23 Aralık 2016 15:42

Van’da çıplak arama dayatması!

İHD Van Şubesi kentteki cezaevlerinde yaşanan insan hakkı ihlallerini raporlaştırdı.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, Van’daki cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine dair hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaştı. Dernek binasında yapılan açıklamada konuşan İHD Van Şubesi Cezaevi Komisyonu Üyesi Cihan Yaman, T Tipi Cezaevi’nde 5 tutuklu ile görüştüklerini söyledi.

Tutuklu Engin Yalçın’ın anlatımlarını aktaran Yaman, Yalçın’ın cezaevine sevk edildiğinde çıplak arama dayatmasına maruz kaldığını paylaştı. Yalçın’ın anlatımları şöyle:
“37 gündür tutukluyum cezaevi sevkinde çıplak arama uygulaması dayatılıyor. Yine sayım ayakta ve nizami olarak dayatılmakta. İnfaz koruma memurlarının bize karşı psikolojik baskısı çok yoğun. Bu cezaevine ilk geldiğimizde anlamadığımız, içeriğini bilmediğimiz müzikler dinletildi. Bu gürültüyü sorduğumuzda bunun ses denetimi için yaptıklarını, hoparlörü kontrol ettklerini söylediler. Yine revire çıkmada gecikmeler yaşanıyor. Benim bulunduğum koğuşta 12-13 gündür dişi ağrıyan ve revire çıkarılmayan bir tutuklu var.”

2 GÜN BOYUNCA AÇ BIRAKILDI

M Tipi Cezaevi’nde tutuklu Eda Umaç’ın cezaevine götürülürken askerlerin sözlü tacizine maruz kaldığını söyleyen Yaman, Umaç’ın da çıplak arama uygulamasına maruz kaldığını, çıplak aramayı reddettiği için de darp edildiğini belirtti. Yine tutuklu Ayten Yardımcı’nın beyanını aktaran Yaman, Yardımcı’nın zehirli guatr hastası olduğunu, bundan dolayı her gün kullanması gereken ilaçların olduğunu söyledi. Tutuklu Özden Özbey’in cezaevi kapısı önünde 2 saat bekletildiği, ring aracında küfür ve hakaretlere maruz kaldığını, zorla ince aramadan geçirildiğini ve 2 gün boyunca aç bırakıldıklarını belirtti.

KÜRTÇE KONUŞMAK YASAK!

Erciş Kapalı Cezaevi’nde bulunan Dilan Yalçın’ın sevk sırasında insanlık onuruna yakışmayacak şekilde davranış ve fiziki müdahaleler ile karşılaştığını dile getiren Yaman, Yalçın’ın aktarımlarını da paylaştı.

Yalçın cezaevinde yaşananları şöyle anlattı:
“Bize ring aracında mahpuslar olarak kendi aramızda Kürtçe konuşmanın yasak olduğunu bunu ihlal etmeniz durumunda tutanak tutulacağını söylediler. Yapılan tüm bu muamelelerin Bakanlık talimatı ile yapıldığını söylediler. Yine koğuşta yapılan sayım sırasında koğuşun üst katından aşağı kata inmemiz istendi, bunu kabul etmeyince bir kadın infaz koruma memuru diğer gardiyanlara ‘Eğer aşağı inmiyorlarsa aşağı attın’ dedi. Bize hitap şekilleri küfürlü, insan onuruna yakışmayan kelimeler ve bazı memurlar tarafından da terörist şeklinde itham ediliyoruz. Sayımlar sırasında bir çok kişi muhtelif yerlerinden yaralanmasına rağmen rapor aldırılmadı.”

Cezaevlerinde yaşana hak ihlallerinin hem iç hukuka hem de uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu vurgulayan Yaman, etkili bir soruşturmanın yapılması için çağırıda bulundu. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

IŞİD protestosuna polis müdahalesi: 18 gözaltı

SONRAKİ HABER

Liselilere 'JÖH’ ve 'PÖH' propagandası yaptırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...