23 Ekim 2017 02:42

Mezopotamya’nın masal şehri Mardin

Şerif Karataş Mardin'i yazdı: Mardin şimdilerde bu kadimliğini geleceğe bırakmak istiyor. Bir taraftan yükselen beton yığınları bir yanda kadim kent.

Paylaş

Şerif KARATAŞ
Mardin

Mezopotamya ovası, Mardin’in ayaklarının altına serili bir atlas gibidir. Ortadoğu’da Dicle ve Fırat nehirlerinin geçtiği bölgenin adıdır Mezopotamya. Bir ucu Türkiye’de bir ucu İran’da bir ucu Irak’ta ve bir ucu da Suriye’dedir. Ova, her mevsimde kendine has bir güzelliğini sunuyor insanlığa. Ovayı daha önceleri tren rayları, tel örgüler ve mayınlar ayırırken, onlara bir de sınır hattına örülen utanç duvarı eklendi. Ve bir hançer misali Mezopotamya’nın bağrına saplanmış gibi duruyorlar.

Mezopotamya insanlık tarihinde önemli bir yere sahiptir ve kadimdir. Tarihi İpek Yolu’nun geçtiği yerdir aynı zamanda.  Farklı inanç ve kültürden medeniyetlerin doğup büyüdüğü bu bereketli topraklar için tarih boyunca çok kan döküldü maalesef günümüzde de dökülüyor.   

ŞAHMARAN

Mezopotamya ovasına kartal yuvası gibi üsten bakan Mardin, Êzidîler, Şemsiler, Ermeniler, Süryaniler, Keldaniler, Kürtler, Araplar, Türkler, Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanlar daha nice medeniyetin yaşadığı bir yerdir. Geçmişteki bu çok kültürlü yapısını Mardin’i gezdiğinizde görürsünüz. Bir açık hava müzesidir Mardin. Mardin Kalesi’nin eteklerinin kesme taşlarla basamak şeklinde kurulan şehir karşılar sizi. Masalların şahı, Şahmaran masalının da diyarıdır Mardin. Karanlıkta Mezopotamya’dan Mardin’e bakıldığında bir gerdanlık Mardin. Ve bundandır hem Mezopotamya’nın incisi hem de masal kentidir Mardin.

BETON VE TAŞ

Mardin şimdilerde bu kadimliğini geleceğe bırakmak istiyor. Bir taraftan yükselen beton yığınları bir yanda kadim kent. Betona karşı taşların savaşı. Eski Mardin taşlarla örülmüş bir kent. Dar sokaklarında her medeniyetten bir mimari eser görmek mümkün.

Mardin kent merkezinde tarihi mekanları gezdiğinizde de bunu görebilirsiniz, Deyrulzafaran Manastırı, Kasimiye Medresesi, Ulu Camii, Zinciriye Medresesi. Her birinde taşların zarafetle kullanıldığına tanıklık edersiniz.  

Mardin

KARTAL YUVASI HALKA KAPALI

Mezopotamya ovasının en belirgin şekilde görüldüğü için Kartal Yuvası olarak da bilinen Mardin Kalesi 1980’den beri halka kapalı. Kale, 1980 yılından beri Milli Savunma Bakanlığı’na tahsis edilen ve NATO’ya bağlı Hava Radar Kıta Komutanlığı tarafından kullanıyor. Mardin Büyükşehir Belediyesi 3 bin yıllık geçmişi bulunan kalenin halka açılması için 26 Haziran 2015’de ‘Mardin Kalesi Mardin halkınındır’ sloganıyla imza kampanyası başlatmıştı. Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, OHAL kapsamında çıkartılan kanun hükmünde kararnameyle kayyımla görevinden alınmıştı.

Mardin Kalesi diğer adıyla Kartal Yuvası

 

ÖNCEKİ HABER

‘Ülkenin OHAL’e değil, normalleşmeye ihtiyacı var’

SONRAKİ HABER

Şenal Sarıhan: Kadınlar için şimdi yeni bir mücadele başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...