Ankara'da emekçiler, Kolej Meydanı'na sığmadı

Ankara’da Kolej Meydanı’nı hınca hınç dolduran işçi, emekçi, kadın ve gençler kıdem tazminatı ve iş güvencesi vurgusu yaptı.

01 Mayıs 2017 12:27
Paylaş

Derya KAYA / Tamer Arda ERŞİN / Birkan BULUT
Ankara

Ankara’da 1 Mayıs’ın adreslerinden Kolej Meydanı’nda işçiler, emekçiler, kadınlar, gençler son yılların en coşkulu 1 Mayıs’ını kutladı. Miting alanını saatler önceden doldurmaya başlayan işçi ve emekçiler Kolej Meydanı’ndan doldu taştı. Kolej Meydanı hınca hınç doluyken kortejin büyük bir bölümü hâlâ Kurtuluş Meydanı’ndaydı. Bu yılki 1 Mayıs alanına kıdem tazminatı ve iş güvencesi tartışmalarının yanı sıra 16 Nisan başkanlık referandumunda yaşanan şaibeler damgasını vurdu. İşçiler ve emekçiler miting alanından “Hayır bitmedi daha yeni başlıyor” diyerek bundan sonra “Hayır”ı daha da büyüteceklerinin sözünü verdi.

1 Mayıs’ta DİSK, KESK, TMMOB, ATO, ASMMMO’nun çağrısıyla Dikimevi ve İtfaiye Meydanı’nda toplanmaya başlayan binlerce işçi ve emekçi, emeğin yok sayılmasına, demokrasinin gasbına karşı “Hayır’ımızı büyütüyoruz” dedi. Bu yıl miting saatinden çok daha önce dolmaya başlayan miting alanında işçiler ve emekçiler kıdem tazminatına, iş güvencesine ve demokrasiye sahip çıkacaklarını haykırdı.

‘PANKARTLARA SANSÜR’

Miting alanına girişlerde “saray”, “hırsız”, “Diktatör” kelimelerinin geçtiği pankartların alana girişinde sorunlar yaşandı. TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesinin “kaçak saraydan referandum kaçırmaya hayır” pankartının alana girmesine izin verilmezken, Eğitim Sen Ankara Üniversiteler Şubesinin pankartından “OHAL” ve “KHK” kelimeleri, OSTİM işçilerinin pankartında da “Hırsız” ve “Diktatör” kelimeleri kesilip alana alındı.

‘HAYIR DAHA YENİ BAŞLIYOR’

Alana kıdem tazminatının fona devredilmesi, iş güvencesine yönelik saldırılar ve referandumda yaşanan şaibeler damgasını vurdu. İşçiler ve emekçiler kıdem tazminatının gasp edilmesine ve iş güvencesinin kaldırılmasına izin vermeyeceklerini haykırdı. Geçtiğimiz haftasonu gerçekleşen referandumda yaşanan şaibelere de alanda tepki vardı. Demokrasinin gasp edilmesine karşı “Hayırımızı büyütüyoruz” diyen emekçiler “Hayır daha bitmedi, yeni başlıyor” dedi. Referandum “evet” işe sonuçlansa da tek adam diktatörlüğüne izin vermeyeceklerini söyleyen emekçiler “hırsız, yandaş YSK” sloganlarıyla yürüdü.

‘KİRALIK İŞÇİLİĞE DE, FONA DA HAYIR’

DİSK’e bağlı sendikaların yürüyüş kortejlerinde kıdem tazminatının fona devredilmesi ve taşeron çalışmaya karşı mücadele vurgusu vardı. “Kıdem tazminatı fonuna ve mühürsüz demokrasiye hayır”, “Taşeronlaştırmaya hayır, işsiz güvencesiz yaşayamıyoruz” “Köle değil işçiyiz. Kiralık işçiliğe hayır” pankartıyla yürüyen DİSK üyesi işçiler “İş ekmek özgürlük” sloganlarıyla yürüyüş kortejinin en önünde yer aldı. DİSK’li işçiler Soma’da yaşamını yitiren maden işçilerini de unutmayarak 301 işçinin isimlerinin yer aldığı pankart ile “Kaza değil, iş cinayeti” dedi.

KESK’e bağlı sendikaların Ankara Şubelerinin kortejinde ise OHAL ve KHK’lere karşı mücadele vurgusu yapıldı. “KHK’ler Gitsin Biz Kalıyoruz” diyen kamu emekçileri OHAL KHK’leri ile ihraçlara karşı “Geri döneceğiz” dedi. İş güvencesinin gaspına izin vermeyeceklerini haykıran emekçiler “OHALin kaldırılmasını ve KHK ihraçlarının geri dönmesini istedi.

‘AKADEMİSYENLERİN OHAL VE KHK PANKARTINA SANSÜR’

Eğitim Sen kortejinde de “Laik, Bilimsel, Anadilde Eğitim”, “Güvenceli İş Güvenceli Gelecek”, “Esnek Güvencesiz, Angarya Çalışmaya Son”, “Baskı, Sürgün, Soruşturmalar Son Bulsun” talepleri öne çıktı. Eğitim Sen Ankara Üniversiteler Şubesinde de ihraç edilen akademisyenler “Geri Döneceğiz” sloganlarıyla yürüdü. Şubenin “OHAL’e, KHK’lere İhraçlara Teslim Olmadık. Hayır Gitmiyoruz, Akademi Meydanlarda” pankartı ise sansürlendi. Pankart, “OHAL” ve “KHK” kelimeleri kesildikten alana alındı.
TMMOB ise “Hayır Daha Bitmedi, Ülkemizi Karanlığa Teslim Etmeyeceğiz” ana pankartıyla yürüdü. “Ülkemiz, halkımız, mesleğimiz meslek alanlarımız için Hayır” diyen Mimar ve Mühendisler, Cumhuriyete, Laikliğe, Demokrasiye sahip çıkacaklarını haykırdı.

ÖĞRENCİLER ‘HOCAMA DOKUNMA’ DEDİ

Bu yıl 1 Mayıs alanında üniversiteli gençlerin de yoğun katılımı yaşandı. ODTÜ, Ankara Üniversitesi SBF, DTCF, Hacettepe Üniversiteleri öğrencileri “Kahrolsun İstibdat Yaşasın Hürriyet”, “Akademi Sokaklara Sığmaz”, “Biz Bu Yolun Sonunda Doğacak Güneşi Görüyoruz” pankartlarıyla yürüdü. Üniversite öğrencileri akademiden ihraç edilen hocalarını da unutmadı. DTCF ve Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencileri “Hayır Gitmiyoruz”, “Cesaret Bulaşıcıdır, Hocama Dokunma” pankartlarıyla yürüdü.
Geçtiğimiz yıl Ankara Tren Garı önünde patlayan bombalarda yaşamını yitirenler de unutulmadı. 10 Ekim Derneği yaşamını yitiren 101 barış güvercinin fotoğraflarını taşıyarak “Katiller Halka Hesap Verecek” sloganlarıyla yürüdü.

‘KIDEM TAZMİNATIMIZA DOKUNMA’

Yürüyüş kortejinde sendikaların ve meslek örgütlerinin ardında siyasi partiler ve dernekler yer aldı. Emek Partisi alana “İş Ekmek Özgürlük” ana pankartının ardında taşeron çalışmaya, kıdem tazminatının gaspına, kiralık işçi yasasına, iş güvencesinin kaldırılmasına karşı hazırladıkları döviz ve pankartlarla yürüdü. Haziran Hareketi “Bitmedi Daha Yeni Başlıyor”, “Son Mührü Emekçiler Vuracak” pankartı ardında “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek” sloganlarıyla yürüdü.

Halkların Demokrasi Partisi de “Hayır Daha Bitmedi Mücadeleye Devam” pankartıyla alanda yerini aldı. HDP kortejinde kadınların yoğun katılımı vardı. Kadınlar “Hayır Kadınlar Vardır Özgürlüğümüz ve Geleceğimiz İçin” pankartıyla yürüdü. Halkların Demokratik Kongresi de “Hayır biz Kazanacağız” pankartıyla alanda yerini aldı.

‘DAHA FAZLA UMUTLA ALANLARDAYIZ’

İşçi ve emekçilerin alanda yerlerini almasıyla miting komitesi barış, demokrasi, özgürlük mücadelesinde, iş cinayetlerinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşuyla mitingi başlattı. Mitingin açılış konuşmasını yapan Tertip Komitesi adına Devrim Kahraman, sadece kendi hakları için değil insanlığın hakları için alanda olduklarını söyledi. Kahraman, adaletsiz kölelik koşullarına boyun eğmeyerek mücadeleyi örgütleyen, barışı, laikliği, demokrasiyi, bilimsel eğitimi, demokratik toplumu savunanlar olarak 1 Mayıs alanlarını doldurduklarını belirtti. Kahraman “Kazanacağız, Mutlaka Kazanacağız” diyerek konuşmasını sona erdirdi.  DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün de “Hayır biz Kazandık” diyerek miting alanını selamlayarak konuşmasına başladı. Sömürüye karşı insanca yaşam talebiyle tüm dünyada alanları doldurduklarını belirten Görgün, savaşa karşı barış, haksızlığa karşı adalet talebiyle yürüdüklerini söyledi. Konuşmasında 1 Mayıs 1977’nin 40. yılında yaşamını yiritenleri de anan Görgün, bu yılki 1 Mayıs’ta alanları daha fazla umutla doldurduklarını vurguladı. Görgün, “Bunca baskı ve zulme direndik. Tek adam rejimine boyun eğmedik, eğmeyeceğiz” dedi. İktidarın sermayenin her türlü isteğini yerine getirdiği bir dönemde şimdi de gözünü kıdem tazminatı ve iş güvencesine diktiğini kaydeden Görgün sözlerini şöyle sürdürdü: “Kıdem tazminatı ve iş güvencesi kırmızı çizgimizdir. Kıdem fonu denilen büyük bir yalandır. Fonların nasıl yağmalandığını biliyoruz. Kıdem tazminatı fonunu sermayeye peşkeş çekecekler. Artık yağma yok. 81 yıllık kazanımımız kırmızı çizgimizdir. Artık yeter. İzin vermeyeceğiz”. Görgün’ün konuşmasının ardından 1 Mayıs ortak metninin Arapçası ve Kürtçesi okundu. Konuşmaların ardından  yağan yağmura rağmen sahneye çıkan müzik grubunun türküleriyle halaylar ve türkülerle 1 Mayıs coşkuyla kutlanarak sona erdi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Yunanistan’da yaygın 1 Mayıs

SONRAKİ HABER

Ankara Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...