05 Mayıs 2017 00:09

'Maçka projesi İstanbul’un katili olur'

Maçka Parkı'nı tehdit eden tünelin yapımı ile ilgili İBB'nin itirazları reddetmesinin ardından karara tepkiler geldi: Maçka Parkı yalnız değildir.

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Maçka Parkı’nı tehdit eden Dolmabahçe-Levazım arasında yapılacak olan tünelle ilgili İBB’nin itirazları reddetmesinin ardından, TMMOB Şehir Plancıları Odası ve Maçka Forumu karara tepki göstererek “Maçka Parkı yalnız değildir” dedi.

Maçka Demokrasi Parkı’nın girişinin kapatılması ve ardından parkın kapatılmasına karşı eylemlerle gündeme gelen Dolmabahçe Levazım arasında yapılacak kara yolu tüneline ilişkin Şişli Belediyesinin yaptığı itiraz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından gerekçe gösterilmeden reddedildi. 

Projeyi gazetemize değerlendiren TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Yıkıcı, İBB’nin itirazları reddetmesinin siyasi bir karar olduğunu, plan içeriğine yapılan itirazların imar kanununa ve ilgili yönetmeliklerine bakılmadan değerlendirildiğini vurguladı. Bu projenin İstanbul’un katili olacağını söyleyen Yıkıcı, “Çevre düzeni planında da belirtildiği üzere  İstanbul’un kuzeyinin yapılaşmaya açılmasının İstanbul’u felakete sürükleyeceği ortada. Bu proje İstanbul’un katili olur. Bu gerçek ortada iken bu kara yolu yatırımlarının İstanbul’un kuzeyine yönlendirilmesini anlamak mümkün değildir. Maçka Parkı sonuç olarak bu bakış açısının eseri olarak işgal edilecek ve karbonmonoksit dolaşımı nedeniyle de insanları zehirleyen bir alan haline dönüşerek park işlevini zamanla yitirecektir” dedi. 

‘KARAR SİYASİ’

Kararın siyasi olduğunu söyleyen Yıkıcı, “Plan içeriğine yapılan itirazlar İmar Kanunu’na ve ilgili yönetmeliklerine bakılmadan değerlendiriliyor. Bu tünel projesi en son 2011 yılında hazırlanmış, ulaşım master planında da değerlendirilmemiş ve ulaşım programına da alınmamıştır. Bu ulaşım master planlarının 5 yılda bir yenilenmesi gerekiyor. Ancak henüz kamuoyu ile paylaşılmış bir ulaşım master planı yok.”diye konuştu. 

‘RANT UĞRUNA İLK VAZGEÇİLEN AFET TOPLANMA ALANLARI’

Maçka Parkı’nın İstanbul’da meydana gelebilecek bir depremde çadır kent alanı olarak kullanılacak ‘Afet toplanma alanı’ olduğunun altını çizen Yıkıcı şöyle devam etti: “Maalesef rant uğruna ilk vazgeçilen alanlar afet toplanma alanları. Çünkü İstanbul’un merkezinde rant uğruna kolayca harcayabilecekleri ilk alanlar kamusal alanlardır. İstanbul gibi her gün deprem tehlikesi ile karşı karşıya olan bir kentte bu yaklaşımı anlamak ve açıklamak imkansızdır. Hukuki süreci devam ettireceğiz.” 

‘MAÇKA PARKI SAHİPSİZ DEĞİLDİR’

Maçka Parkı Forumu adına gazetemize konuşan Zeynep Çulha ise, olası bir afet durumunda acil toplanma alanı olarak öngörülen yerlerin betonlaştırılmak istenmesine tepki gösterdi. Çulha, Maçka Parkı’na yapılmak istenen projenin ne parka, ne de park sakinlerine bir faydasının dokunmayacağı belirtti. Çulha, “İstanbul’un en güzel ve bakımlı parklarından birinin dibinden ve içinden kara yolu tüneli geçirmeye çalışmanın faydası yok. Maçka Parkı’nı halktan ve sakinlerinden gasbetmeye yönelik her girişim takip edilecek ve akamete uğratılacaktır. Maçka Parkı sahipsiz değildir” diye konuştu.  

‘İMAR PLANININ İPTALİ İÇİN DAVA AÇACAĞIZ’

Avukat Eren Can ise şunları söyledi: “Maçka Parkı’ndaki yapılaşmayı öngören imar planını İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) hazırlamıştı. Biz de yaklaşık 1500-2000 yurttaşla itiraz dilekçelerimizi vermiştik ve aynı dönemde Şişli Belediyesine giderek görüşme gerçekleştirmiştik. Onların da bu plana itiraz etmelerini rica ettik. Şişli Belediyesi halkın talebine kulak verdi ve itirazda bulundu. İBB de bunu reddetti. Şimdi bu idare hukuku bağlamında bir süreç. İdari bir işleme itiraz ettiğimizde ret kararı geldiğinde dava süreci başlıyor. 60 günlük iptal davası süreci var. Şişli Belediyesi davayı açacaktır. Biz de yurttaşlar olarak itirazlarımızın ret kararı tebliğ olduğunda hem yürütmeyi durdurma hem de projeyi ön gören imar planının iptali için davalarımızı açacağız.”

ÖNCEKİ HABER

İstismardan bırakılan zanlı Nurhayat'ı öldürdü

SONRAKİ HABER

78'liler 12 Eylül davasına ilişkin açıklama yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...