23 Kasım 2016 16:35

Sırrı Sakık: Ezberin tekrarını yaşıyoruz

Kürt sorununda bugün yaşananların ezberin tekrarı olduğunu söyleyen Sırrı Sakık 'Kan deryasından kurtulmak için susanların konuşması gerek' dedi.

Paylaş

Hayri DEMİR

Kürt sorununda bugün yaşananlar için “Ezberin tekrarı” diyen DEP eski milletvekili ve Ağrı Belediye Eş Başkanı Sırrı Sakık, “Bu yol çıkmaz bir yoldur. Tutuklamanın çözüm olmadığını hayat gösterdi. Kan deryasından kurtulmak için susanların konuşması gerek” dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisine (DBP) dönük kapsamlı bir şekilde yürütülen operasyonlar, Kürt siyasetinin bir kez daha geçmişte denenen bir yöntem olan tasfiye politikasının yeniden devreye girdiği yorumlarını beraberinde getirdi. 

Tutuklama ve gözaltı operasyonlarının en son adresi ise Mardin’di. 2014’te Büyükşehir Belediyesine eş başkan seçilen ve “Kürt siyasetinin çınarı” olarak anılan Ahmet Türk ile birlikte 30 kişi de gözaltına alındı. Türk, daha önce 80 askeri darbesi sonrasında ve DEP milletvekiliyken Leyla Zana, Sırrı Sakık, Selim Sadak ve Orhan Doğan ile birlikte tutuklanan isimlerden biriydi. Kürt siyasetinin eski tanıklarından hem de Ahmet Türk’e en yakın isimlerden biri olan Sırrı Sakık, tüm bu yaşananların ne anlama geldiğini değerlendirdi. 

AYNI TANIKLIK GÜNLERİNDEN GEÇİLİYOR

Sakık da tıpkı bugünlerin bir benzeri olan 1994’te Demokrasi Partisi (DEP) Milletvekilleri Ahmet Türk, Leyla Zana, Hatip Dicle, Mahmut Alınak, Selim Sadak, Orhan Doğan ve Zübeyir Aydar ile Meclisten zorla çıkarılarak tutuklanıp hapse atılmıştı. 

O günlerde tutuklanan DEP’liler 2004’te Ulucanlar Cezaevinden tahliye olduktan sonra yine siyasi çalışmalarını sürdürürken, Zana, Türk ve Sakık yeniden milletvekili seçilip Meclise girdi. Sakık, 3 dönem milletvekilliği yaptıktan sonra 2014’te 15 kez sayımı yeniden gerçekleşen ardından da ikinci kez yapılma kararı alınan seçimlerde Ağrı Belediyesi eş başkanı seçildi. Zana ise 1 Kasım 2015 seçimlerinde Ağrı’dan milletvekili seçildi. Eski DEP’liler olarak bugün de siyasette aktif olan bu isimler bir kez daha Kürt sorununun demokratik çözümünü dillendirirken, çözümsüz bırakılan Kürt sorununda Türkiye ve Kürt kamuoyu yeniden o günlerin tekrarına tanıklık etmeye başladı. 

‘SONUÇ ALICI OLMAYACAKTIR’

Yıllar sonra tarihin bir kez daha tekerrür ettiğini belirten Sakık, bugün yaşananların ’90’lı yılları aşan bir durum olduğuna dikkat çekerken, bu politikaların sonuç alıcı olamayacağına vurgu yaptı. Sakık, cumhuriyetin kuruluşundan bugüne çözüm bekleyen Kürt sorunu karşısında bunun çözümünün demokratik siyasetten geçtiğini belirten her sözün baskı ve sindirme politikalarıyla bastırılmaya çalışıldığını söyledi. Sakık, Ahmet Türk’ün gözaltına alınması, belediyelere kayyım ataması ve HDP’lilerin tutuklanması için, “90’larda olup biten her şeyin, ezberin bir tekrarıdır” dedi. Tüm bunların çözüm olmadığını hep dile getirdiklerini, dün olduğu gibi bugün de bu söylemi dile getirmeye devam edeceklerini söyleyen Sakık, 2013’teki çözüm sürecini anımsatarak, o dönem atılan adımların bugün ihtiyaç duyulan ve olması gereken tek yol olduğunu kaydetti. 

‘AHMET AĞABEYİN TEK ÇABASI BARIŞ OLDU’ 

Siyasetteki yol arkadaşı Ahmet Türk’ün gözaltına alınmasına ilişkin de değerlendirme yapan Sakık, “Ahmet ağabey bütün hayatını barışın hayat bulması için çaba sarf eden bir siyasetçidir. Barışçıl kimliğiyle bilinen bir isimdir. 80’lerden bu yana aynı yöntemlerle karşı karşıya kalmıştı. Hep barış ve demokrasi talep ettik. Bugün de Ahmet ağabeyin talebi bu noktadadır ama kendisi şu an gözaltında. Bundan dolayı büyük bir utanç içinde olmamız gerekiyor. Bu yol çıkmaz bir yoldur” dedi. (Ankara/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Erdemir’de toplu iş sözleşmesi eylemi

SONRAKİ HABER

Kayyım yolu demir kapıyla kapattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...