29 Ekim 2017 10:21

Barselona’da birlik yanlısı büyük yürüyüş

Katalonya'nın başkenti Barselona’da yüz binlerce kişinin katıldığı birlik yanlısı eylem yapıldı.

Paylaş

Katalonya'nın başkenti Barselona’da yüz binlerce “bağımsızlık karşıtı gösterici” İspanya bayraklarıyla “birlik” talebiyle yürüyüş yaptı. Yürüyüş İspanya’nın sağcı iktidar partisi PP (Halk Partisi) ve bağımsızlık konusunda hükümetle ortak hareket eden ana muhalefet partisi PSOE’nin (Sosyalist Parti) Katalonya Parlamentosu’ndaki temsilcileri tarafından örgütlendi.  Kimi göstericiler Katalonya, İspanya ve Avrupa Birliği bayraklarını birlikte taşıdı.


‘İSPANYA’NIN DARBESİNİ KABUL ETMEYECEĞİZ’

Katalonya Başkanı Carles Puigdemont’un yardımcısı Junqueras, Madrid’in ‘darbesini’ kabul etmediklerini açıkladı.

Madrid’in görevden aldığı Katalonya Başkanı Puigdemont’n yardımcısı Oriol Junqueras,  Katalan gazetesi El Punt Avui’ye bir makale yazdı. Junqueras “Ülkenin başkanı hala Puigdemont’tur ve öyle kalacak” ifadelerini kullandı.

Yazıyı ‘Katalonya Başkan Yardımcısı’ olarak imzalayan Junqueras, Madrid’in ‘darbesini’ kabul etmediklerini vurguladı.

‘SEÇİM YAPILSA DA BAĞIMSIZLIKÇILAR ÇOĞUNLUKTA’

Öte yandan, Reuters’ın yayınladığı bir ankete göre, Katalonya’da yeniden bölgesel bir seçim olması durumunda bağımsızlık yanlısı partiler kazanan taraf olacak.

Sigma Dos tarafından yapılan ve Katalonya’nın bağımsızlığına karşı olan el Mundo gazetesinde yayınlanan ankete göre, bağımsızlık yanlıları yüzde 42.5, bağımsızlık karşıtları ise yüzde 43.4 oy oranına sahip.

Seçimlerde bağımsızlık yanlısı partilere destek büyük de olsa Katalanların çoğunun ‘İspanya’dan ayrılmak istemediği’ ileri sürüyor. İspanyol el Pais gazetesinde yayınlanan yeni bir ankete göre Katalanların yüzde 52’si bölgesel parlamentonun feshedilmesi kararını destekliyor. Yüzde 43’ü ise karşı çıkıyor. Aynı ankete göre Katalanların yüzde 55’i bağımsızlık ilanına karşı.

MADRİD: PUIGDEMONT SEÇİMLERE KATILABİLİR

İspanya hükümeti, görevden aldığı Katalan lider Carles Puigdemont’un bölgesel seçimlerde yarışabileceğini açıkladı.

Madrid hükümeti sözcülerinden Íñigo Méndez de Vigo yaptığı açıklamada görevden alınmış olmasına rağmen Puigdemont’un Aralık’taki bölgesel seçimlerde yarışabileceğini söyledi. Reuters’a konuşan de Vigo, “Şundan kesinlikle eminim, eğer Puigdemont bu seçimlere katılırsa demokratik muhalefetini ortaya koyabilir” ifadelerini kullandı.

Puigdemont ise Madrid’in bu kararlarına karşı “demokratik muhalefet” çağrısı yapmıştı. Katalan lider, “Şiddete başvurmadan, hakaret etmeden, kapsayıcı bir tutum benimseyerek, insanlara, sembollere, görüşlere ve ayrıca parlamentodaki çoğunluk kararını protesto eden Katalanlara saygı gösterereceğiz. Sadece bu tutumu koruyarak kazanabiliriz” demişti.

BELÇİKA: SIĞINMA HAKKI VEREBİLİRİZ

Bu arada Belçika hükümeti, İspanya yasalarına göre tutuklanma olasılığı bulunan Katalan Lider Carles Puigdemont’a siyasi sığınma ve koruma hakkı verilebileceğini açıkladı.

Belçika, Avrupa Birliği (AB) bünyesinde siyasi sığınma başvurusu yapılabilen birkaç ülkeden biri. Göç ve sığınmadan sorumlu Belçikalı Bakan Theo Francken, Charles Puigdemont’a siyasi sığınma ve koruma verebileceklerini söyledi.

Flaman Televizyonu’na konuşan Francken. kendini tehdit altında hisseden bütün Katalanların Belçika’ya sığınma başvurusu yapabileceğinin altını çizerek, “Puigdemont da öyle. Bu tamamen yasal bir durum” dedi.

Francken, Katalan liderin sığınma başvurusu yapmasının gerçekçi olup olmadığı sorusu üzerine, geçmişte İspanya’daki Bask bölgesinden çok sayıda başvurusu aldıklarını anımsattı. (DIŞ HABERLER)


KATALONYA GERÇEKTEN BAĞIMSIZLIK İLAN ETTİ Mİ?

İspanya gazetesi El Publico yazarı Julia Perez, Katalonya'nın bağımsızlık ilanının resmi gazetede yayınlanmamasını gündeme taşıdı.

İspanya'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Katalonya’nın bu ilanının resmi gazetelerde yayınlanmaması tartışılıyor. El Publico yazarı Julia Perez, “Parlamento Cuma günü gerçekten bağımsızlığı onayladı mı?​” başlıklı yazısında, “Bu soru tartışılıyor çünkü tek taraflı bağımsızlık hiçbir resmi gazetede yayınlanmadı” dedi.

Perez bugünkü yazısında, Meclis Başkanı Carmen Forcadell’in, Katalan hükümetindeki iktidar ortakları JxSi ve CUP partilerinin teklifinin Tek Taraflı Bağımsızlık İlanı’nı içeren bölümünü de ‘oylama yapılacak bölüm olarak’ okumadığını, sadece Cumhuriyete Geçiş Yasası ile ilgili hayata geçirilmesi gerekli önlemleri okuduğunu ve bu nedenle oylamanın ‘bağımsızlık’ için yapılmadığını da ileri sürdü.

‘YAYINLAMAK İÇİN YETERLİ ZAMANI VARDI’

Perez, ayrıca, bağımsızlık ilanının resmi olarak yayınlanmadığını da belirterek, “Anlaşma Katalan resmi gazetelerinde yayınlanmadı, yani resmileşmedi: Ne Katalan Parlamentosu Resmi Bülteni’nde, ne Katalan Hükümeti Resmi Gazetesi’nde ortaya çıkmadı. 27 Ekim cuma günü, Anayasa’nın 155’inci maddesi aktif hale getirilmeden önce yayınlanması için zaman vardı” ifadelerini kullandı.

‘BAĞIMSIZLIK İLAN EDİLMEDİ’ İDDİASI

Perez tüm bu nedenlerle Taraflı Bağımsızlık İlanı’nın gerçekte olmadığını savundu ve bu durumu Katalan lider Carles Puigdemont’un “yasal savaş başladığında” kullanmak üzere bir stratejisi olarak nitelendirdi.

Puigdemont ve Meclis Başkanı Forcadell’in yasalarda cezai karşılığı bulunan “isyan” suçundan kaçmak için böyle bir yöntem uyguladıklarını ileri süren Perez, “Bu nedenle Puigdemont cuma günü balkona çıkmadı ve harekete geçmek için sokakta bekleyen Cumhuriyeti Savunma Komitelerine, 155’inci maddenin uygulanmasına karşı harekete geçeme talimatı vermedi” dedi.

El Publico gazetesi, sol bir gazete ancak Katalonya’nın İspanya’dan ayrılmasını desteklemiyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hindistan Anayasa Mahkemesi'nden kürtaj kararına destek

SONRAKİ HABER

Dalkurd, İsveç Birinci Ligi'ne yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...