02 Eylül 2017 23:16

Sebahattin Atik, Rewan albümüyle dinleyicinin karşısında

Aşıklık geleneğinden gelen Sebahattin Atik, 6 Kürtçe, 3 Türkçe şarkıdan oluşan 'Rewan' albümüyle dinleyiciyle buluştu.

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Sebahattin Atik’in ikinci albümü ‘Rewan’ güvercin müzik etiketiyle raflardaki yerini aldı. Aranjörlüğünü ve yönetmenliğini Volkan Kaplan’ın yaptığı ve birçok müzisyenin eşlik ettiği ‘Rewan’ adlı albümün kayıtları Hasan Burak Bulut tarafından ASM stüdyolarında gerçekleşti. Albüm çalışmalarına 3 yıl önce başlayan Atik’in ‘Rewan’ adlı albümünde, altısı Kürtçe üçü de Türkçe olmak üzere dokuz şarkı bulunuyor. Albümün ismi olan Rewan Türkçedeki anlamı gibi yola düşmemize sebep, Kürtçedeki anlamı gibi bize ruh katması ve Farsçadaki anlamı olan suyun akıp yatağını bulması misali bizi o kıymetli yola katmasını umut ederek hazırlanmış...

Şêroyê Biro’dan, Yunus Emre’ye, Mehemet Şêxo’dan, Cegerxwîn’e birçok değerli halk şairi, ozan ve sanatçıların ürünlerinin yer aldığı bir albüm hazırladığını söyleyen Atik, “Müzik aileden bize miras  kaldı. Kimine mal mülk kalır, kimine de bizimki gibi özel ve güzel bir şeyler.  Anlatır annem babam, gece sabaha kadar stran söyleyip oynadıklarını düğünlerde... İşte o güzel insanlardan babam ve amcalarıma da geçti bu değerli şey ve ben babamlardan dinledim, o güzel ezgileri ve kayıt altına aldım” diyor. Atik, albümü “Kıymetli ezgileri yitirmeden bir kısmını toparladık. Albüme renk katan iki ezgi de babamlardan derlediğimiz ezgilerdir” sözleriyle anlatıyor. Zengin bir Kürt ve Türk kültürü ve aşıklık geleneğinden gelen Sebahattin Atik, albümünde toplumdaki kırılmalara, boşluklara ve insani değerlerin yok oluşlarını işliyor.

‘ORTAYA ÇIKARILMASI GEREKEN ÇOK EZGİ VAR’

Albümdeki eserlerin kimlerden derlendiğini anlatan Atik, “Di baxan dilberêm sorgûl, sözü Cegerxwîn’e müziği Mehemet Şexo’ya ait olan eserdir. Hekimo, evdalê Zeynîkê’ye ait olup Şêroyê Bîro’dan dinlenip dile getirilmiştir.  Nêsrînê, Rojava bölgesinde dillenen anonim bi eserdir. Bugün yardan haber geldi Malatya/Arapgir yöresine ait bir türküdür, Yarab bu ne derttir, sözü Yunus Emre’ye müziği Ali Asker’e ait türküdür. Şemlê anonim bir eserdir. Gönül gurbet ele varma yine Antep yöresine ait bir türküdür. Yarç ve rêwî isimli eserler dedem Mehmet Atik ve Mustafa Atik’ten alınma olup Sait Atik ve babam Hamdi Atik’den dinlenip notaya alınmıştır” diyor.

Atik, “Albümdeki eserlerin aslında hemen hemen hepsi aşktan sevgiden dem vuruyor, bunu özellikle kurgulamadık. Yöremdeki ezgileri toparlamaya çalıştık. Tabii henüz ortaya çıkarılması gereken çok ezgi var. Bunlardan bazılarını Rewan albümünde kullandık” ifadelerini kullanıyor.

Atik, insanların kendilerinden bir şeyler bulabileceklerini söyleyerek, müzikseverleri albümü dinlemeye davet ediyor.

SEBAHATTİN ATİK KİMDİR?

Atik, 1980 yılında Erzurum Hınıs’ta doğdu. İlk, orta ve lise eğitimimi Hınıs’ta tamamladıktan sonra, İki yıl Antalya İsmail Baha Sürelsan Konservatuarı’nda müzik eğitimi aldı. Bu yıllar içerisinde katıldığı bölgeler arası TRT ses yarışmasında finalist oldu.2003 yılında Ege Üniversitesi ses eğitimi bölümünü okumaya hak kazandı.

ÖNCEKİ HABER

2017 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda günün programı

SONRAKİ HABER

Los Angeles'ta dev yangın: Binler evini terk etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...