14 Aralık 2016 10:06

Gözaltılara işkence mi yapılıyor?

Özgürlükçü Hukukçular Platformu 3 gün önce başlayan operasyonlarla gözaltına alınanlara işkence yapıldığı iddialarına ilişkin açıklama yaptı.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP), 3 gün önce başlayan operasyonlarla gözaltına alınanlara yönelik İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki işkence iddialarına ilişkin açıklama yaptı. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde yapılan açıklamada gözaltında tutulanlara sistematik işkence uygulandığı söylendi. Avukatlar bugün İstanbul Adliyesi'ne giderek işkence yapan güvenlik güçleri hakkında şikayette bulunacak.

11 Aralık sabahı başlayan operasyonlar ile gözaltına alınan müvekkilleriyle görüşmelerinin engellendiğini söyleyen avukatlar, "Bize ulaşan teyitli bilgilere göre İstanbul Emniyet Müdürlüğünde müvekkillerimize akıl almaz işkenceler yapılıyor" dedi.

GÖZALTINDA ÇIPLAK ARAMA İŞKENCESİ

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi adına konuşan Ebru Timtik, "İstanbul TEM'de insanlık suçu işleniyor" diyerek kendilerine ulaşan işkence iddialarını aktardı. Timtik, "Başka suçlardan müvekkillerinin ziyaretine giden avukat arkadaşlarımız nezarethanede tutulan müvekkillerinin işkenceye tanıklık ettiğini anlattı" dedi.

Beşiktaş'taki bombalı saldırının ardından sosyal medya paylaşımlarından gözaltına alınan müvekkili Filiz Çolak'ın ifadesi için TEM Şube'ye giden avukat Gülhan Kaya, müvekkilinin ayağının üzerine basamayacak halde olduğunu aktardı. Kaya, müvekkilinin gözaltına alındığı andan itibaren işkenceye maruz kaldığını belirterek, müvekkilinden öğrendiklerini şu cümlelerle anlattı: “Müvekkilim sağlık kontrolü için götürüldüğü Haseki Devlet Hastanesi'nde doktorların gözü önünde işkenceye maruz kalmış, doktorların müdahalesi sonucu polisler durdurulmuştur. Ardından TEM şubeye götürülen müvekkil burada çıplak arama işkencesine maruz kalmıştır. Daha sonra karanlık bir odaya alınan müvekkil erkek polislerce 1 saate yakın dövülmüş. Özellikle genital bölge ve memelerine vurulmuş. Müvekkil daha önce bel ameliyatı geçirmiş. Polisler 'buradan sakat kalmadan çıkamayacaksın' demişler. Müvekkil, erkeklerin tutulduğu kısımdan sürekli sesler ve çığlıklar geldiğini ve bu seslerin özellikle kendilerine dinletildiğini de söyledi.”

HDP PM üyesi Esengül Demir de HDP yöneticiler ve parti çalışanlarının sağlık durumlarından endişe ettiklerini belirterek sağlık durumlarına ilişkin açıklama yapılmasını beklediklerini söyledi. İHD İstanbul Şubesinden Avukat Gülseren Yoleri ise şiddete karşı bir duruşa şiddet üretmeyen politikalara ihtiyaç olduğunu söyleyerek durumun takipçisi olacaklarını kaydetti.

'İŞKENCE ÇIĞLIKLARI HER YERDEN DUYULUR HALE GELDİ'

İşkence iddialarına dair açıklamayı ÖHP adına avukat İbrahim Bilmez okudu. 10 Aralık tarihinde Beşiktaş’ta yapılan bombalı saldırı sonrası HDP’nin hedef gösterilmesiyle birlikte 11 aralık sabahı birçok ilde başlatılan operasyonlarla  500’ün üzerinde kişinin gözaltına alındığını söyleyen Bilmez, İstanbul’da HDP’ye yönelik operasyonlarda aralarında il ve ilçe eşbaşkanları ve yöneticilerin de olduğu 37 kişinin gözaltına alındığını söyledi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde gözaltında tutulan 37 kişi hakkında sağlıklı bir bilgi alamadıklarını anlatan Bilmez, 5 günlük avukat kısıtlılık kararının hukuksuzluğuna dikkat çekti.

Gözaltına alınanların sağlıklarının kaygı verici durumda olduğunu ifade eden Bilmez,  "İstanbul Emniyetinde 3 gündür gözaltındaki kişilere akıl almaz işkenceler yapılmaktadır. Öyle ki gözaltındakilerin işkence çığlıkları her yerden duyulur hale gelmiştir. Günlerdir avukata erişiminin engellendiği müvekkillerimizden Filiz Çolak’ın ifade işlemine katılmak üzere dün İstanbul TEM şubeye gittiğimizde, gözaltındakilere sistematik olarak uygulanan bu işkenceyi gördük, öğrendik. Gözaltındaki kadınlar; çıplak arama, cinsel organı tekmeleme, tecavüz tehdidi gibi sayısız cinsel işkenceye maruz kalmış, gözaltındakiler sırayla sorgu odalarında dövülmüş, çığlıkların bütün gözaltındakilere duyurulması gibi sistematik işkence uygulanmıştır. Görüşmeye gittiğimiz müvekkilimiz ayakta durmakta dahi zorlanır hale getirilmiştir" dedi.

Avukatlar açıklamanın ardından müvekkilleriyle  görüşmelerinin önündeki engellerin kaldırması çağrısında bulunmak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gitti. Ardından da İstanbul Adliyesi'ne giderek işkence yapan ve işkenceye göz yuman yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacaklar. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli'de üniversite öğrecisi kız arkadaşını dövdü

SONRAKİ HABER

Ömer Ulusoy'a verilen ceza 7 yıldan 2 yıla düşürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...