03 Ağustos 2017 12:38

Şengal'deki Êzidî katliamı protesto edildi

IŞİD’in Şengal’e saldırısının 3’üncü yıl dönümü dolayısıyla Êzidî Katliamı birçok ilde lanetlendi.

Paylaş

IŞİD’in Şengal’e saldırısının 3’üncü yıl dönümü dolayısıyla birçok kentte yapılan açıklamalarla, Êzidî Katliamı lanetlendi. Uluslararası kurumların saldırıyı, “İnsanlığa karşı işlenen suçlar” kategorisine aldığı hatırlatılan açıklamalarda, Türkiye’nin ise saldırıyı halen kınanmadığına vurgu yapıldı. 

IŞİD’in Şengal’e saldırdığı 3 Ağustos 2014 tarihinin yıl dönümü dolayısıyla birçok kentte basın açıklaması düzenlendi. HDP Merkez Yürütme Kurulu, 73’üncü Ferman olarak Êzidî tarihine saldırıya ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada, “3 Ağustos 2014’te IŞİD’e bağlı çeteler, Şengal’de aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da olduğu 5 binden fazla Êzidî Kürdü katletti. Kadınlar kaçırıldı, pazarlarda satıldı, köleleştirilmeye çalışıldı” denildi.

Açıklamanın devamında şöyle denildi: “Bu barbarca saldırı büyük bir yıkım ve nüfus hareketi ile neticelendi. Bu dönem, Êzidîlerin katliamlar ve fermanlarla yazılmış tarihinde yeni bir kara sayfa, 73. Ferman olarak yer aldı. 

Mezopotamya coğrafyasında meskun bir topluluk olan Êzidîler, tarih boyunca bölgeyi işgal eden güçler tarafından baskılara maruz kaldılar, katliamlara uğratıldılar. Buna karşın direnerek kendi inançlarını, kültürlerini, varlıklarını korudular. 

Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Êzidîler, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) belediyelerinin desteğiyle kurulan kamplarda kaldılar. DBP’li belediyelere atanan kayyımlar tarafından bu kamplardan bazıları kapatıldı. Son olarak Mardin Midyat’taki AFAD Kampı’nda kalan Êzidîlerin, soykırımın üçüncü yılında kamptan çıkarılmak istenmesi tesadüf değil, düşmanca bir zihniyetin sonucudur. Katliamın üçüncü yılında Êzidîlerin maruz kaldıkları zulmün yarattığı etkileri azaltmak için bölge devletlerinin ve uluslararası toplumun üzerine düşenleri yerine getirmesi gereklidir.”

‘MÜCADELEMİZ SÜRECEK’

Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu, Şengal’e yönelik IŞİD saldırısının yıldönümüne ilişkin Kadıköy Süreyya Operası önünde basın açıklaması yaptı. Kadınlar, Şengal ve bölgede yaşanan kadın kırımını bir dakika sessiz kalarak protesto etti. Kadınlar adına Kürtçe ve Türkçe hazırlanan açıklama okundu. Türkçe açıklamayı okuyan Ayşe Berktay, 3 Ağustos’un “Kadın kırımı ve soykırımına karşı uluslararası eylem günü” ilan edilene kadar mücadele edeceklerini belirtti. 

‘YENİ FERMANLARIN OLMAMASI İÇİN’

Demokratik Alevi Derneği (DAD) ise, Beyoğlu’nda bulunan Dersim Araştırmaları Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Alevi Piri Mehmet Karabulut, Alevi Anası Selda Güneş, Nor Zartonk Derneği Temsilcisi ve HDP MYK Üyesi Murad Mıhçı, Demokratik Çerkes Kongresi Girişimi Sözcüsü Yaşar Güven, Mezo-der Yöneticisi Edip Arslan, Êzidî Kültür Vakfı kurucu başkanı Azad Barış, Demokratik İslam Kongresi (DİK) Kadın Meclisi Üyesi Medine Gök, HDK yürütme üyesi Emin Orhan ve Yazar Mehmet Karadayı katıldı. 

Toplantıda konuşan DAD İstanbul Eş Başkanı Nergiz Güzel, “Kaybolan Êzidîlerin tespit edilmesini, köle pazarlarında satılan kadın ve çocukların kurtarılmasını, Êzidîlerin bir daha başlarına yeni fermanlar, soykırımlar gelmemesi için kendi özerk yönetimlerini oluşturmalarını savunuyoruz” diye kaydetti.

Mardin, Şırnak, Urfa, Adana, Mersin ve Antalya’da da katliam protesto edilerek, katledilenler anıldı. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

14 yaşındaki çocuk çalıştığı inşaatta hayatını kaybetti!

SONRAKİ HABER

DTK 130 hafta dinlendi, tüm çalışmaları izlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...