Yeni göç rotası Karadeniz üzerinden Romanya

Türkiye'deki savaş mağdurlarını ve mültecileri kaçıran insan tacirlerinin Avrupa’ya ulaşım için yeni rotası: Karadeniz üzerinden Romanya

15 Eylül 2017 07:45
Paylaş

Hasan AYHAN
Amsterdam

Türkiye'ye gelen savaş mağdurlarını ve diğer mültecileri şimdiye kadar Ege Denizi’nden İtalya’ya ve Yunanistan’a kaçıran insan tacirlerinin, Yunanistan’ın ve komşularının sınırları iyice kapatması ve sınır kontrollerini sıklaştırması üzerine Avrupa’ya ulaşım için yeni bir rota keşfettikleri belirtiliyor: Karadeniz üzerinden Romanya.

Hollanda televizyon kanalı RTL, daha uzun ve daha güvensiz bir güzergah olan “Karadeniz üzerinden Romanya” rotası için, şimdilik ‘test’ özelliğinde kaçakçılık yapıldığını ileri sürdü.

Buna göre, 14 Eylül günü Romanya Sahil Güvenlik Güçleri bir mülteci botunu yakalayarak içindekileri “kurtardılar”. Bu hafta içinde ikinci defa gerçekleştiği belirtilen bu operasyonda, bottaki 150 kişinin üçte birini çocuklar oluşturuyordu.

IRAK VE İRANLI MÜLTECİLER

Romanya güvenlik görevlileri, kötü hava koşulları altında 8 saat süren operasyonda, bottaki insanların büyük çoğunluğunun İran ve Irak kökenli olduklarını açıkladı. “Bottaki insanlar çok kötü durumdaydı ve boğulma tehlikesi altındaydılar. Onları güvenli bir şekilde kurtarmak için zorlu bir çalışma yaptık” açıklaması yapıldı.

Romanya’da şimdilik birkaç yüz sığınmacı bulunuyor ancak ileriki süreçte bu sayının daha da yükseleceği tahmin ediliyor.

UYARILAR YAPILMIŞTI

Avrupa Sınır Hattı (Borderline-Europe) adlı insan hakları örgütünün yöneticilerinden Harald Glöde, daha 2013 yılında Avrupa Birliği (AB) içerisinde, koruma önlemlerinin bulunduğu yerlere göre rotaların değişiklik gösterdiğini ifade etmiş ve uyarılarda bulunmuştu.

Diğer yandan Avrupa Parlamentosu’nun karar ve planlarını eleştirmiş olan Uluslararası Göç Örgütü de (International Organization for Migration) aynı yıl içinde benzer uyarılar yapmış, bu planların on binlerce göçmenin hayatına mal olduğuna dikkat çekmişti.

Göç Örgütü’nden Bernd Hemingway’in, “Kaçakçılar, bir organize suçun parçası. Bunlar birlikte hareket eden küçük örgütler. Bu da her şeyi hem çok esnek hem de kontrol edilmesi güç hale getiriyor. Eğer aralık ayından itibaren Akdeniz daha sıkı gözlemlenirse, o zaman kaçakçılar doğrudan başka yollar bulacaktır” uyarısı, artık bir gerçeğe dönüşmüş durumda. Hemingway, “Şu anda Göç Örgütü yeni bir rotayı gözlemliyor. Karadeniz üzerinden Romanya ve Bulgaristan’a yönelik bu yeni rotayı özellikle Suriyeli göçmenler kullanıyor” demişti.

Aynı dönemde, Avrupa Sınır Hattı'ndan Harald Glöde de,  “AB'nin koruma politikası, kaçak göçmenleri insan tacirlerinin eline düşürüyor. Zira bu kişilerin yasal olarak AB'ye ulaşma şansları yok. AB'de kaçak ikamet edenlerin yüzde 70-80’i, bir ülkede kendilerine tanınan süreden daha uzun süre kalan yabancı uyruklu kişilerden oluşuyor. Yani bu kişiler turist vizesi gibi yasal bir vizeyle AB'ye gelip bir daha geri dönmüyor” şeklinde konuşmuştu.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Ermenek maden faciasında sanıkların cezaları artırıldı

SONRAKİ HABER

Beştaş, göreve başlatılmayan hekimleri sordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...