24 Mayıs 2017 00:47

Sözleşme öncesi taşınması manidar

Arçelik'in Beylikdüzü’deki fabrikasını taşımasını sözleşme öncesine getirmesini manidar bulan işçiler işten atmaların yaşanacağını düşünüyor.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Beylikdüzü’de bulunan fabrikasını Çerkezköy’e taşımayı planlayan Arçelik, taşınma işlemlerini eylül başında başlatarak yıl sonunda sonlandırmayı hedefliyor. “Taşınma Süreci Bilgilendirme Dokümanı” yazılı bir kitapçık dağıtan Arçelik yönetimi, işçilere Çerkezköy’e gidip gitmeyeceklerini sordu. Her ne kadar işçilere gidip gitmeyecekleri sorulsa da, 9’uncu ayda yapılacağı duyurulan işten atmalar nedeniyle kaygı hakim. İşten atmaların sözleşme dönemine denk geldiğini, atılacakların kıdem tazminatlarını zamsız ücret üzerinden ödeneceğini anlatan işçiler, “Zamanlama manidar” dedi. 

TAŞINMA EKİMDE BAŞLAYACAK

İki bölümden oluşan bilgilendirme dokümanının ilk bölümünde taşınma süreci, destek paketleri, servis yaklaşımı gibi bölümleri kapsarken; ikinci bölüm ise Tekirdağ’daki lokasyonu (yerleştirme) ile ilgili olarak servislere uygun olarak ikamet edilecek yerler, sosyal alanlar, okul kreş, ulaşım gibi bilgiler ile hafta sonu işçilerin aileleriyle beraber vakit geçirebileceği yerlerle ilgili bilgileri kapsıyor. Ekim ayında bazı hatların kurulumu ile başlayacak taşınma sürecini 2018’in başına kadar tamamlamayı planlayan Arçelik, bu süreçte tüm üretime destek bölümler ile tedarik zincirine bağlı Beylikdüzü Mamul Depo (TV Depo) Çerkezköy Lokasyonuna taşıyacak. Arge bölümlerinde Arge Grup Yöneticiliği, Test ve Onay, Tasarım Devreye Alma Bölümleri Çerkezköy Lokasyonuna taşınırken; Arge donanım tasarım ve yazılım tasarım ekipleri, tedarik zincirine bağlı fiktif depo ile tüketici hizmetlerine bağlı bölge yöneticiliği, çağrı merkezi bölümleri  Beylikdüzü’de çalışmaya devam edecek. 

TAŞINMA VE KİRA DESTEĞİ

Tekirdağ iline taşınması durumunda yapılacak masrafların insan kaynaklarına bildirilmesi sonrası yapılacak harcamanın 1500 lirası şirket tarafından ödenecek. Emlakçı komisyonu, boya, badana gibi ev harcamalarına karşılık ise minimum 2 bin 500 lira ödenecek. Kira kontratının insan kaynaklarına ulaştırılması sonrası her ay belirtilecek kira miktarı olacak şekilde maksimum 800 lira kadar 12 ay boyunca ödenecek. Taşınma sürecinde toplu veya parçalı kullanılmak üzere 4 gün ücretli taşıma izni verilecek. Tüm ödemeler kanunen bordroya yansıyacaktır. Bunların yanı sıra işçiler için tanıtım gezileri planlanacak.

YARDIMLARA 1 YIL ÇALIŞMA ŞARTI

Çalışma kararı veren işçilerin fabrikanın taşındıktan sonraki 1 yıl içerisinde ayrılması durumunda bu kapsamda o zamana kadar yapılmış ödemeleri şirkete iade etmesi gerekecek. Davet mektubunun doldurulup teslim edilmesinin ardından çalışanlara gidip gitmeyecekleri hakkında eylül itibariyle bildirimlerde bulunulacak. Taşınma sürecinde Çerkezköy’de görev yapmaya devam etme kararı vermiş çalışanların 1 yıl iş güvencesi kapsamında olacakları söylendi. Tabii performans düşüklüğü, etik ve iyi niyet ihlali dışında. Bu süreçte şirketten ayrılma kararı veren çalışanlar işten çıkış planlaması insan kaynakları tarafından eylül ayı sonrası belirlenecek tarihlerde yapılacaktır. Çalışanlardan kendilerine bildirilecek tarihlere kadar çalışması istenecek. Belirtilecek süreye kadar çalışması durumunda kıdem tazminatı ile birlikte ihbar tazminatı ödemesi de yapılacak. 

SERVİS YALNIZCA 1 YIL GEÇERLİ OLACAK

Normal çalışma düzeninde görev yapan, yani 08.00 ile 17.30 arasında çalışanlar için kalıcı servisler Bahçelievler-Başakşehir hatları olarak planlanıyor. Servis düzenlerine ilişkin bilgi ise çalışanların ikametgahları göz önünde bulundurularak yılın sonuna doğru paylaşılacak. Vardiya düzeninde çalışacak işçiler için ise Avcılar Metrobüs durağına kadar 1 yıl geçerli olmak üzere servis hizmeti sağlanacak. 2019’un ilk gününden itibaren ise yalnızca Silivri’ye kadar servis hizmeti sunulacak.

ARÇELİK GÜVEN VEREN BİR FABRİKA DEĞİL

Taşınma sürecini değerlendiren işçiler şunları söyledi: “İnsan kaynakları müdürü geçtiğimiz günlerde toplantı yaptı. 9’uncu ayda çıkış yapılacağını söyledi. Her şey o zaman belli olacak. Herkesin kafası karışık. Şu an 2 bin lira ücret alıyor. 1 yıl sonra 600 lira kira ödemeye başlayacak. Elinde kalacak 1400 lira. Kimse bu para için düzenini bozmak istemiyor. Üstelik Arçelik, işçisine güven veren bir şirket değil. 5-6 ayda bir işçi çıkarıyorlar. Oraya gittikten 1 yıl sonra işsiz kalma kaygısı yaşıyor.” 

Servislerin yalnızca bir yıl geçerli olmasını eleştiren işçiler, buradan oraya 1 buçuk saat sürüyor. Servisler hep geç kalır. Bu yüzden patron şimdiden bunların hesabını yapıyor. Fabrikanın 3’te 1’i İstanbul Çatalca’dan geliyor. Ama oraya servis konulmayacak. O bölgeyi gözden çıkarmış belli ki. Çok işçiye ihtiyacı yokmuş gibi davranıyorlar” diye konuştu. 

TİS DÖNEMİNE DENK GELMESİ MANİDAR

“Zamanlama manidar” diyen işçiler şöyle devam etti: “Taşınma süreci tam sözleşme görüşmelerinin başladığı döneme denk geliyor. Muhtemelen sözleşmeden önce hem muhalif işçiyi, hem işine yaramayacak işçiyi çıkaracak. Temizlik yaptıktan sonra kalanları götürecek. Bir taraftan da Çerkezköy’de işçi almaya devam ediyor zaten. Muhtemelen buradan çok işçi götürmeyecek. İnsan kaynakları müdürü geçenlerde yapılan toplantıda 9’uncu ayda bir çıkış planları olduklarını söylüyorlar. Neden bu aya koydular. Çünkü 10’uncu ayda çıkış yapsalar tüm işçilere yeni sözleşme üzerinden kıdem tazminatı ödeyecekler. Bunun için 1 ay kala işten çıkarıyor ki bu parayı ödemesin.” 

ÖNCEKİ HABER

CMS yıllarca işçiden haksız yere kesinti yapmış

SONRAKİ HABER

Aladağ’daki yangında MEB’i yalanlayan rapor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...