06 Aralık 2016 17:41

Bütçede işçi, emekçi ve emekli yok

DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse 2017 bütçesini değerlendirdi.

Paylaş

DİSK ve KESK, 2017 yılı bütçesiyle ilgili görüşlerini açıkladı. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Halkın en önemli sorunu işsizlikken, başkanlık sistemi tartışlarıyla Meclisin meşgul edilmesi kabul edilemez. ‘Milli irade’ iş ve aş demektir” derken, KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse ise “Dolardaki artış da dikkate alındığında bu yıl bütçenin çok daha fazla emekçilerin sırtına yükleneceğini” söyledi. Köse, TL’nin dolar karşısındaki değer kaybına dikkat çekti.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Dev Maden Sen Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında Türkiye ekonomisine ilişkin görüşlerini açıkladı. “Bütçeyi inceledim orada emeklilere, işçilere, memurlara yer yoktu. Ortadoğu’daki savaşa pay ayrılmıştı” diyen Beko,  TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesine de değindi. Beko, “Lira, dolar karşısında son 3 ayda yüzde 18’in üzerinde değer kaybetti. Adını koyalım bu değer kaybı aslında örtülü ‘devalüasyon’ anlamına geliyor. Dolardaki bu artışın anlamı liranın değersizleşmesi sonucu zam ve pahalılıktır. Emekçilere yansıması ise alım gücündeki kayıptır” dedi. Türkiye’deki artan işsizlik oranlarını da değerlendiren Beko, “İşsiz sayısı 6.5 milyona yükseldi. Geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 20’ye dayandı. Eylül ayı büyüme endeksi eksi olarak açıklandı. Öte yandan iç talepte gerileme yaşanıyor” diye konuştu.

Reel sektörün kriz içerisine girdiğini ifade eden Beko, “Ekonomideki olumsuzlukların sebebi siyasidir. AKP Hükümetinin iç ve dış siyasetteki vahim hataları Türkiye’yi bir krize sürüklüyor. İşçiler olarak hükümeti uyarıyoruz. Bu krizin bedelini işçiler olarak ödemeyeceğiz” diye uyarıda bulundu.

EN ÖNEMLİ SORUN İŞSİZLİK

Önümüzdeki dönemde ekonominin daha da bozulabileceği ön görüsünde bulunan Beko, “Enflasyon ve işsizlikte önemli artışlar yaşanabilir. Bu Türkiye’yi yeniden bir krize sokabilir. Ekonomik krizin faturası bugüne kadar hep emekçilere kesildi. Onlar işsiz kaldı, onların alım gücü düştü. Bu faturayı ödemek istemiyoruz” dedi. Hükümete uyarılarda bulunan Beko, “Hükümeti uyarıyoruz. Krizi bahane ederek, asgari ücretin baskı altına alınmasına hayır diyoruz, çünkü iç talebin artması için ücretlerin artması gerekir. Bu nedenle 2017 yılı asgari ücret 2 bin lira olmalıdır” dedi. Kıdem tazminatı ve Bireysel Emeklilik Sitemi (BES) konularına da değinen Beko, “Kıdem tazminatı hakkımızın budanmasından vazgeçin. BES uygulamasından vazgeçin, bu işçinin gelirini ve dolaylı olarak iç talebi düşürecektir” değerlendirmesini yaptı. OHAL’e son verilerek demokratik bir ortama dönülmesi, başkanlık sisteminden vazgeçilerek Meclisin işlevlerinin artırılması çağrısında bulunan Beko,  “Halkın en önemli sorunu işsizlikken, başkanlık sistemi tartışlarıyla Meclisin meşgul edilmesi kabul edilemez. ‘Milli irade’ iş ve aş demektir” şeklinde konuştu.

YOKSULUN DEĞİL ZENGİNİN BÜTÇESİ

KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse, 2017 yılı bütçesinin emekçiler açısından yok hükmünde olduğunu söyledi. Toplam bütçenin 645 milyar 124 milyon olarak belirlendiğini kaydeden Köse, “Bildiğimiz harcama kalemleri var. Doların sürekli yukarı çıkmasıyla  birlikte ise 2017’de ekonomik büyüme hayalleri suya düşmüş durumda” dedi. Bu yıl 511 milyar TL vergi toplanacağını belirten Köse, bütçede vergi yükünün her zamanki gibi emekçilerden karşılandığını söyledi. Dolardaki artış da dikkate alındığında bu yıl bütçenin çok daha fazla emekçilerin sırtına yükleneceğini dile getiren Köse, kredilerin, ihalelerin dövizle yapıldığı, hayatın bu kadar dövize endeksli olduğu bir ülkede dolar artışının da halkın yaşamını olumsuz etkileyeceğini ifade etti. Vergi zamlarının kapıda olduğunu söyleyen Köse, “Bütçe hep açık vererek ilerliyor. Bu yoksuldan al, fakire ver bütçesidir” dedi. Köse, kamu emekçileri açısından da durumun farklı olmadığına dikkat çekerek, toplu sözleşme kapsamında yapılan zamların yeterli olmadığını ve ücretlerinin giderek eridiğini dile getirdi. Kamu emekçilerinin haziran ayından başlayan 6 aylık süreçte ortalama aylık 300 TL kayıp yaşadığını söyleyen Köse, gerçek enflasyonun ise resmi açıklamaların aksine markete gidilince anlaşıldığını vurguladı. Köse, diğer ülkelerde farklı kalemlerden alınan vergilerin yüzde 60 olduğunu, Türkiye’de ise vergilerin yüzde 60’ının emekçilerden alındığını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Muş'ta operasyon: 9 gözaltı

SONRAKİ HABER

Ne halatımız ne ayakkabımız veriliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...