15 Kasım 2016 13:32

Özgür Gündem davalarında basın özgürlüğü savunuldu

Özgür Gündem yöneticileri ve dayanışma gösteren gazeteciler hakim karşısına çıktı; baskılara karşı basın özgürlüğünü savundu.

Paylaş

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Eş Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ile Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katılan Öncü Akgül hakkında açılan davanın ilk duruşması görüldü. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşma 21 Şubat’a ertelendi.

Kimlik tespitleri ile başlayan davada ilk olarak İnan Kızılkaya savunma yaptı. Suçlamaları kabul etmediğini söyleyen Kızılkaya, “Basın ve ifade özgürlüğü kapsamında söz konusu yazıları gazetede yayımlattım, ülkede yaşanan olaylara ilişkindir, herhangi bir propaganda içermemektedir” diyerek beraatını talep etti.

‘BİZ GERÇEKLERİ DİLE GETİRDİK’

“Biz bölgenin ve ülkenin gerçeklerini dile getirdik” diyen Hüseyin Aykol ise “Gazetede hem yazılarım yayımlandı, hem de genel yayın yönetmenliği yaptım. Propaganda kastımız yoktur. Basın özgürlüğü demokratik toplumun olmazsa olmaz unsurudur. Yaptığımız haberciliğin bu kapsamda demokratik hak olarak değerlendirilmesi basın ve ifade özgürlüğü kapsamında esas alınmasını talep ederim diye konuştu. Gazetede Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği yapan Öncü Akgül ise savunmasında, “Ben son dönemde gazetelere uygulanan baskıları protesto etmek, gazetecilik mesleği ile uğraştığımdan meslektaşlarımın yanında yer almak için genel yayın yönetmenliğini  yaptım. Demokratikleşme iddiasında bulunan devletin basın özgürlüğüne önem vermesi gerektiğini düşünüyorum. Atılı suçtan beraatımı talep ediyorum” dedi. Avukat Özcan Kılıç mahkemeden  Kızılkaya hakkındaki diğer dosyaların, suçlamaların aynı olması nedeniyle birleştirilmesini talep etti. Avukat Sercan Korkmaz da İnan Kızılkaya’nın duruşmalara katılmamasını istediklerini belirtti. Mahkeme heyeti diğer dosyaların da incelenmek üzere bu dosyanın içerisine alınmasına, Kızılkaya’nın duruşmalardan vareste tutulmasına ve bu nedenle duruşmanın 21 Şubat’a ertelenmesine karar verdi.

KESKİN’İN DURUŞMASI 17 KASIM’A ERTELENDİ

Gazetenin Eski Eş Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin ile Eski Yazı İşleri Müdürü Reyhan Çapan da başka bir dava kapsamında İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıktı. Eren Keskin’in katılmadığı duruşma 17 kasım 2016’ya ertelendi. Duruşmada önce iddianame okundu, daha sonra Reyhan Çapan’ın  kimlik bilgilerinin tespiti yapıldı. Çapan, hazırlık aşamasında vermiş olduğu ifadeyi tekrarlayarak şunları ekledi: “İfade ve haber verme özgürlüğü içerisinde yazılmış bir yazı olup, Ankara saldırısı sonrası bir ailenin feryadı manşete taşınmıştır. Söz konusu kişi çocuğu ölmüş bir babadır. Bu nedenle beraatime karar verilmesi gerektiğini düşünüyorum.” Yapılan savunmaların ardından mahkeme heyeti  Çapan’ın, Yargılamadan bağışık tutulması, Eren Keskin’in bir sonraki celse de dinlenmesi, ek savunma yönünde istenilen sürenin beklenmesi  nedeniyle duruşmayı 17 Kasım 2016 tarihine erteledi.

‘DAYANIŞMAYA’ DAVA YAĞMURU

Çatışmaların yeniden başladığı 24 Temmuz 2015’ten itibaren Özgür Gündem gazetesinin bir yılda sayısız soruşturma, dava ve sansürle karşı karşıya kalması üzerine 3 Mayıs’ta Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası başlatılmıştı. 7 Ağustos’ta sona eren kampanyaya 56 isim katılarak destek vermiş, bu isimlerden 50’si hakkında ise soruşturma açılmıştı. Açılan soruşturmaların 36’sı davaya dönüştü, 11’i hakkında ise takipsizlik kararı verildi. Gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü olan İnan Kızılkaya 36 davanın tamamında ‘sanık’.

36 Nöbetçi Yayın Yönetmeni’nden Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin ve Şebnem Korur Fincancı 20 Haziran 2016’da tutuklanmış, 10 gün sonra serbest bırakılmışlardı. Önderoğlu, Fincancı ve Nesin’in davaları birleştirilmişti. Ragıp Duran ile Ayşe Düzkan’ın davaları da birleştirilmiş, Deniz Türkali hakkındaki dava ise düşmüştü.

Özgür Gündem ile dayanışmak için başlatılan kampanya katılan isimlerin kasım ayında da yoğun bir adliye mesaisi bekliyor. 22 Kasım’da Tuğrul Eryılmaz ve Çilem Küçükkeleş hakim karşısına çıkacak. 24 Kasım’da ise gazeteciler adeta adliyede tüm gün nöbette olacak. Celal Başlangıç, Fehim Işık, Yıldırım Türker, Necmiye Alpay, Jülide Kural, Kumru Başer, Murat Uyukurlak ve Said Sefa’nın 24 Kasım günü duruşmaları var.

Gazeteciler yılın son ayında da adliye mesailerine devam edecek. Nadire Mater ve Derya Okatan 9 Aralık’ta; Ayşe Düzkan ve Ragıp Duran 15 Aralık’ta hakim karşısına çıkacak. 22 Aralık’ta ise Can Dündar ve İbrahim Aydın Bodur’un duruşmaları olacak. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

AKP’nin MHP’ye sunduğu anayasa değişikliği taslağı

SONRAKİ HABER

Danimarka’da dayanışma mitingi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...