09 Ocak 2017 01:20

Yasal kılıf bulamayınca KHK’yle ihraç ettiler

Akademisyen Dr. Cenk Yiğiter, geçtiğimiz Cuma gecesi yayınlanan OHAL KHK’si ile ihraç edildi.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
ANKARA

Savcılık “silahlı terör örgütüne üye olmak” bahanesiyle 3,5 yıl telefonunu dinledi, ‘terör örgütü’ bağı kuramadı. Ankara Üniversitesi Rektörlüğü hakkında 6 soruşturma açtı, görevinden atamadı. Bu kadar süreçten aklanarak çıkan Hukuk Fakültesi akademisyeni Dr. Cenk Yiğiter, geçtiğimiz Cuma gecesi yayınlanan OHAL KHK’si ile ihraç edildi.

Cenk Yiğiter hakkında önce 2013 yılındaki Gezi eylemleri nedeniyle “silahlı terör örgütüne üye olma” iddiasıyla soruşturma açıldı. Soruşturma takipsizlikle sonuçlandı ve Yiğiter’in “terörle” bağı olmadığı kanıtlandı.  Ayırca Yiğiter hakkında  Ankara Üniversitesi Rektörlüğü tarafından farklı nedenlerden 6 soruşturma açıldı. Soruşturmaların 2’si sonuçlandı ve Yiğiter’i görevinden atacak bir ‘suç’ unsuru bulunamadı. Devam eden soruşturmalar ise, Yiğiter’in,  A.Ü. Rektörü Erkan İbiş’in, 2012 yılında üniversitenin merkez kampüsünde Gülen Cemaatine ait yurtların stant açmasına izin vermesi ve AKP Siyaset Akademisi’nde ders vermesini gündeme getirmesiyle ilgiliydi.

Hakkında açılan soruşturmalardan aklanan Dr. Cenk Yiğiter, neyle suçlandığını dahi öğrenemediği 679 sayılı OHAL KHK’si ile ihraç edildi.

İhraç edilmesine ilişkin gazetemize konuşan Yiğiter, “15 Temmuz darbe girişimi iktidarın darbesiyle sonuçlandı. Muhaliflerin sesini kısmak için OHAL KHK’leri bir darbe aracına dönüştü. A. Ü. Rektörlüğü de saraya angaje olmuş durumda. Bu kararı açıkçası bekliyordum” dedi.

Rektör İbiş’in canını sıktığı ve Barış İçin Akademisyenler Bildirisine imza attığı hedef haline geldiğini söyleyen Yiğiter, savcılık ve rektörlüğün görevden uzaklaştıracak bir unsur bulamadığını belirterek, “Bizi yıldırmak için son çare KHK ile ihraç ediyorlar” diye devam etti.

 

İHRACA GİDEN SÜREÇ

Yiğiter, ihraç edilmesinin altında yatanları madde madde şöyle özetledi:

- Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Vekili’nin bir özel hukuk bürosunun web sitesinde danışman sıfatıyla tanıtılıyor olmasını gündeme getirdim. Bu konuda şikayette bulundum. Konu YÖK tarafından Rektör Erkan İbiş’e iletildi ve Erkan İbiş hakkında ön inceleme yapıp soruşturmaya yer olmadığına karar verdi.

- 2012 yılında Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş yönetiminin “Cemaat” yurtlarına akreditasyon vermesini ve bu yurtların üniversite yerleşkesi içerisinde tanıtım ve kayıt masası açmasını gündeme getirdim. Bunu gündeme getirdiğim için hakkımda Erkan İbiş’in emriyle soruşturma açıldı.

- Ankara Üniversitesi Rektörü’nün AKP Siyaset Akademisi’nde ders anlatmasını ve AKP’nin AK Kütüphanesini ziyaretini gündeme getirdim. Bu konuda şikayetçi oldum, konu YÖK Denetleme Kurulu’na sevkedildi. Bunu gündeme getirdiğim için hakkımda Erkan İbiş’in emriyle soruşturma açıldı. İfadeye Kalecik Meslek Yüksekokulu’na çağrıldım. Gidip ifade verdim, ikinci kez ek savunma vermeye tekrar Kalecik’e çağrıldım, gitmedim.”

ÖNCEKİ HABER

TİS’i sendikacıların eline bırakmamalıyız

SONRAKİ HABER

Babası cuntanın, kendisi AKP’nin mağduru oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa