13 Eylül 2017 13:30

Dilek Mamalı davası 11 Ekim tarihine ertelendi

İzmir'in Buca ilçesinde dini nikahlı yaşadığı erkek tarafından öldürülen Dilek Mamalı davası bugün görüldü.

Paylaş

İzmir'in Buca ilçesinde 15 yıldır dini nikahlı yaşadığı erkek tarafından öldürülen Dilek Mamalı cinayeti davası bugün İzmir Bayraklı Adliyesi 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkemede sanık, sanık avukatı ve müşteki avukatları hazır bulunurken, öldürülen Dilek Mamalı'nın ailesi ve kadınlar da davayı izledi. 

Mahkemede ilk olarak maktulün üyesi olduğu Tarım ve Orman Çalışanları Sendikası (Tarım Orkam-Sen) ve Kadın Cinayetleri Durduracağız Platformu (KCDP) davaya müdahil olmak için dilekçe sunmasının ardından tutuklu sanık Mehmet Sabırlı'nın ifadesi alındı. 15 yıldır birlikte yaşadıkları ve son zamanlarda problemleri olduğunu söyleyen sanık Sabırlı, "27 Mart tarihinde alkollü ve hap atmış şekilde gece saat 1.30'da eve geldi. O gün ben bir şey yapmadım. Daha sonra 1 Nisan günü aynı sorunu yaşadık. Biraz tartıştıktan sonra ben evden çıktım. Bir gün sonra hastaneden darp raporu almaya gitmiş ama darp olmadığı için rapor vermemişler. 2 yıldır zaten kuzeninin evine gidip orada buluşmalar yapardı. Bir seferinde 2-3 tokat attım ve sonra elinden telefonu aldım. İçindeki görüntüleri ve yazışmaları flaşa kopyaladım. Dilek'in abisi benim iftira attığımı söylüyordu, bende flaştaki kanıtları ona verdim" şeklinde ifade etti. 

SANIK PİŞMAN OLDUĞUNU İDDİA ETTİ

Olay günü Dilek Mamalı'nın sabah 6'ya 7'ye kadar bilgisayarda yazıştığını ve kendisinin ise sahur için bir şeyler hazırladığı esnada Mamalı'nın mutfağa gelerek kendisine küfür ettiğini iddia eden sanık Sabırlı, "Domates doğramıştım elimde bıçak vardı. Onu korkutmak için içeriye gittim ve özür dilemesini söyledim. 'Ne senden nede Allahtan özür diler sözümü geri alırım' şeklinde cevap verdi. Bilgisayar başında oturuyordu bende korkutmak amaçlı bıçağı kalçasına doğru salladım. Karşılık vermek için dönünce bıçak saplandı" şeklinde ifade verdi. Bilerek olmadığını kaza sonucu yaralama olayının gerçekleştiğini iddia eden sanık Sabırlı,122 ve 155'i aradığını, yaralandığında ölüm tehlikesi olmadığı ama sağlık ekiplerinin geç müdahalesi sonucu maktulün çok kan kaybettiğini ifade etti. Orada bulunduğuna, bıçağı eline aldığı için pişman olduğunu ifade eden sanık Sabırlı, bayram sonrası boşanacaklarını zaten resmi olarak başka biriyle evli olduğunu söyledi. 

TANIKLAR: DİLEK ÖLDÜRÜKMEKTEN ÇOK KORKUYORDU

Mahkeme tanıkların dinlemesi ile devam etti. İlk olarak dinlenen Dilek Mamalı'nın kuzeni tanık Nuran Mamalı, Dikel'in Sabırlı ile olan ilişkisinde son 4-5 yıldır sorunlar yaşandığını ifade ederek, Mamalı'nın psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kaldığını söyledi. 1 Nisan günü sanık Sabırlı'nın kendisini aradığını ifade eden tanık Mamalı, "Dilek'in ağzını burnunu kırdım dedi. Bende Dilek'in yanına gittim. Daha sonra hastaneye gittik. Burnu kırılmıştı. Hastaneden rapor verdiler ama Dilek öldürülmekten korktuğunu söyleyerek şikayetçi olmadı. Sanık sürekli bizleri arayarak Dilek'i öldüreceğini söylüyordu" dedi. Daha sonra nerdeyse 15 yıldır komşuları olan tanık Zeynep Tuna dinlendi. 1 Nisan'daki darp olayından neredeyse 15 gün sonra görüştüklerini ve Mamalı'nın gözlerinin hala mor olduğunu anlatan tanık Tuna, "Dilek'e sohbet ediyorduk bana, 'Öldürülmekten çok korkuyorum, yaşamak istiyorum' diyerek bu yüzden şikayetçi olmadığını söyledi. Bu konuda yardım ve destek almasını söylediğimde ise, 'Nereye gitsem beni öldürür' şeklinde cevap vermişti" şeklinde ifade verdi.  
Müşteki avukatlar adına konuşan Avukat Şenay Tavuz, soruşturma aşamasında eksiklikler olduğunu belirterek,

"Sanığın yakalandığı araçta sanığa ait kışlık kıyafetler, vergi levhası ve çok sayıda makbuz bulunmuştur. Çakmıyorsa neden bunları yanına aldığının incelenmesini istiyoruz. Ayrıca arabana maktule ait ajanda bulunmuş, bu ajanda inceleme yapılmadan sanığın kardeşine teslim edilmiştir. Bu ajandanın getirilmesini incelenmesini istiyoruz. Ajanda içinde maktulle ilgili bilgiler olabilir" dedi. 

Mahkeme heyeti ara kararında, tanıkların bir sonraki celsede dinlemesine, Tarım Orkam-Sen ve KCDP'nin direk suçtan etkilenmedikleri için katılma taleplerinin reddine, 1 Nisan'daki darp olayına ilişkin hastaneden raporun istenmesine ve tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme 11 Ekim tarihine ertelendi.

KADINLAR DAVANIN TAKİPÇİSİ

Dava sonra KESK İzmir Kadın Meclisi ve İzmir Kadın Platformu adliye önünde konuyla ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. Kurumlar adına ortak açıklamayı okuyan Tarım Orkam-Sen İzmir Şubesi Kadın Sekreteri Sibel Çelik, 2017 yılının ilk 5 ayında 175 kadının öldürüldüğünü hatırlatarak, "Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri karşısında bulunduğumuz her yerde mücadele edeceğiz. Davanın takipçisi olacağız. Kadın cinayetleri son buluna özgür, eşit, güvenli bir yaşamı oluşturana kadar mücadelemiz devam edecektir" dedi.

NE OLMUŞTU?

Buca Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünde memur olan Dilek Mamalı ile yine aynı kurumdan emekli olan ve 15 yıldır dini nikahlı olarak yaşayan Mehmet Sabırlı 15 Haziran günü sabah saatlerinde kıskançlık yüzünden tartışmaya başladı. Sanık Sabırlı, mutfaktan aldığı ekmek bıçağını Mamalı'nın kalbine sapladı. Dilek Mamalı ağır yaralanırken, Mehmet Sabırlı durumu sağlık ekiplerine bildirdikten sonra olay yerinden kaçtı. İhbar üzerine gelen sağlık ekipleri, Mamalı'yı kanlar içerisinde buldu, ancak Mamalı kurtarılamadı. Mehmet Sabırlı ise kısa süre sonra yakalandı. Gözaltına alınan Sabırlı ilk ifadesinde, cinayeti kıskançlık krizi yüzünden işlediğini söyledi. (İzmir/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen İhraç ve sürgünleri protesto etti

SONRAKİ HABER

'İktidarı eleştirmek suç oldu!'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...