22 Haziran 2017 05:49

Rakkalı genç kadın: Bu karanlığı üzerimden atıyorum

IŞİD’den alınan Rakka’da 18 yaşındaki Fatma Hesen, zorunlu bırakıldığı çarşafı sıyırıp atarak, ‘Bu karanlığı üzerimden atıyorum’ dedi. 

Paylaş

Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Rakka kent merkezinde IŞİD’e karşı başlattığı operasyon el Berîd ve Qedisîye mahallelerindeki şiddetli çatışmalar ile devam ediyor. Dihaber’in Nazım Daştan’ın haberine göre doğu ve batı cephesinden kentte ilerleyen SDG, kurtardıkları her yerleşim yerinde yüzlerce Rakkalıyı da esaretten kurtarıyor. Çocuk, kadın ve yaşlılardan oluşan kafileler halindeki siviller, her iki cepheden açılan koridorlardan kurtarılan bölgelere aktarılıyor. 4 yıllık IŞİD esaretinden kurtulmaya en çok kadın ve çocuklar sevinirken, bu kadınlardan birisi olan Fatma Hesen, özgürlük sevincini giymek zorunda bırakıldığı kara çarşafı sıyırıp atarak paylaştı. 18 yaşında olduğu öğrenilen Fatma Hesen, ‘Bu karanlığı üzerimden atıyorum’ dedi.

GÜVENLİ ALANA ULAŞMAK İÇİN SAATLERCE YÜRÜDÜ

Habere göre, Derîye ile Sebehîye mahalleleri arasında açılan koridordan ailesi ile birlikte güvenli alanlara gelen Fatma Hesen, SDG’lilerin yanına ulaşmak için IŞİD’in döşediği mayınlara basmamak için zorlu bir yolculuk yaptı. 

Gözyaşları içinde SDG güçlerine ulaşan Hesen, güvenli alanlara gelebilmek için saatlerce ailesi ile birlikte susuz bir şekilde yol aldıklarını belirtti. Fatma Hesen savaşçıların uzattığı suyu başına dökerek serinlemeye çalıştı. Ailesini sakinleştirmeye çalışan Hesen, “Artık kara çarşaf giymek istemiyorum. Bunu isteyerek giymiyorduk. Çetelerin zoru ile bu hale geliyorduk. Yoksa sonumuz ölümdü. Ama artık kurtulduk. O cehennemden çıktık. Özgürüz. Onlara dair her şeyi zorla yapıyorduk. Bunu artık yapmayacağız” diye konuştu. 

ABD’DEN HÜKÜMETE YPG MEKTUBU

Öte yandan Savunma Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, ABD Savunma Bakanı James Mattis, Savunma Bakanı Fikri Işık’a hitaben YPG ile ilgili bir mektup gönderdi. DHA’nın haberine göre mektupta, Mattis, YPG’ye verilen malzeme ve teçhizata ilişkin bilgiler verdi.

DHA’nın haberine göre mektupta daha önce Işık ile yaptığı görüşmelerde ABD’nin, YPG’nin içinde yer aldığı SDG ile taktik bir ilişkilerinin bulunduğunu ve bu ilişkinin şeffaflığını sağlama arzusunda olduklarını belirttiğini aktaran Mattis, şeffaflığı sağlama konusundaki güvencesini bir kez daha teyit etti. Mattis, ABD ile Türkiye’nin ilişkisinin IŞİD’in mağlup edilmesinin çok daha ötesinde bir stratejik ortaklık olduğunu ileri sürdü. 

Mattis, ayrıca, YPG’ye verilen malzemelerin listelerinin her ay düzenli olarak Türkiye’yle paylaşılacağını söyledi. İlk envanter raporunun da bu ay gönderildiğini belirten Mattis, Mayıs sonunda YPG’ye sağlanan teçhizatla amaçlarının Rakka’nın tecrit edilmesi ve ele geçirilmesi olduğuna işaret etti.

Mattis, Rakka’yı ele geçirecek kuvvetin yüzde 80’ini Arapların oluşturacağını ve şehri elde tutacak kuvveti yine Araplardan teşkil edeceklerini kaydetti. Mattis, IŞİD’in mağlup etmek için sahada YPG ile “zorunlu bir işbirliklerinin” olduğunu belirtti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Akdeniz Üniversitesi öğrencileri serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Malatya’daki emekçiler eylemlerini Yüksel'e taşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...