11 Ekim 2017 01:29

Real Market işçileri: Hakkımızı istiyoruz

Real Marketler zincirinin hileli iflas iddiasıyla kapatılmasından sonra işsiz kalan işçiler hem patrona hem de Tez Koop-İş'e tepkili.

Paylaş

Aydın YİĞİT
Adana

Real Marketler zincirinin hileli iflas iddiasıyla kapatılmasından sonra işsiz kalan ve tazminatları gasbedilen işçiler, hem patrona hem kendilerine sahip çıkmayan Tez Koop-İş Sendikasına tepki gösteriyor. Adana’da sayıları 100 civarında olan işçiler, “Tazminat hakkımıza güvenerek, ev için kredi çekmiştik. Ancak şimdi borçları ödeyemiyoruz. Hakkımızı istiyoruz” dedi.

İşsiz kalan işçilerden biri olan 31 yaşındaki Hüseyin Biden, henüz lisedeyken stajyer olarak Real’de başladığını ve 15 senedir burada çalıştığını söyledi. İlk sigorta girişinin başladığı ve ömrünün yarısının geçtiği yerin Real olduğunu belirten marketin gıda dışı bölümünde çalışan Biden, Beğendik Grubu’nun şirketi ilk satın aldığında kendilerine ‘Şirketi bir yılda uçuracağız’ dediğini ancak bugüne gelene kadar son 3 yılda birçok oyun oynadığını söylüyor. Biden, kayyım atanmasından sonra tazminatların 8 taksit şekilde ödenmesi gündeme geldiğinde sendikanın kendilerine “Şirket zor durumda kalmasın, bunu kabul edin” dediğini, ancak son 3 taksit ödenmediğinde ise sendikanın hiçbir şekilde yanlarında olmadığını söyledi.

12 yıl boyunca Real’de çalışan İlknur Deniz, “Eylemlere ailemle katılıyorum. 16 bin lira alacağım kaldı. Alın terimizin hakkını istiyoruz. Tazminat hakkımıza güvenerek ev için kredi çekmiştik ancak şimdi borçları ödeyemiyoruz. Hakkımızı istiyoruz” diye konuştu.

“Adana’da Real’in açılışını biz yapmıştık, kapanışı da bize nasip oldu” diyen 17 yıldır Real’de çalışmış olan Sami Ergin, “Diğer şehirlerde eylem olduktan sonra Adana’da da yapmaya karar verdik” dedi. Sami Ergin’i destekleyen eşi de “İşçilere destek olmak için ailecek eylemlere geliyoruz. Ben çalışmıyorum, eşim 6 ay işsiz gezdi, çoğu zaman günlük işlerde çalışarak geçinmeye çalıştık” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

1998 yılında Metro AG’nin bir kuruluşu olarak Türkiye’de faaliyetine başlayan Real Hipermarketler Zinciri AŞ, 2014’ün haziran ayında, çalışanlarının tüm kıdem haklarıyla birlikte Beğendik Marketler Grubu’nun da sahibi olan Hacı Duran Beğendik’e devredilmişti. 2016’nın nisan ayında ise Beğendik Grubu tarafından, kendi kuruluşları ile birlikte Real Hipermarketleri için de iflas erteleme kararı alındı ve şirkete denetim kayyımı atandı. Hileli iflas iddiasıyla, bütün Real Marketleri kapatılarak mağazaların demirbaşları satılmasına başlandı. Bu süreçte tüm Türkiye’de 1700 işçi, işsiz kaldı ve kıdem tazminatları ise gasbedildi. Adana’da da yaklaşık 100 işçiyi etkileyen kapatma işlemi sonrası işçilerin alacakları 8 aya bölünerek verilmek istendi. Ancak son 3 ayı ödenmedi.

ÖNCEKİ HABER

Ülkeyi yönetenler hiçbir zaman işçiler için çalışmadı

SONRAKİ HABER

Kuralsız, güvencesiz çalışmanın adresi: Posco Assan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...