01 Haziran 2012 15:40

Kalleş dediğin halkı nasıl kucaklayacaksın?

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın 2 Haziranda Diyarbakır’a yapacağı ziyaretin halkta bir heyecan ya da beklenti yaratmadığını ifade eden DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, Başbakana seslenerek “Buraya gelmeniz anlamsızdır. Kürtleri kalleş hain diye tanımlayan bir Başbakan bu ülke halklarını nasıl kucaklayabilir” dedi.Erdoğan’ın ziyaretine i

Kalleş dediğin halkı nasıl kucaklayacaksın?
Paylaş

Erdoğan’ın ziyaretine ilişkin yazılı bir açıklama yapan DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk Diyarbakır’ın bölgenin kalbi konumunda olduğunu belirterek, “Başbakanın varsa bir çözüm programı, onu sunması gerekmektedir. Diyarbakır halkı, boş lakırdıların, cafcaflı nutukların alıcısı değildir. Çözüm programı iliştirilmemiş her konuşmanın, her çağrının boşluğa bağırmaktan öteye gitmeyeceğinin bilincindedir” dedi.

Başbakanın dilinin kamplaştıran, karşıtlaştıran savaş diline dönüştüğüne işaret eden Tuğluk, “Kürtleri kalleş hain diye tanımlayan bir başbakan bu ülke halklarını nasıl kucaklayabilir diye sormak gerek. Diyarbakır burada, Diyarbakırlılar burada. Madem Başbakan anayasayı Diyarbakırlılarla beraber yazacağının sözünü vermişti, bu sözünü ona hatırlatmak boynumuzun borcudur. Buradan sesleniyoruz; Diyarbakırlılar yeni anayasada Kürtlerin statü sorununun anayasal çözüme kavuşturularak Kürt sorununun demokratik çözümünün gerçekleşmesini istiyor. Yeni anayasada demokratik özerkliğin önü açılsın istiyor. Diyarbakır ve Bölge halkı, kısır ve bencil başkanlık hevesleriyle değil Kürt sorununun demokratik çözümü ekseninde yeni anayasanın tartışılmasını istiyor” şeklinde konuştu.
Başbakana, “Gerçekten inkar ve imha politikaları bitti mi? Peki ya Roboskî Katliamı?” diye soracaklarını belirten Tuğluk, Diyarbakır halkının, Bölge halkının Roboskî Katliamı’nın sorumlularının bir an önce açığa çıkmasını istediğini söyledi. İmha politikalarının arttığına vurgu yapan Tuğluk, “İmha politikaları, AKP döneminde bir yandan Roboskî gibi katliamlarla devam ederken, diğer yandan KCK adı altında operasyonlarla siyasal imha boyutuyla da çeşitlenerek devam ediyor. Kürt sorununun demokratik çözümünde önemli bir aktör olan Sayın Öcalan üzerinde hukuk dışı ve antidemokratik bir şekilde tecrit ve izolasyon politikası uyguluyorsunuz. Tutukluların ana dilde savunma hakkını engellediğiniz gibi avukatlarını da yargılamaya çalışıyorsunuz. Kısacası Kürt sorununda giderek 12 Eylülleşiyorsunuz” dedi.

‘BAŞBAKANIN GELİŞİ ANLAMSIZDIR’

Tuğluk, “Başbakan yine Diyarbakır’a gelecek ve Ahmet Kaya’yı, Ahmed Arif’i, Feqiye Teyran’ı, Selahaddin Eyyubi’yi, Ape Musa’yı diline dolayacak, kendine yontmaya çalışacak. Ancak bu şahsiyetler yaşıyor olsaydı onlar da AKP rejimi tarafından KCK davasından içeri atılırdı. Diyarbakır halkı, bölge halkı, Kürtler, Başbakanı samimiyete ve aklıselime davet ediyor. Diliniz, pratiğiniz, politikalarınız çözüm değildir. Siz de kendinizden önceki iktidarların politikalarından zihniyetinden beslendiğiniz için çözüm getirmeniz de mümkün değildir. Bu açıdan halkta ve kamuoyunda kentimize gelişiniz beklenti ve heyecan yaratmadığı gibi bir anlam da ifade etmemektedir” dedi. (DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

Kürt sorununda ‘mutabakat’ önerisi

SONRAKİ HABER

Cezaevi değil, çözüm istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...