Sur’da zorla çıkarmaya tepki gösterildi

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde sürdürülen kentsel dönüşümle acele kamulaştırma adı altında yıkım devam ediyor.

30 Ekim 2017 11:08
Paylaş

Diyarbakır'da yıkımın yaşandığı Sur’un Alipaşa Mahallesi'nde, zaman zaman elektrik ve sularının kesilmesi suretiyle evlerinden çıkarılmaya zorlanan vatandaşların evlerini vermemesi üzerine zorla çıkarılacak olması, ‘Sur’un Yıkımına Hayır Platformu’nun çağrısıyla düzenlenen basın açıklamasıyla protesto edildi. Açıklamaya HDP Milletvekili Sibel Yiğitalp, Feleknas Uca, HDP il Eş Başkanı Gülşen Özer, DTK Eş Başkanı Leyla Güven ve Sur’un Yıkımına Hayır Platformu üyeleri katıldı.   

‘KIŞ KOŞULLARINDA GÖÇE ZORLANIYORLAR’

Açıklamada konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, Sur’da elektrik ve suların kesilmesiyle kış aylarında 35 bin insanın güvenlik güçlerinin baskısıyla göçe zorlandığını söyledi. 

20 yıllık yerel yönetimleri boyunca kimseyi zorla evinde çıkarmadıklarını söyleyen Yiğitalp, kendilerinin halkçı belediyecilik yaptıklarını dile getirdi. Yıkılan evlerin tarihi dokularını yansıtan taşların nereye götürüldüğüne dair tutanak bile tutulmadığını belirten Yiğitalp, “Oysa böyle taşlar korumaya alınır, nereye götürüldüğü tutanak altına alınır ve yeri, zamanı kimler tarafından alındığı bilinir. Ama böyle bir şey yok” dedi. İnsanların barınma haklarının yok sayıldığını söyleyen Yiğitalp, Bu insanlara buradan gitmek isteyip istemediklerini sordunuz mu? Mutlaka sordunuz, size gitmek istemediklerini defalarca söylediler ama siz onları göndermek istiyorsunuz, mülkiyet haklarını yok sayıyorsunuz, barınma haklarını yok sayıyorsunuz, iradelerini yok sayıyorsunuz ve buradan da rant devşiriyorsunuz. Bu kadar hoyrat, bu kadar kaba bir yaklaşımla tamamen talan, tamamen halkın değerlerini yok sayma üzerinden bir politika uygulanıyor. Biz bunun karşısındayız, bunu reddediyoruz” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

TMMOB: Melih Gökçek Ankara'ya yaptıklarının hesabını vermeli

SONRAKİ HABER

Şair Arjen Arî mezarı başında anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...