01 Mayıs 2017 13:43

Diyarbakır'da savaşa ve sömürüye karşı mücadele çağrısı

Diyarbakır’da binler, İstasyon Meydanı’nda toplanarak, 'Baskılara, savaşa, ihraçlara karşı tüm emekçiler birlikte hayır diyeceğiz' dedi.

Paylaş

Diyarbakır’da binlerce emekçi İstasyon Meydanı’nda toplanarak, “Baskılara, savaşa, ihraçlara karşı tüm emekçiler birlikte hayır diyeceğiz” dedi. Mitingde 15 yıllık AKP iktidarı süresince emekçilere yapılanlar hatırlatılarak ortak mücadele vurgusu yapıldı.

Diyarbakır’da DİSK, KESK’e bağlı sendikalara üye işçi, emekçiler, EMEP, ESP, CHP, HDP, DBP, PSK ve Ermeni Emekçiler Derneğinin katıldığı 1 Mayıs mitingi İstasyon Meydanı’nda yapıldı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı alanda defalarca aramalar yapıldı. Basın girişinin ayrı olduğu miting giriş noktalarında bu giriş hariç diğer tüm noktalarda ‘Sigara, çakmak, makyaj malzemesi ve kalem’ içeri alınmadı.

EMEP’İN KÜRTÇE PANKARTINA YASAK!

Çeşitli pankart ve dövizler de alana alınmadı. Emek Partisi (EMEP) Diyarbakır İl Örgütü kortej halinde alana yürürken, alana giriş sırasında engellendi. Kürtçe, Kar, aştî, azadî İş barış, özgürlük) - Bijî yek gulan (Yaşasın 1 mayıs) yazılı pankart içeri alınmadı. Uzun süre zorluk çıkaran emniyet güçleri pankartı engelledi. EMEP üyeleri parti bayraklarıyla alana girdi. Sendikalar da kortejler halinde girerek alanı doldurdu.

“İş barış, özgürlük”, “Biji yek gulan”, “Direne direne kazanacağız”, “Bijî berxwedana Şengalê (Yaşasın Şengal direnişi)  sloganlarının atıldığı miting alanının çevresine de emekçilerin taleplerini içeren pankartlar asıldı. Pankartlarda, “657 sizin alanlar bizimdir”, “Kıdem tazminatına dokunulmasına hayır”, “OHAL’e, baskılara karşı birlik, mücadele”, “Hayır daha bitmedi”, “OHAL’de direneceğiz” ifadeleri yer aldı. Alanda atılan sloganlara müdahale eden polis sık sık tertip komitesini uyarırken, kimi miting katılımcıları polislerce gözaltına alınmak istedi. Kısa süreli tartışmalarda gözaltına alınan olmadı.

‘BASKILARA, KHK’LERE RAĞMEN ALANLARI DOLDURDUK’

Emek ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler adına yapılan saygı duruşuyla başlayan mitingde tertip komitesi adına ilk olarak konuşan Büro Emekçileri Sendikası Diyarbakır Şube Eş Başkanı Bedirhan Çetinkaya, emekçileri selamladı. Çetinkaya, “15 yıllık iktidarda olan AKP bugüne kadar emekçilerin tüm taleplerine kulak tıkadı. Sorunları çözmek bir yana, kazanımlarını da ellerinden alarak, baskılarını artıran bir iktidar olarak karşımızda duruyor. AKP Hükümeti bugün emekçiler taleplerini dile getirmesin, bu sorunları haykırmasın diye de alanları doldurmamızı engelliyor. Biz emekçiler, baskılara, ölümlere, KHK’lere karşı yine de 1 Mayıs meydanlarını doldurduk. Bu mesajımız iyi okunmalıdır. Bizler buradan söylüyoruz; ne ihraçlarla, ne kayyımlar, ne zıkkımlar, ne de baskılar bizleri yıldırmayacak” dedi.

‘KATLİAMLAR, İHRAÇLAR OLMASIN DİYE BİRLİK OLALIM’

15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında başlatılan OHAL ile yüz binlerce emekçinin, işinden, ekmeğinden edildiğini hatırlatan Çetinkaya, “Ulusal ve uluslararası mahkeme kararlarını tanımayanlar er ya da geç bu hukuksuzlukların hesabını verecektir” diye konuştu. OHAL ve KHK’ler ile yaşatılan sürecin kamu emekçisi, işçi, hangi görüşten olursa olsun tüm kesimlere yönelik uygulandığını söyleyen Çetinkaya, “Sorunlarımız ortak, mücadelemiz de ortak devam edecek. Tıpkı 1 Mayıs alanlarındaki birlikteliğimiz gibi mücadelemizi hep birlikte omuz omuza baskılara karşı sürdüreceğiz. Katliamların olmasının, baskıların artmasının ancak hep birlikte olursak önüne geçebiliriz” dedi.

‘SALDIRI POLİTİKALARINA HAYIRLA DİRENECEĞİZ’

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Başkan Vekili Gülcihan Şimşek de bir konuşma yaptı. Şimşek şunları söyledi, “İki yıldır Türkiye’de ve bölge illerinde yaşananların 12 Eylül’den hiç bir farkı yok. 15 yıldır AKP Hükümeti bu ülkede halkların,emekçilerin, kadınların haklarını tanımayan bir politika izliyor. Ezilenleri haklarından uzaklaştıran bir politika yürütüyor. Bu politika ezilenleri ezen özgürlükten,demokrasiden uzaklaştıran bir politika. Bu referandumda ezilenler kazandı, kadınlar kazandı, halk kazandı. OHAL’le emekçinin hakkını gasbeden AKP-MHP ittifakı var. KHK’lerle on binlerce emekçinin hakkını tanımayan, gasbeden Hükümet yeni bir sistem kurmaya çalışıyor. Bu hak gasbına karşı hep birlikte mücadele edeceğiz, direneceğiz. Sendikaları ortadan kaldırmaya çalışan hükümete karşı emekçilerin emeğini sömüren taşeronlaştıran bu anlayışa karşı da hayırla direneceğimizi 1 Mayıs’la tekrar yineliyoruz.”

‘SAVAŞ POLİTİKALARINA ARTIK YETER’

HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, işçi ve emekçilerin 1 Mayıs'ını kutlayarak, “Kürt halkı için statü talebimizi bir kez daha tekrarlıyoruz. Devletin evdeki hesabı çarşıya uymadı. İhraçlar ile halkın biat edeceğini düşündü. Kimse halkların iradesine el koyamaz. İhraçlara karşı mücadeleyi yükselteceğiz. İnkar ve imha siyasetine her zaman ‘hayır’ sesini yükselteceğiz” şeklinde konuştu.

Bölgede devam eden askeri operasyonlara da dikkat çeken Uca, “Şengal ve Rojava başta olmak üzere, savaş politikalarına artık yeter diyoruz. Şengal ve Rojava halkını bir kez daha selamlıyoruz. Amed, surları gibi Şengal ve Rojava halkının yanında. Savaşa harcanan paralar bu halkın paralarıdır. Bunu kabul etmeyeceğiz. Silah yerine özgür yaşam, savaş yerine barış, ölüme karşı direniş” diye ekledi.

‘EMEĞİMİZ İÇİN BİRLİK OLALIM BAŞKA ALTERNATİF YOK’

Tabip Odası Merkez Konseyi Üyesi Doktor Şehmus Gökalp ise, “AKP’nin yürüttüğü bu politikaların en büyük sebebi, emeği hor görmesindendir. Son KHK ile yine arkadaşlarımız ihraç edildi. 17 barış akademisyeni gözaltına alındı. Bu iktidarın eğitime gösterdiği değerin ispatıdır. Mesleği hırsızlık olanın emeği anlaması zor. Eğer biz emekçiler, işçiler, haklarımızın elimizden alınmasını ve emeğimizin savaş politikaları ile çarçur edilmesini istemiyorsak, birlik olmalıyız. Başka çözüm veya alternatif yok. Fırat ve Dicle Nehri gibi, gürül gürül akmadan emeğin değersizliği bitmez” dedi.

Çıkarılan son KHK ile ihraç edilen Diyarbakır Tabip Odası Eş Başkanı Yakup Altaş da, “İktidar KHK’ler ile toplumu dizayn etmeye çalışmakta. Arkadaşlarımız barış mücadelesi verdikleri için ihraç edildiler. İktidara sesleniyorum; bizlere boyun eğdiremezsiniz. Ülkeye barış gelecek ve mutlaka biz kazanacağız” diye konuştu.  

AKADEMİSYENLERİN GÖZALTINA ALINMASI PROTESTO EDİLDİ

Diyarbakır’da 1 Mayıs kutlamaları sürerken aralarında KHK ile ihraç edilen Dicle Üniversitesinden 17 akademisyenin gözaltına alındığı haberi de geldi. Bu haberi kürsüden okuyan eğitim emekçileri duruma tepki gösterdi. 14 akademisyenin Eğitim Sen üyesi olduğu hatırlatılan mitingde sloganlar ve alkışlarla akademisyenlerin gözaltına alınması protesto edildi. Yapılan konuşmaların ardından binlerce kişi SES, Eğitim Sen ve Azad Bedran’ın ezgileriyle verilen konseri dinledi. Miting, Halimi Ömerî’nin ribap ile söylediği yöresel müziklerle çekilen halaylarla son buldu.

ÖNCEKİ HABER

Mersin'deki 1 Mayıs kutlamasında 'Barış' vurgusu

SONRAKİ HABER

İstanbul mitingi: OHAL koşullarında 1 Mayıs…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...