01 Haziran 2012 17:15

Kürtaj tartışmasına üniversiteden kampanyalı yanıt

ANKARA Üniversitesi Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı’nda bir grup kadın akademisyen, Başbakan’ın kürtajla ilgili açıklamalarını kınamak için imza kampanyası başlattı. İmza metninde, Başbakan’ın açıklamaları “skandal” olarak nitelendirilirken, kürtaj karşıtı açıklamaların kadına yönelik

Kürtaj tartışmasına üniversiteden kampanyalı yanıt
Paylaş

ANKARA Üniversitesi Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı’nda bir grup kadın akademisyen, Başbakan’ın kürtajla ilgili açıklamalarını kınamak için imza kampanyası başlattı. İmza metninde, Başbakan’ın açıklamaları “skandal” olarak nitelendirilirken, kürtaj karşıtı açıklamaların kadına yönelik şiddet ve ev-içi şiddetin desteklenmesine yol açtığı belirtildi.

SİYASİ SKANDAL

Başbakan Erdoğan’ın AKP Kadın Kolları Kongresi’nde kürtaj ve sezaryen üzerine yaptığı açıklamalara üniversiteden de bir tepki geldi. Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri, internet üzerinden bir imza kampanyası başlatarak, Başbakan’ın açıklamalarını kınadı.

Açıklamaların kadınların bedenleri üzerindeki denetimi devletin ana meselelerinden biri olarak gören genel siyasal yaklaşımın parçası olduğunu belirten kadınlar imza metninde, “Otoriter ve muhafazakâr yönelimin bu alandaki kamu politikası ve yasal çerçeveyi nasıl biçimlendireceği konusunda kaygılanıyoruz. Ayrıca Başbakan’ın konuyu Uludere’deki can kayıplarıyla ilişkilendirmesini de ayrı bir siyasi skandal olarak değerlendiriyoruz” dedi.

Binlerce kadının cinsellikleri konusunda karar alma hakları olmamasından dolayı, son çare olarak kürtaj yaptırdığına dikkat çekilen metinde, kadınların kendi cinsellikleri üzerindeki söz hakkının daha da azaltmasının yasadışı kürtajı arttırmak gibi vahim sonuçlar doğuracağı uyarısı yapıldı.

BU AÇIKLAMALAR ŞİDDETİ ARTIRIR

Kadınların istenmeyen gebelik ve doğumlara mecbur edilmelerinin ağır bir baskı rejimini ifade ettiği kaydedilen imza metninde, hükümetin kürtajı yasaklamaya dönük tutumunun CEDAW 16/e bendinde belirtilen, “kadının çocuk sayısına ve çocukların ne zaman dünyaya geleceklerine serbestçe ve sorumlulukla karar verme hakkının” ve 1995 tarihli Pekin Deklarasyonu’nda belirtilen “sağlık hakkının” gereklerine aykırı olduğu kaydedildi.

Metninde şunlar ifade edildi: “Bugün karşımıza çıkan sadece Başbakan’ın değil, Bakanların ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı’nın kürtaj karşıtı açıklamaları ise İstanbul Sözleşmesi’yle devlete verilen ödeve aykırılık göstermekte ve kadına yönelik şiddet ve ev-içi şiddetin desteklenmesine yol açmaktadır. Kürtaj uygulamasıyla birlikte, tüm kadınlar için güvenli ve kolay erişilir doğum kontrolü, kadının cinsel özerkliğini vurgulayan bir cinsellik eğitimi, üreme sağlığını içeren evrensel sağlık hizmetleri, ücretli doğum ve aile izni ve nitelikli çocuk bakımı hizmetlerini de talep ediyoruz.” (Ankara/EVRENSEL)


KAMPANYAYI BAŞLATAN AKADEMİSYENLER

Metni imzaya açan akademisyenler: Prof. Dr. Gülay Toksöz, Doç. Dr. Elif Ekin Akşit, Ankara Üniversitesi, Prof. Dr. Serpil Sancar, Doç. Dr. Funda Cantek, Prof. Dr. Çiler Dursun, Doç. Dr. Alev Özkazanç, Doç. Dr. Gülriz Uygur, Prof. Dr. Mutlu Binark, Doc. Dr. Güzin Yamaner, Doç. Dr. Betül Yarar, Yrd. Doç. Dr. Emel Memiş, Dr. Fevziye Sayılan, Yrd. Doç. Dr. Pınar Melis Yelsalı Parmaksız.

ÖNCEKİ HABER

‘Eşitlik maddesi eşit değil’

SONRAKİ HABER

Çocuk tutuklu kendini yaktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa