09 Ocak 2017 09:27

Sürmene'de ateş, Katar Emiri'nin beğendiği yerleri yakmış!

Sürmene Çamburnu’daki yangının ateşi, Katar Emiri'nin bir ay önce helikopterle tur atıp beğendiği yerlere düştü!

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Sürmene Çamburnu’da geçtiğimiz cumartesi günü çıkan ve ertesi gün sabaha karşı söndürülen yangınla ilgili tartışmalar devam ediyor. Katar Emir'nin helikopterle tur atıp beğendiği yerlerin bir ay sonra yanması sabotaj ve rant iddialarını gündeme taşıdı. Siyasi partiler ve çeşitli örgütler de bu yangın tartışmasına katıldı. 

Trabzon Sürmene’de tabiat harikası Çamburnu’da yaklaşık 20 hektarlık alanı etkileyen yangında  250 yılda ancak yetişen sarıçamlar yok oldu. Türkiye’nin deniz seviyesine inen iki sarıçam alanından birisi olan Çamburnu'da 7 ayrı yerde aynı anda çıktığı iddia edilen yangının nedeni ile ilgili resmi yetkililer “sabotaj” ihtimalini de yok saymadan piknikçilerin ateşini gösteriyor. Trabzon Valisi Yücel Yavuz, geç müdahale iddiaları karşısında ise sarp araziyi ve  hava koşullarını gerekçe gösteriyor.

SABOTAJ İHTİMALİ VE NEDENLERİ

Öte yandan, yangınla ilgili rant amaçlı sabotaj iddiaları çok yoğun bir şekilde dillendiriliyor. Yaklaşık bir ay önce Trabzon Akyazı Şenol Güneş Stadı’nın açılışında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la birlikte bölgeyi helikopterle gezen Katar Emiri'nin bu ziyaretinden kısa bir süre sonra böylesi bir yangının olması bu kuşkuları besleyen en önemli olgu durumunda. Yine geçtiğimiz Ekim ayında Çamburnu'na yönelik ‘Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ tarafından hazırlanan yapılaşma planları da bu rant iddialarını güçlendiriyor. 

YARKADAŞ: EMİR'E YATIRIM ALANI MI AÇILIYOR?

Yangının hemen ardından CHP Milletvekili Barış Yarkadaş'ın sosyal medya hesabından paylaştığı "Trabzon Sürmene'de Recep Tayyip Erdoğan'ın Katar Emiri'ne havadan dolaşarak gösterdiği orman yanıyor... Emir'e yatırım alanı mı açılıyor?" twiti tüm bu iddiaların siyaset alanındaki yansımalarından birisi. Bu iddialara kendi sosyal medya hesabından yanıt veren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise AKP hükümeti döneminde “Yanan bir metrekare dahi orman alanı başka bir maksatla tahsis edilmemiştir ve aynı yıl ağaçlandırılmıştır. Yanan alanlar kati surette başka maksatla tahsis edilemez” diyerek tartışmaya katıldı. Eroğlu'nun iddialarına ise Bodrum Güvercinlik Koyunda 2009 yılında yanan ormanlık alanın tamamının imara açılmasını ve yerine yapılan otelle yanıt veriliyor. 

ALTIOK'TAN SORU ÖNERGESİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok Akatlı, Anayasa tartışmaları ile iyice ısınan siyasetin gündemi arasında Sürmene yangınını TBMM'ye bir soru önergesi ile taşıdı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde Altıok şu soruların yanıtını istedi; 

1. Yangın yedi ayrı yerde, aynı anda nasıl çıktı? Yangının bölgede bulunan Katı Atık Tesisi ile bir ilgisi var mıdır? Katı atık tesisinde yapılan çalışmalardan yangının çıkma ihtimali nedir? 
2. Aynı bölgede bulunan Katı Atık Tesisine ek olarak planlanan ve 3 gün önce ÇED raporu yayımlanan “Katı Atık Düzenleme Projesi Ek Lot Projesi” gerekli olan alanın açılmasıyla yangın arasında bir bağlantı bulunmakta mıdır? 

3. Trabzon Akyazı Şenol Güneş Stadı'nın açılacağı gün, Katar Emiri’nin  Trabzon’a gelmesi, helikopter ile bölgeyi dolaşması Trabzon dağlarında “otel hayalleri” kurmasıyla bu yangının bir ilişkisi bulunmakta mıdır? 

4. Yangının çıktığı bölgede herhangi bir arazi satışı ve kiralamasına dair herhangi bir çalışmanız var mıdır? Bu bölgede Katarlıların beş yıldızlı otel yapacağı iddiaları doğru mudur? 

5. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar  Sürmene Çamburnu milli Parkı için "nature park" gibi projeler planlanıyordu, bu projenin yangınla ilişkisi var mıdır? 

6. Yangın karşısında Bakanlığınız neden bu kadar çaresiz ve seyirci kalmıştır? Bölgede yangın olasılıklarına dair aldığınız önlemler nelerdir? 2002 yılından bu zamana kadar hangi bölgelerde, kaç hektarlık ormanlık alan yangın nedeniyle yok olmuştur?

TÜM KÖY SEN: YANGIN RANTA ÇEVRİLMESİN

Tüm Köy Sen Genel Merkez Yönetim Kurulu adına Yusuf Gürsucu da yazılı bir açıklama yaparak Sürmene yangınının ranta çevrilmemesi uyarısını yaptı. Katar Emiri'nin beğendiği yerlerin ziyaretinin ardından çıkan yanmasına dikkat çeken Gürsucu, ‘Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ tarafından hazırlanan “doğa dostu” binalar ve sosyal donatıları barındıran projeyi de "Katar Şeyhinin göreceğini önceden hesaplayan Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü daha şeyh gelmeden projeyi hazırlamış" diye değerlendirdi. Gürsucu, “Trabzon stadını Şeyhe verme çabası, Trabzon Araklı’da ‘Arap şehri’ kurulma hazırlıkları, Akyazı’da adımı atılan şehir hastanesinin Katar’lı şirketlere verilmesinin adımları hızla atılırken Çamburnu yangını fırsat bilinerek bu talanın ve rant dağıtımının bir parçası haline getirilmemelidir" dedi. Katar Şeyhinin, enerji ve maden şirketlerinin cebinin dolması için Karadenizdeki yaylalar ve ormanlarda ki kıyımın asla kabul edilemeyeceğini belirten Gürsucu, "Suyuna, deresine, doğasına sahip çıkan Karadeniz halkını Çamburnu’na ve sarıçam ormanlarına sahip çıkmaya çağırıyoruz. Yanan orman bölgesinde yapılaşmaya ve orman kıyımına izin verilmemelidir" dedi. 

Karadeniz İsyandadır Platformu da açıklamasında Çamburnu'daki katı atık tesisinin yangınla ilgisi olup olmadığını ve Katar Emirine yönelik rant iddialarına dikkat çekti. 

ÖNCEKİ HABER

EÜ'de öğrenciler hocalarının ihraç edilmesini protesto etti

SONRAKİ HABER

Mahallede Sanat Platformu 'Yaşamda Kadın' paneli düzenledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...