12 Ekim 2017 08:34

Ayvalık’ta deprem açıklaması: Şiddetli deprem uyarıları var

Ayvalık'ta Ayvalık Kent Konseyi tarafından panel düzenlendi. Panelde Ayvalık'ın depremselliği ele alındı.

Paylaş

Ayvalık Kent Konseyi'nin geçtiğimiz günlerde düzenlediği panelde Ayvalık'ın depremselliği ele alındı. İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panele katılan Jeoloji Mühendisleri, Edremit Fay zonunda 7.1, Havran-Balya fay zonunda 7.2 şiddetinde deprem beklemek gerektiğini ileri sürdüler. Jeoloji mühendislerine göre e bu depremin 10 yıl içinde gerçekleşme olasılığının yüzde 36, 50 yıl içinde ise olasılığın yüzde 90! Panelde bölgenin zemin araştırma haritalarının da olmadığı ortaya kondu.

Ayvalık
Ayvalık Kent Konseyi'nin düzenlediği panelde Ayvalık'ın depremselliği ele alındı.

DENİZDEKİ FAY SİSTEMLERİ ORTAYA KONMALI

Panelin açılış konuşmasını yapan Ayvalık Kent Konsey Başkanı Filiz Karayelli ülkemizin büyük bir bölümü 1nci derece deprem kuşağında olduğunu belirterek  depremle yaşamayı öğrenmek gerektiğini dile getirdi.  TTKD'nin Ayvalık Temsilcisi Bülent Özgen 17 Ağustos 1999 Gölcük Depreminin üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen deprem güvenliği konusunda ki durumun içler acısı olduğunu söyledi. Özgen "Ege kıyılarındaki tüm  yerel yetkililer bir araya  gelerek, depremlere kaynaklık eden fay ve fay sistemlerini ortaya koymaları, kentsel plan ve projeleri bu harita ve elde edilen verilere göre yeniden değerlendirmelidirler" dedi. 

ÇOK ŞİDDETLİ DEPREM UYARILARI

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, Ayvalık’tın deprem aktivitesi açısından çok önemli bir bölge olduğunu belirterek, "Ya depreme hazırlıklı olacağız atlatacağız ya da bunun bedelini ödemeye hazır olacağız” dedi.  Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan, “Deprem ülkemizin olmazsa olmaz, tedbir alınması gereken konularından biri. Deprem bizi etkilemez demeksizin onun üzerinde yoğunlaşmamız gerekiyor” diye konuştu. 

Türkiye ve Ayvalık’ın depremselliği üzerine yapılan araştırmaları anlatan Balıkesir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden Doç. Dr. Şener Ceryan, “ Kandilli rasathanesi verilerine göre 1900-2017 arasında bölgeyi etkileyen 5 büyük deprem yaşanmış. Son büyük deprem üzerinden 72 yıl geçmiş. Edremit Fay zonunda 7.1 şiddetinde, Havran- Balya fay zonunda 7.2 şiddetinde deprem beklemeliyiz. 6.5 aşan bir depremle karşılaşma olasılığı Ayvalık ve çevresi için 10 yıl içindeki olasılık yüzde 36, 50 yılda ise yüze 90’ı geçer" dedi. Ceryan Ayvalık’ın zemininde sıvılaşma beklenebileceğini acilen ilçe zemininin bir deprem sırasında nasıl tepki vereceğinin belirlenmesi, fay hatlarıyla sismolojik çalışmalar yapılması gerektiğine işaret etti. 

DİRİ FAYLARIN HARİTASI GÜNCELLENMELİ

Diri fay araştırmalarından bahseden TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir Kemal Gürçay Yenigün , “Ayvalık çevresinde Ege Denizinde olan ve bilinmeyen diri faylar vardır ki, geçmişte ki depremler olmuştur. Öncelikle bu ‘’Diri fay haritası’’ yeniden detaylı bir ölçekte ve deniz araştırmaları da yapılarak yapılmalıdır" diye konuştu. (Balıkesir/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Mehmed Uzun ölümünün 10. yıldönümünde Stockholm’de anıldı

SONRAKİ HABER

Erdoğan'ın ABD'ye vize krizi mesajında 'İtirafçı' vurgusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...