Antep’te 1 Mayıs mitingi: Kıdemin gasbına geçit yok!

Antep'te OHAL gerekçesiyle 1 saat izin verilen 1 Mayıs mitinginde kıdem tazminatı hakkının gasbına karşı mücadele vurgusu öne çıktı.

01 Mayıs 2017 10:49
Paylaş

Antep’te 1 Mayıs, yüzlerce işçi ve emekçinin katılımıyla kutlandı. Mitinge KESK, DİSK, TMMOB, TTB, TÜMTİS, Belediye-İş, Tez-Koop-İş, EMEP, HDP, CHP, ESP, SYKP, Mücadele Birliği gibi sendika, meslek örgütü ve siyasi partiler de katıldı. Mitingde kıdem tazminatının gasbedilmesine karşı ortak mücadele vurgusu ön plana çıktı.

Açık hava etkinliklerinin 18 Mayıs’a kadar yasaklandığı Antep’te, Valilik 1 Mayıs’a 1 saatlik kutlama izni verdi. Kırkayak Parkı’na çıkan bütün yolların kapatıldığı Antep’te, alan polisin yoğun güvenliği altına alındı. Sendikalar ve siyasi partiler kortejler oluşturarak Kırkayak Parkı’na yürüdü. Vatandaşlar yoğun aramalardan sonra alana alındı. Arama sırasında EMEP üyelerinin ellerindeki Evrensel gazetesinin alana alınmasını engellemeye çalışan polise, parti üyeleri ve çevredeki vatandaşlar tepki gösterdi. Bunun üzerine gazetenin alana girmesine izin verildi.

Saygı duruşunun ardından 1 Mayıs programına başlandı.“Yaşasın 1 Mayıs”, “Bütün ülkelerin işçileri ve ezilen halkları birleşin” gibi pankartların yer aldığı alanda,10 Ekim Ankara Katliamında hayatını kaybedenler de unutulmadı.

Emek Gençliği, alana katliamda yitirilen Yöneticisi Ali Deniz Uzatmaz’ın olduğu pankartla girdi.

‘KIDEM TAZMİNATI İŞ GÜVENCEMİZDİR’

İlk olarak konuşan DİSK Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, “Kıdem tazminatı yük değil haktır. Kıdem tazminatı işten çıkarılan işçinin evine götürdüğü ekmektir. Kıdem tazminatı iş güvencemizdir. Şimdi size soruyorum. Görmeyen gözler görsün, duymayan kulaklar duysun. Kıdem tazminatıyla yağlanmak isteyenlere izin verecek misiniz?  Ben de buradan ilan ediyorum. Bedeli ne olursa olsun, kıdem tazminatının gasbına hayır diyerek sonuna kadar direneceğiz” dedi.

TEK İRADE ORTAK MÜCADELEDE

Güdücü’den sonra konuşan KESK Dönem Sözcüsü Ali Ersönmez, “Yarınlara daha aydınlık, daha güvenle, inançla, umutla bakmayı terk etmeyeceğiz” diyerek, güvencesiz çalıştırma ve hak gasplarını önleyecek tek iradenin emekçilerin ortak mücadelesinden geçtiğini dile getirdi. Ersönmez’den sonra konuşan TÜMTİS Şube Başkanı Mahmut Canyurt, işçilerin kıdem tazminatını büyük mücadelelerle bedel ödeyerek kazandıklarını söyledi. Canyurt, “Bizlerin kazanımı tüm toplumun kazanımıdır. Tüm bu antidemokratik dayatmalara örgütlü gücümüzle dur diyoruz” dedi. 

Daha sonra konuşan TMMOB Temsilcisi Turgay Güçyetmez ve TTB Şube Başkanı Hamza Ağca da yaptıkları konuşmada hak gasplarına karşı ortak mücadele vurgusu yaptı. 1 Mayıs programı yapılan konuşmaların ardından çekilen halaylarla sonra son buldu. (Antep/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Sivas'ta 1 Mayıs, öncelikli taleplerle kutlandı

SONRAKİ HABER

Gebze’de 1 Mayıs 10 bini aşkın işçiyle kutlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa