19 Eylül 2017 00:17

Sur’da ders zili değil iş makinesi sesi var!

Diyarbakır’ın Sur'da yıkımın devam ettiği Alipaşa ve Lalebey Mahallelerinde ders zili çalmadı. Öğrenciler üzgün, veliler ise duruma isyan ediyor.

Paylaş

Serpil BERK
Fırat TOPAL
Diyarbakır 

Yeni eğitim öğretim yılında ilk ders zili çalarken, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yıkımın devam ettiği Alipaşa ve Lalebey Mahallelerinde okuyan ilk ve ortaokul öğrencileri ders başı yapamadı. Veliler duruma isyan ederken, Eğitim Sen 2 No’lu Şube Başkanı Recep Şimşek, okulun resmi olarak açık olduğunu ve eğitim görülmemesini eleştirdi.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yıkımın devam ettiği Alipaşa ve Lalebey Mahallesi’nde sabahın erken saatlerinde Alipaşa İlk ve Ortakolunun önünde toplanan veliler, okullarının ders başı yapmayacağını öğrendi. Yıkım öncesi 500 öğrencinin eğitim gördüğü okulda yıkımdan sonra insanların taşınması sonucunda öğrenci sayısında azalma olmuş ancak halen mahallede yaşayan insanlar olduğu için okulun eğitim vermemesine veliler tepki gösterdi. Çocuklarını başka okula gönderme durumunda ekonomik olarak zorlanacaklarını belirten veliler, bu durumdan çocukların olumsuz etkileneceği bu yüzden çocuklarını başka okula göndermek istemediklerini dile getirdi. 

‘BAŞKA OKULA GİTMEK İSTEMİYORUZ’

Okul  kapısında bekleyen 6. sınıf öğrencisi olan Emine Şahinoğlu ve Ziynet Dağhan, okullarının açılmasının istediklerini ifade ederek “Sabah okula geldik, ders olmadığını öğrenince çok üzüldük. Başka okula da gitmek istemiyoruz, arkadaşlarımız, öğretmenlerimiz burada. Okulumuzu kapatmasınlar. Bizi bu okulda istemiyorlarsa, biz de başka okul istemiyoruz” dediler. 

‘MECBURİYETTEN İMAM HATİPE YAZDIRDIM’

Okul önünde konuştuğumuz Öğrenci Velisi Songül ise 3 çocuğunun Alipaşa İlk ve Ortaokuluna gittiğini söyledi. Ancak mecburiyetten bir çocuğunu imam hatipe göndermek zorunda kaldığını söyleyen Songül, çocuklarını okula kaydetmek için çok uğraştığını belirterek, “5 okul dolaştım hiç birine yazdıramadım geç kaldığımız için, okullar dolu olduğu için olmadı. İmam hatipe yazdırdım çünkü 2 yıl sonra TEOG sınavına girecek geride kalmasını istemedim. Şimdi ise TEOG’un kaldırılacağı söyleniyor şaştık kaldık” dedi.  

Kendi semtlerindeki okuldan hem çocuklarının hem de kendilerinin memnun olduğunu söyleyen Songül, “Burada okul kıyafeti almak zorunda değildik. Yeni okul için 145 lira kıyafet parası verdim. Kızım komşunun verdiği çantayı takıyor. Başka okulda belki kendisiyle alay edecekler ama burada herkes birbirini tanıyor böyle bir davranışla karşılaşmaz. Başka okul demek servis parası demek. Çocuğumun biri sabahçı biri öğlenci iki servis parası veremeyeceğim için bir çocuğumu eşimin iş yerine yakın yere yazdırmak zorunda kaldım”dedi. 

‘NEDEN BAŞKA OKULA GÖNDEREYİM Kİ?’

Çocuğunu başka okula göndermek istemeyen Aydın Biçer adlı veli ise, “Çocuğumu neden başka bir okula yollamak zorunda kalayım ki, kapımın önünde okul var servis parası veremem” dedi. Okul müdürüyle yaptığı görüşmeyi aktaran Biçer, “Müdür perşembe günü yanına gitmemizi istedi, Valilikten bir yazı beklediğini bizlerin de o yazıyla çocuklarımızı istediğimiz okula kaydettirebileceğimizi söyledi. Eğer bir sorun çıkarsa da kendisine iletmemizi istedi. Bu durumu kabul etmek zorunda bırakılıyoruz. Neden başka okula çocuğumu yollamak zorundayım? Çocuğumun bütün arkadaşları burada öğretmenlerini seviyor, ekonomik olarak da bizim için burası daha iyi. Burada okurken 2 lira harçlık versen yeter ama başka okulda belki 5-10 lira vermen gerekecek ki veremeyeceksin ve çocuğum kendini diğerlerinin arasında ezik hissedecek. Burada böyle bir şeyle karşılaşmaz”dedi.

’BİZİ BAŞKA OKULA DAĞITACAKLARMIŞ’

Evinin kapısı önünde kardeşiyle halı yıkarken gördüğümüz 6. sınıf öğrencisi 11 yaşındaki Meryem Kızılas, okula neden gitmediğini sormamız üzerine “ Sabah okula gittik, okul olmayacakmış, bizi başka okullara dağıtacaklarmış dediler. Bunu duyunca üzüldüm. Arkadaşlarımı, öğretmenlerimi özlüyorum. Bir de okulda su yokmuş, suyu bıraksınlar, biz okula gideriz” dedi. 

2.sınıf öğrencisi olan kardeşi Merve Kızılas ise geçen yıl öğretmeni değişince çok ağlamış, şimdi ise okuluna gidemiyor. Merve de  başka okula gitmek istemediğini söylüyor.

‘OKUL AÇIK GÖRÜNÜYOR AMA’

Konuyla ilgili konuşan Eğitim Sen 2 No’lu Şube Başkanı Recep Şimşek, “Öğrenciler kayıtlı görünüyor, öğretmenler orada çalışıyor görünüyor. 500 öğrencinin eğitim gördüğü bir okulda temsilcimizden aldığımız bilgi kadarıyla öğrenci sayısı azalmış. Siz bir yerde yıkım kararı alıyorsunuz fakat devlet kurumları hâlâ çalışıyor görünüyor. Bu demektir ki siz gayriresmi bir iş yapıyorsunuz. Yani siz orada yıkım çalışması yapacaksanız okulun şu an kapalı olması gerekiyor. Normal okullarda bile eğitim öğretim başladığında sıkıntı yaşıyoruz fakat yıkıma tabi tutulan böyle bir alanda devlet kurumlarınız açık görünüyor. İnsanlar barınmaya devam ediyorsa okuldan, camiye bütün devlet kurumlarının çalışıyor olması gerekiyor. Okulun bu koşullarda bugün açılması gerekiyor. Tabii ki yıkımın olduğu yerde sağlıklı bir eğitim olmayacak öğrenci için çünkü ailelerin barınma sorunu var öncelik olarak” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Amerikan ‘emek bayramı’ izlenimleri

SONRAKİ HABER

IŞİD'in Antep katliamının davası bugün Kayseri'de görülecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...