21 Mayıs 2017 00:37

Greve çıkacak Şişecam işçileri: Hakkımız olanı istiyoruz

Şişecam işçileri TİS sürecinde anlaşma sağlanamaması üzerine 24 Mayıs'ta greve çıkmaya hazırlanıyor. İşçiler 'hakkımız olanı istiyoruz' diyor.

Paylaş

Kristal İş Sendikasının 24 Mayıs’ta greve çıkma kararı kapsamında Kristal İş Sendikası Eskişehir Şubesi bir açıklama yaptı. Açıklamada 12 Aralık 2016 tarihinden bu yana Şişecam ile devam eden TİS sürecinin bütün yasal süreçlerinin bittiğini ve grev aşamasına gelindiğini belirten Şube Başkanı Erdal Akyazı, “TİS görüşmeleri devam ederken birçok madde kurumumuz ve işveren tarafınca uzlaşma ile aşılmış ancak belli maddelerde uzlaşma sağlanamamıştır. Bu grevin sebebi Şişecam işvereninin TİS sürecinin başından beri sergilemiş olduğu, cam emekçilerini ve onların gerek dünya devi Şişecam’a, gerekse ülke ekonomisine yaptığı katkıları yok sayan, uzlaşmaz tutumudur” dedi. 

“Hükümetler öylesine pervasızca grev ertelemeleri yaptı ki işverenler ‘Nasılsa grev yapamayacaklar’ şımarıklığına girmişlerdir” diyen Akyazı, cam işçisinin mücadele dolu geçmişinin bu tehditleri göğüsleyecek en büyük rehber olduğunu dile getirdi. Akyazı açıklamasını hak ettikleri yaşamı kurmaktan çok uzak kazanımlara sahip olduklarını ve bu haksızlığa dur diyeceklerini belirterek sonlandırdı. 

‘BU GREVDEN KAZANIMLA ÇIKMAYA KARARLIYIZ’

Açıklama sonrası sendika şube binasında gazetemize konuşan işçiler bu grevden kazanımla çıkmak konusunda kararlı olduklarını belirttiler. Grev konusu olan taleplerinin bile çalıştıklarının karşılığı olmadığını belirten sendika üyesi işçiler bu taleplerinin sadece insanca bir yaşam kurmak için olduğu belirttiler. 

‘EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET AMA HAK ETTİĞİMİZ ÜCRET’

22 yıllık bir işçi olan Ahmet “Biz kim ne hak ediyorsa onu alsın istiyoruz” diyerek, fabrikalarında yaş kıdem farkı olmadığını olmasını da istemediklerini söyledi. Herkesin yaptığı işin hakkını almasını isteyen Ahmet “Eşit işe eşit ücret istiyoruz ama hak ettiğimiz ücreti istiyoruz” diyor. 

‘TALEPLERİMİZİN ARKASINDAYIZ’

  • Kristal İş Eskişehir Şubesi ve işçiler, kararlı olduklarını belirterek, grevle dayanışma çağrısı yaptı 

Yine 22 yıllık bir diğer İşçi Musa, ücretlerde insani bir iyileştirme isteklerinin yanı sıra kazanılmış haklarını da kaybetmek istemediklerini belirtti. Sendikanın kararlarını sonuna kadar uygulayacaklarını ve 3 yıllık sözleşme istemediklerini söyleyen Musa, “Şubelerde yaptığımız toplantılarda taleplerimizi merkeze iletiyoruz ve taleplerimizin arkasındayız” diyor. İşverenin ‘Görüşmeler devam ediyor’ diye açıklamalar yapmasına tepki gösteren işçiler 15 gündür işverenin hiçbir görüşmeye gelmediğini belirtiyorlar. OHAL şartlarında birçok şeyi yapmanın zor olduğunu belirten işçiler 19-20 Mayıs tarihlerinde yaptıkları çalışmama eylemlerinin başarılı bir şekilde gerçekleştiğini ve grevlerinin de aynı şekilde başarılı geçeceğini söylediler. 

‘İŞVEREN HALKI KANDIRIYOR’

21 yıllık işçi olan Önder ise bütün fabrikalarda ortak kararlara tek bir vücut gibi davranarak grevlerini başarıya ulaştıracaklarını söyledi. İşverenin halkı kandırdığını belirten işçiler, işçilerin yol, yemek, ulaşım vs. gibi giydirilmiş brüt ücretlerinin sanki işçilerin eline geçen paraymış gibi gösterildiği söylediler. İşçiler, ancak birçok arkadaşlarının grev günü fabrika önüne gidecek dolmuş paralarının dahi olmadığını belirterek, 10 yıllık bir işçinin eline 1900 TL para ancak geçtiğini ve ücretlerin son bir yılda yüzde 30 eridiğini söylediler. 

FABRİKA ÖNÜNE ÇAĞRI

24 Mayıs günü saat 09.00’da fabrika önünde grev pankartlarını asacaklarını belirten işçiler tüm hazırlıkların yapıldığını belirterek 24 Mayıs’ta tüm sendikaları ve işçileri dayanışma için fabrika önüne çağırdılar. (Eskişehir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ford binlerce çalışanını işten atıyor

SONRAKİ HABER

Çanakkale Limanında kayıp uranyum iddiası!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...