11 Mayıs 2017 00:34

Renault işçileri: Taslak işçilerin onayıyla hazırlanmalı

Patronun baskıları sonucu yeniden Türk Metal’e dönmek zorunda kalan Renault işçileri; 'Daha hiçbir şey bitmedi' diyor.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Metal direnişinin öncü fabrikası Renault işçilerinin gözü MESS sözleşmesinde. Patronun baskıları sonucu yeniden Türk Metal’e dönmek zorunda kalan işçiler, “Daha hiçbir şey bitmedi” diyor. Taslağın işçilerin onayına sunularak hazırlanmasını, sözleşmenin de aynı şekilde imzalanmasını isteyen işçiler, sözleşmenin istedikleri gibi bitmemesi halinde eylemlerin başlayacağını söylediler. TEKNOROT’ta Türk Metal’in imzaladığı satış sözleşmesi için “Huylu huyundan vazgeçmiyor” diyen işçiler, “Yetki Türk Metal’de olabilir ama Renault işçilerini sattıkları an tüm yetkiyi geri almasını biliriz” uyarısında bulundu.

Baskılar nedeniyle çoğunluğun Birleşik Metal-İş’ten Türk Metal’e geçtiğini söyleyen bir Renault işçisi, “Türk Metal’in çoğunluk bende kafam rahat diyeceği bir durum yok. Çünkü kendi adayları temsilcilik seçimlerini kazanamadı. Seçilen temsilciler de biz burayı değiştireceğiz diyor. Bazı delegeler aralarında onlar yedi biz de yiyeceğiz diyerek şaka yapıyorlar. Bu yaptıkları şakayı gerçeğe çevirirlerse karşılarında Renault işçilerini bulacaklar” dedi.

Taslağın daha belirlenmediğini söyleyen işçi, şöyle devam etti: “Sözleşme dönemi çok hareketli geçecek. Sonuçta delegelerin çoğu Türk Metal’in istediği delegeler değil, işçi de eski işçi değil. Şu an Renault işçisinin birliği bozuldu gibi görünüyor ama büyük bir çoğunluk eğer bu sözleşme istediğimiz gibi olmazsa eylemler tekrar başlar diyor. Bu nedenle birliğimizi kurmamız o kadar da zor değil. Bunu seçilen temsilcilere de söyledik, Türk Metal’e de... 13 günlük direnişten çok şey öğrendik.”
Bu dönemin Türk Metal’in Renault’da gireceği en zorlu TİS süreci olacağını söyleyen bir başka işçi, “Fabrikada üretilen araç sayısında artış var. Şu an fazladan 10 araç üretiyoruz. Bir ay sonra 15’e çıkacak. Stok yapıyorlar. Çünkü sözleşme dönemi yaklaşıyor ve beklentiler karşılanmadığında eyleme geçeceğimizi fabrika yönetimi de biliyor. Herkesin kafasında ki düşünce aynı: İyi bir sözleşme olmazsa eylemler başlar” dedi.

'İŞÇİ OLARAK SEÇİLDİĞİN YERDE İŞÇİLİĞİ UNUTTURUYORLAR'

Eski temsilcilerin Türk Metal’le sürekli tartıştığını söyleyen işçi, “Biz bu saatten sonra nasıl tekrar işçilik yapalım, bize başka görevler verin diyorlar. Bu durum bile sendikanın ne halde olduğunu işçiden nasıl kopuk olduğunu gösteriyor. İşçi olarak seçildiğin yerde işçiliğini unutturuyorlar. Bu insanlar bizim hakkımızı nasıl savunabilir ki zaten yıllardır yaptıkları da ortada” dedi.
Taslağın bütün işçilerin katılımı ve onayıyla belirlenmesini isteyen bir başka işçi, “Ve bu taslak yemekhanede bütün işçilerin oylarına sunularak hazırlanmalı. Sözleşme imzalanırken de aynısı yapılmalı. Bunu Türk Metal’e ve temsilcilere söylüyoruz” dedi.

'BU OYUNU BİRLİKTE MÜCADELEYLE BOŞA ÇIKARACAĞIZ'

Teknorot'ta yaşanan satış sözleşmesine dikkat çeken bir başka işçi, “Türk Metal değiştik, işçiye sormadan hiçbir şey yapmayacağız diyor ama dakika bir gol bir. Huylu huyundan vazgeçmiyor” dedi. İşçi şöyle devam etti: “Türk Metal TEKNOROT işçilerini bir gecede sattı ama oradaki arkadaşlarımız buna iyi bir cevap verdiler. Direniş bizim fabrikada da konuşuluyor. Herkes helal olsun bizim gibi onlarda hakları için eyleme geçti diyor. Bu durum fabrikada heyecan yarattı. Direnişteki arkadaşlarımızın sonuna kadar yanındayız.”Renault’da da TEKNOROT’taki gibi davranılması halinde her şeyin başa döneceğini söyleyen işçi, “Biz de ne yapacağımızı artık iyi biliyoruz” dedi.  
İşçi TEKNOROT işçilerine de şu uyarıyı yaptı: “Türk Metal’de, patronlarda oyun çok. TEKNOROT’taki arkadaşlarımıza uyarımızdır birliklerini bozmasınlar. Onların oyunlarını birlik içinde hareket ederek boşa çıkarabiliriz ve Renault işçileri olarak sonuna kadar yanınızdayız.” 

'PATRON SENDİKALARINDAN BİZE HAYIR YOK'

Teknorot işçilerinin birlik ve dayanışma çağrısına Bursa’da bulunan Nestle, Asil Çelik ve 262 gündür grevde olan Gemlik Gübre işçilerinden yanıt geldi. 

Gemlik Gübre işçileri şunları söyledi: “Çocuklarının geleceğine sahip çıkan TEKNOROT işçilerinin mücadelesini selamlıyoruz. Bizlerin kaderi TEKNOROT işçilerinin kaderiyle aynı bizler de çocuklarımızın geleceği için 262 gündür OHAL gölgesinde grevdeyiz. Bizlerin sesini duyurmamak için her şeyi yapıyorlar. Bizler ise bu sessizliği dayanışma ve birlik çağrılarımızla bozacağız. Bütün işçileri grevimize ve TEKNOROT direnişine sahip çıkmaya çağırıyoruz.”

 “Patronlarla içli dışlı olan sendikalardan bizlere hayır yok” diyen Nestle işçileri de şunları dile getirdi: “Her sözleşme döneminde maaşlarımız düştü ve sonunda patron sendikası Öz-Gıda İş’i fabrikamızdan kovduk ve Tek Gıda-İş’te örgütlendik. Patronların her dediğini yapan sendikalardan bize hayır yok. Bugün size sorulmadan imzalanan sözleşme de bunun bir göstergesi. Vermiş olduğunuz tepkiyi destekliyoruz. Nestle işçileri olarak yanınızdayız. İşçi birlik olursa deviremeyeceği dağ yoktur. Çıktığınız bu onurlu yolda başarılar diliyoruz.”

Grevleri Bakanlar Kurulu tarafından yasaklanan Birleşik Metal-İş üyesi Asil Çelik işçileri “Alın terine göz diken sendika ve patrona karşı başlatmış olduğunuz direnişi selamlıyoruz. Bildiğiniz gibi bizlerde haklarımız için greve çıkmıştık ama grevimiz yasaklandı ve Yüksek Hakem Kurulundan gelecek haberi bekliyoruz. Hepimizi birleştiren yön çocuklarımızın geleceği ve alın terimiz. Asil Çelik işçileri olarak yanınızdayız.”

ÖNCEKİ HABER

‘İşçi ölümleri İTÜ üzerinde kara bir lekedir’

SONRAKİ HABER

Şişecam işçileri kararlı: Bir adım bile geri atılmamalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...