07 Haziran 2012 14:40

Kürtçe rock 40 yaşında

Kürt Yêzîdî olan Baba tarafı Kars, anne tarafı Vanlı olan Gerdenzerî’nin ailesi 1915’te Ermenistan’a göç eder. SSCB’nin kuruluşuyla birlikte ailesi Gürcistan’ın Tiflis kentine yerleşir. 1952 yılında hayata gözlerini açan Gerdenzerî, 10 yaşındayken gitar okuluna kaydını yaptırır. Bu yılla

Kürtçe rock 40 yaşında
Paylaş
Haci Güneş


Yasaklanmış hatta varlığı inkar edilmiş bir dilde rock müziği yapmak 40 yıl öncesi için bir hayli iddialı gözüküyor…
Sürgünde yaşadığımız SSCB’de, tüm halklara kendi dillerinde eğitim yapmak ve kültürlerini geliştirmek için olanaklar sağlanıyordu. Bu dönemde dünyada rock müziği yaygındı ve gençler tarafından bayağı dinleniyordu. Biz de bir çok dilden müzik dinliyor ve üzerlerinde çalışıyorduk. Genciz tabii, müziği hobi olarak yapıyoruz, amatörüz. Bu dönemde tüm halklara mensup gençler rock müzik dinliyor, bir çok grup kurulmuştu. Biz de neden Kürtçe bir grubumuz olmasın dedik.

Bae Paizê adlı ilk albümünüz gençler tarafından çok beğenilmişti zamanında. Üzerinden 40 yıl geçmesine rağmen halen çok dinleniyor. Yaptığınız müziğin mutfağından biraz bahseder misiniz?
Bae Paizê’nin sözleri daha çok bizim gibi gurbette yaşayan Ordixanê Celîl, Mükailê Reşît, Karlenê Çaçan, Azîzê îsko ve Letîfê Hûseyîn gibi yazar-şairlere ait. Birkaçın söz ve besteleri de bana ait. Tiflis Kültür Merkezinde çalışmalarımızı sürdürüyorduk. Tabii grup kurmak ve bir yerlerde konsere çıkmak için enstrümana ihtiyacımız vardı ama alacak paramız yoktu. Neyse ki Keremê Angosî diye bir hayırsever çıktı da gitti yetkililerle konuştu bize tüm enstrümanları temin etti. Bu dönemde bir çok festivale katılıyor, konserler veriyoruz. Artık tüm SSCB’de ve Kürtlerin yaşadığı her tarafta tanınmaya başlanmıştık.

SOVYETLER DAĞILINCA KOMA WETAN DA DAĞILDI

1992’lerde grupta bir dağılma yaşanıyor, tam havaya girmişken neden dağıldınız?
Bu dönemde SSCB dağıldı. Artık kültürel alanda devlet desteğini çekti. Ve bizi de zor günler bekliyordu. Herkes bir taraflara gitmeye başladı. Ben ailemle birlikte Moskova’ya taşındım, diğer arkadaşlar da her biri başka bir memlekete gitti.

KOMA WETAN’I GENÇLERE DEVREDECEĞİM

Artık çalışmalarınız tek başına sürdürüyorsunuz sanırım…
Grup üyeleri değişti tabii, grup dağıldıktan sonra bir çok ünlü Rus müzisyenle çalıştım. Yeni solo albümler çıkardım. 2000-2005 yılları arası Fransa’da çalışmalarımı sürdürdüm. Burada da çok iyi sanatçılarla çalıştım ve albüm çıkardım. Dünyanın bir çok yerinde konserler verdim. Televizyonlarda özel programlara katıldım. Hala Koma Wetan adını kullanmaya devam ediyorum. Artık 60 yaşına geldim, gençlerle çalışıyorum, grubu onlara devredeceğim.

Kürtçe rock yapan ilk müzisyen olarak, Kürtçe rockın geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bir çok yetenek çıktı. Koma Çarnewa, Koma Rewşen, Rojhan Beken, Ferec, Artin gibi bir çok grup ve kişi bu müziği sürdürüyor. Bu durum beni çok mutlu ediyor ama yetersiz yine de. Kürt gençleri batı müziği ve enstrümanlarını iyi tanımalı ki kendi müziklerini daha da ileriye götürebilsinler.

Yeni bir projeniz var mı?
Tabii ki var, hem yeni albüm çalışmalarını sürdürüyorum hem de rock-opera üzerinde çalışıyorum. Rock-opera projemiz aslında 1989’da oluştu ve üzerinde iki yıl da çalıştık. Grup dağılınca proje de yarım kalmıştı. Şimdi o projemi de gerçekleştirmek için çalışıyorum.
(İstanbul/EVRENSEL)


GERDENZERÎ KİMDİR?

1952 yılında Gürcistanın Tiflis kentinde dünyaya geldi. Küçük yaşlarda bass-gitar eğitimi aldı. 1970’lerde bir grup arkadaşı ile birlikte “wetan” grubunu kurdu. Gürcistan da katıldıkları bir festivalle adlarını duyuran Wetan 1979 da “Bae Paizê” adlı plağı çıkardı. 1991 de Wetan grubu dağılınca Kerem Gerdenzerî Moskova’ya taşındı. 1998 yılında ilk solo albümü olan “Azadi”yi çıkardı. Gerdenzeri daha sonra 2002 yılında da “Sitranen Gerdenzeri” albümünü çıkardı. Beş çocuk babası olan Kerem Tahar Gerdenzerî hâlâ Moskova’da yaşıyor.

ÖNCEKİ HABER

Yasak değil sağlıklı kürtaj hakkı için

SONRAKİ HABER

Problem sermayenin kendisidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...