10 Ocak 2017 21:47

2. Dünya Savaşı’nı ilk duyuran gazeteci yaşamını yitirdi

2. Dünya Savaşı'nı başlatan saldırıyı ilk duyuran Gazeteci Clare Hollingworth yaşamını yitirdi. (Fotoğraf: Hollingworth, 1970'te Süveyş'te)

Paylaş

2. Dünya Savaşı’nı başlatan saldırıyı dünyaya duyuran İngiliz Gazeteci Clare Hollingworth 105 yaşında hayatını kaybetti.

27 yaşında Daily Telegraph’ta çalışmaya başlayan Hollingworth, meslekteki henüz 3. gününde Almanya-Polonya sınırına yığılan bin Nazi tankının haberini yapmıştı.

İmzasız yayımlanan haberi “Bin tank Polonya sınırına yığıldı. 10 tümen ani bir saldırıya hazır” başlığını taşıyordu. Bu, aslında Nazilerin 1 Eylül’de başlattığı Polonya işgalini duyuran haberdi. Hollingworth, 20. yüzyıl boyunca çok sayıda önemli habere imza attı.

HONG KONG’DA HAYATINI KAYBETTİ

Gazetecinin yaşamını yitirdiği, Salı günü ailesi tarafından Facebook’ta yapılan açıklamayla duyuruldu. Açıklamada “Bir asır boyunca haberleriyle önemli bir kariyer inşa eden savaş muhabiri Clare Hollingworth bu akşam Hong Kong’da yaşamını yitirdi” denildi.
The Guardian’ın haberine göre Hollingworth, 1980’lerden bu yana Hong Kong’da yaşıyordu. Gazetecilik yaşantısı boyunca Vietnam, Cezayir, Ortadoğu, Hindistan ve Pakistan’da savaş muhabirliği yapan Hollingworth, İran şahıyla yapılan ilk ve son röportajların da sahibiydi.

YAŞANTISINDAN KESİTLER

1911 Leicester doğumlu gazeteci, Londra Üniversitesi’nde Slav dilleri eğitimi gördükten sonra Zagreb Üniversitesi’nde Hırvat dili okudu.

1938’de Nazilerden kaçan mültecilere yardım eden bir organizasyonda çalışmaya başlayan Hollingworth, Avusturya’da Nazi devleti onaylı bir pasaportla Çekoslovakyalı mültecilerin İngiltere’ye gitmesine yardımcı oldu. Hollingworth’un 2 ila 3 bin kişiye yardımcı olduğu belirtiliyor. Çalışmaları, 1939’da ülkeye “istenmeyen” Alman, Yahudi ve komünistleri soktuğu gerekçesiyle İngiliz istihbaratı tarafından durduruldu.

Londra’ya dönüşünde Daily Telegraph gazetesi editörüyle iletişime geçerek kendisini serbest muhabir olarak Polonya’ya göndermeye ikna etti. Burada bir diplomatın arabasını ödünç alarak gittiği Almanlara ait bölgede çok sayıda tank, top ve zırhlı araçla karşılaştı. Hollingworth, dünyaya 2. Dünya Savaşı’nı başlatan işgalin gerçekleştiğini buradaki gözlemleriyle duyurdu.
Hollingworth, 2009’da Telegraph’a yaptığı açıklamada, “Haberi yaptığımda çok, çok gençtim. Oraya mülteciler, körler, sağırlar ve akılsızlar için gitmiştim. Ben oradayken aniden savaş başladı” dedi.

1946’da Kudüs’te 100 kişinin hayatını kaybettiği Kral Davut Oteli saldırısı sırasında olay yerine çok yakındı ve ölümden döndü.
2 kez evlenen Hollingworth, Sovyetlerin Polonya’ya girmesi sonrası Bükreş’e gitti ve Daily Express için çalıştı. Daha sonra Economist ve Observer için Ortadoğu’yu takip etti. The Guardian’da Paris ve Beyrut muhabirliği yaptı. 1967’de Daily Telegraph’a döndü ve 1973’te Çin’de görevlendirildi. Hollingworth, kariyerinin geri kalanını Çin’de geçirdi.

Hollingworth, savaş muhabirliğine olan ilgisini “Çok küçükken 1. Dünya Savaşı sırasında insanların çatışmalardan bahsettiğini duyardım. Savaş alanında olup bitenler ilgimi çekerdi. Cesur değilim sadece hoşuma gidiyor” sözleriyle açıklıyordu. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Anayasa değişikliği teklifinin 2. madde görüşmeleri başladı

SONRAKİ HABER

Niğde’de 2 ilçede okullara kar tatili

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...