27 Kasım 2016 14:06

Ekonomideki kötü gidişat endişelendiriyor

Ekonomideki kötü gidiş halkı canından bezdiriyor. Kirayı bile ödeyemeyen yurttaşlar alışverişe çıkamadıklarını, esnafsa dükkanı kapatacağını söylüyor.

Paylaş

İşsizlik oranlarındaki artış, dolar ve Euro’nun her gün rekor kırması karşısında TL’nin değerinin düşmesi ve diğer ekonomik göstergelerdeki kötü gidiş halkı da etkiliyor. Yurttaşlarla, esnafla ekonomideki kötü gidişin hayatlarını, işlerini nasıl etkilediğini konuştuk.

Yurttaşlar ve esnaf ile konuşmak için sokağa çıktık. İçerisinde bulunulan ekonomik krizin hayatlarına, işlerine ve ev içine nasıl yansıyacağı sorularını yönelttiğimiz yurttaşlar karamsar bir tablo çizerken, Alışveriş Merkezleri (AVM) önünde konuştuğumuz yurttaşların isyanından rahatsız olan AVM yönetiminin engellemesi ile karşılaştık. O esnada çevredeki yurttaşlar da duruma tepki gösterdi. Halkı ilgilendiren konuların konuşulmasına da tahammül edilemediğini belirten yurttaşlar, “Bizim size ne zararımız var? Magazin programı için çekim yapmak isteyenlere neden izin veriyorsunuz? Biz burada en temel derdimiz olan maddi durumumuzla ilgili konuşuyoruz” sözleriyle tepki gösterdi.

Tüm engellemelere rağmen konuştuğumuz yurttaşlar, kapıda olan ekonomik krizden kendilerinin nasıl etkilendiğini anlattı. Emekli Leyla Özmen, 2001 yılında yaşanan krize tanıklık edenlerden biri. O dönem dolar karşılığı ev alanların fazlasıyla sıkıntı yaşadığını söyleyen Özmen, şimdiki krizle de benzer durumların yaşanacağını ve üniversite öğrencisi olan kızının ihtiyaçlarını karşılamayacaklarını belirtti. Sevgi Ak da, kirada oturan ve üç çocuğunu okutan ücretsiz bir ev işçisi. Fabrikada çalışan eşinin ekonomik anlamda sıkıntılar yaşayabileceğini söylediğini aktaran Ak, olası bir krizde mutfak masraflarını bile karşılayamayacakları endişesi yaşadıklarını ifade etti.

‘KİRAMI ÖDEMEKTE ZORLANIYORUM’

3 yıldır çiçekçilik yapan Neslihan Karaoğlu da ekonomik anlamda yaşanan daralmadan etkilenen bir diğer yurttaş. Karaoğlu, günde 150-200 TL arasında değişen gelirinin şimdilerde ise 20-30 TL’ye düştüğünü söyleyerek, 550 Lira olan kirasını ödemekte bile zorlandığını ifade etti. Karaoğlu, “Böyle giderse sokakta kalacağız” dedi.

‘BU GİDİŞLE DÜKKANI KAPATACAĞIM’

Okmeydanı’nda küçük bir bakkal sahibi olan Hayrettin Akdoğan da ülkede yaşanan savaş, turizmin çöküşü ve en son doların yükselmesiyle küçük esnaf olarak fazlasıyla etkilendiğini söyleyerek, “Satışlar yok, iş yapamıyoruz böyle bir duruma gelmişiz. Satışlar dükkan kirasını bile karşılamıyor. Bu şekilde olursa kira vermem de çok zor olacak, aybaşını getiremiyorum. Bu gidişle dükkanı kapatacağım” dedi.

‘KOMŞU DÜKKANLAR KAPANDI’

Emekli maaşının geçimini sağlamaya yetmediğini söyleyen Hamit Kaya da, küçük bir dükkanda tütün satışı yapan bir esnaf. Komşu dükkanlarının hepsinin satış yapamamaktan kaynaklı teker teker kapandığını belirten Kaya, “Onlar kapanınca benim ürünler de alınmıyor, bana da yansıyor, ben de kasaba, manava yansıtıyorum. Ben kazanamazsam alışveriş yapamam, bunlar hep birbirleriyle bağlantılı” dedi. Batan ekonomi karşısında en çok etkilenecek olanın yine işçi, emekçi halk olacağını belirten Kaya, bununla mücadele etmenin yönteminin de sokaklara çıkıp tepki göstermek ve haklarını aramak olduğunu söyledi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Madende ölen oğlunun acısına daha fazla dayanamadı

SONRAKİ HABER

Zeybekci: Dövizdeki artış ekonomiye kalıcı hasar vermez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...