05 Haziran 2017 02:12

'OHAL’inizle, yasalarınızla işçi yol yürüyemez'

Grev hakkı için direnen Şişecam işçileri, grevi tehdit olarak değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerine tepki gösterdi.

Paylaş

Fırat TURGUT
İstanbul

İşçilerin anayasal hakkı olan grevi tehdit olarak değerlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Şu anda bu OHAL, o tür tehditlerle karşımıza gelenler anında yasaların hukukun bize verdiği yetkiyi kullanmamızı kolaylaştırıyor” dedi. Grevleri yasaklanan ve grev hakkı için direnişe geçen cam işçileri Erdoğan’a tepki gösterdi. Şişecam’ın her geçen gün büyüdüğünü, ücretlerinin ise eridiğini ifade eden işçiler, “Sizin OHAL’inizle, bu yasalarla yol alamayız” dedi.

ERDOĞAN GREV YASAĞINI SAVUNDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gün gerçekleşen MÜSİAD 24. Olağan Genel Kurulunda konuştu. İşçilerin anayasal hakkı olan grevi hedef alan Erdoğan şu ifadeleri kullandı: “Diyoruz ki tüm imkanlarınızla tüm cesaretinizle yatırım yapın, üretin, ihracatı zorlayın, istihdamı artırın. Böylece siz de kazanın, ülkemiz de kazansın. Buna karşılık birileri hâlâ olağanüstü hal var diye sızlanıyor. Onların kimler olduğunu biliyorsunuz. Ben de diyorum ki olağanüstü hal, girişimcilerimizin, yatırımcılarımızın önünü mü kesiyor, yoksa önünü mü açıyor? Eski OHAL’leri hatırlayın. Fabrikana giremezdin ya patron olarak. Biz geldik fabrikalarınızın kapısını açtık ya. Şu anda bu OHAL’de o tür tehditlerle karşımıza gelenler anında yasaların hukukun bize verdiği yetkiyi kullanmamızı kolaylaştırıyor. Öyle ikide bir kalkacak hemen grev bilmem ne, kusura bakma. O fabrika çalışmadığı zaman bunun zararını görecek olan işveren olduğu kadar aynı zamanda benim işçi kardeşimdir. Çalışmadığı zaman ne olacak? Oradan işçi kardeşim de zarar görmeyecek mi? Sendika kalkıp her ay normal olarak aldığı maaşı işçisine ödeyecek mi? Burada çok ciddi bir istismar mekanizması çalıştırılıyor. Bu mekanizmaya da bizim eyvallah etmememiz lazım. Herkes görüyor ve biliyor ki OHAL sadece terörle mücadele için vardır.”

ŞİŞECAM BÜYÜRKEN CAM İŞÇİSİ KÜÇÜLDÜ

Sözleşme sürecinde talepleri karşılanmayan ve aldıkları grev kararının yasaklanması üzerine direnişe geçen cam işçileri ise Erdoğan’a tepki gösterdi. Şişecam’ın her dönem milyonlar kâr elde ettiğini açıkladığını belirten Lüleburgaz’dan bir cam işçisi, “Trilyonluk yatırımlar yapıp dünya üçüncülüğüne, Avrupa birinciliğine yükselirken biz sürekli dibe doğru yol aldık, ücretlerimiz eridi. Bizi bu laflar değil. Yaşadığımız hayat ve çalışma koşulları bağlar” dedi.

Aldıkları ücretin neredeyse açlık sınırında olduğunu dile getiren başka bir cam işçisi de  “Patron kazandıkça biz fakirleştik. Hani nerede bizim kazancımız, emeğimizin karşılığı. Fabrika açıkken de kazanmıyoruz ki. Madem hakkımız olanı alıyoruz, neden 13 gündür beton üzerinde yatıyoruz, neden çocuklarımızı görmüyoruz. Bu laflara karnımız tok” diye konuştu.

‘MÜCADELEMİZLE ÖRNEK OLACAĞIZ’

Başka bir cam işçisi de şu ifadeleri kullandı: “Biz de cam işçileri olarak buradan Erdoğan’a ve hükümete seslenmiş olalım. Sen de hiç kusura bakma, biz bu dönem OHAL’le, bu yasalarla yol alamayacağımızı, insanca yaşayamayacağımızı anladık. Madem siz her fırsatta patronlara haklarımızı, geleceğimizi, emeğimizi nasıl peşkeş çektiğinizi anlatıyorsunuz. Biz de cam işçileri olarak bütün işçi arkadaşlara mücadelemizle örnek olup sizin bu düzeninizi anlatmaya devam edeceğiz.”

Şu an her vardiyada 2 saat üretimi durdurduklarını hatırlatan bir cam işçisi de “Sendikamızın aldığı kararlar doğrultusunda hareket ediyoruz, eylemlerimizi sürdürüyoruz. Ama kesinlikle daha ileri eylem kararı bekliyoruz. Üretimi durdurma saatlerini artıralım. Eğer bu cam işçisi şanlı tarihinden gelen gücü ortaya çıkarırsa bunu hiç kimse durduramaz. Öyle yalandan söylemiyoruz. Direniyoruz ve her ne koşulda olursa olsun direnmeye devam edeceğiz. Eğer şalter inecek, bu iş bitecekse öyle de yapacağız” dedi. Ayrıca dayanışmadan güç aldıklarını ifade eden işçi tüm sendikalara ve işçilere de dayanışmayı büyütme çağrısı yaptı.

GREVE GİDEN SÜREÇ

CAM işçilerinin direnişini başlatan süreç şu şekilde ilerledi: Yapılan sözleşme görüşmelerin 8. oturumunda Kristal-İş, ‘eğitim teşvik bursu ve ölüm yardımının yanında, 6 bin 160 TL sosyal yardım, 2.60 TL ücret zammı, 0.62 TL vardiya zammı, 1.05 gece zammı” taleplerini iletti. Yapılan 10. görüşmede ise patron ‘5 bin 700 TL sosyal yardım, 1.12 TL ücret zammı, 0,53 TL vardiya zammı, 0,78 TL gece zammı’ şeklinde yanıt verdi. Kristal-İş karşı teklif vermeyerek greve çıkma kararı aldı. Grev, henüz başlamadan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ve Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklandı.

ŞİŞECAM KÂRINI YÜZDE 164 ARTIRDI

İŞÇİLERE 1.12 liralık zammı dayatan Şişecam, her geçen gün daha da büyüyor, kâr rekorları açıklıyor. Şişecam’dan bu ay içinde KAP’a yapılan açıklamaya göre, firma net kârını yılın ilk çeyreğinde geçmiş yıl aynı dönemine göre yüzde 164 artırdı. Kâr miktarı ise 336.7 milyon liraya yükseldi. Şirketin bilançosuna göre gelirleri ise yüzde 37.1 artışla 2.6 milyar liraya çıktı.  Şişecam haziran 2016’da yaptığı açıklamada, 6 ayda 390,5 milyon TL kâr elde ettiğini bildirmişti. 

İhracatta ve dış pazarda etkinliğini gün geçtikçe artıran firma, 150 ülkeye ihracat yapıyor ve 13 ülkede faaliyet sürdürüyor. Düz cam alanında Avrupa’nın en büyük tedarikçisi durumunda olan firma, dünya genelinde ise cam ev eşyasında en büyük üçüncü üretici, cam ambalaj ve düz camda ise en büyük beşinci üretici konumunda. Firmanın 2020 hedefi ise dünyanın ilk üçü içinde yer almak.

OHAL DÖNEMİNDE YASAKLANAN 4. GREV

CUMHURBAŞKANI Erdoğan’ın imzasıyla ve Bakanlar Kurulu kararıyla OHAL döneminde yasaklanan grev sayısı 4 oldu.

* Hükümet toplu iş görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine Asil Çelik’te ilan edilen grevi yasakladı.

* Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu EMİS’e bağlı işyerlerinde 20 Ocak 2017’de başlayan grev, Erdoğan’ın da imzasının bulunduğu bir kararla ‘milli güvenliği bozucu’ nitelikte olduğu gerekçe gösterilerek yasaklandı.

* 20 Mart 2017 tarihinde Resmi Gazete yayımlanan kararla, Akbank grevi ‘Ekonomik ve finansal istikrarı bozucu nitelikte’ olduğu gerekçesiyle başlamadan yasaklandı.

* Son olarak Şişecam işçilerinin grevi “milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu” gerekçesiyle başlamadan yasaklandı.

AKP Hükümeti, iktidarda olduğu süre boyunca ise 12 grevi yasakladı.

ÖNCEKİ HABER

Suudilerin öncülüğündeki ülkeler Katar'la ilişkilerini kesti

SONRAKİ HABER

Guterres, Akıncı ve Anastasiadis ile New York'ta görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...