22 Temmuz 2016 09:42

OSTİM metro çıkışı

Sabahın erken saatlerinde çalışmaya gelen gençler için tatil yapmak kuru bir hayal olarak kalıyor. Bu gençlerin %70’i halı sahaya bile gidemiyor.

Paylaş

Metin DEMİR 
OSTİM

Ostim’in metro çıkışında sabah saatlerinde gün başlıyor. Bazı işçiler arkadaşlarını beklerken bazıları da aldıkları iki simitle kaldırım üzerine oturup kahvaltılarını yapıyor. Çoğu uzaktan geldiği için kahvaltılarını orada yapmak zorunda kalıyor. Bu işçilerin yaşamları hakkında birkaç şey öğrenmek için bir anket çalışması yapmak üzere koyulduk Ostim yollarına. Metro çıkışında arkadaşlarını bekleyen 16 yaşındaki bir arkadaşımızı gözümüze kestirip anketi yapmaya başlıyoruz. Etimesgut’ta oturduğunu yaz stajı için buraya geldiğini söylüyor. Aldığı 300 Tl stajyer maaşının büyük kısmını yol parası için veriyor, geri kalan para hiçbir şeye fayda etmiyormuş. Çalıştığı yerde toza ve kimyasal maddeye maruz kalmasının yanı sıra durağan işler yaptığı için sağlığı kötü etkileniyormuş. Fiziksel ve zihinsel olarak yıpranıyormuş. Sadece kendisi değil aynı yerde çalışan arkadaşları da bu durumdan oldukça rahatsızmış. 16 yaşında olmasına rağmen hiçbir sosyal aktivitesi olmadığından bahsetti sohbetimiz ilerlerken. Bulduğu boş vakitlerini kick boks ve vücut geliştirme çalıştığını, kendisini korumak amaçlı buna yöneldiğini söylüyor. Tam o esnada telefonu çalıyor. Zil sesi arabesk müzik. Bunun nedenini soruyorum tabi hemen. Sürekli zor koşullarda çalıştığını ve bu zor koşullarda bu tür şarkıların dinlendiğini söylüyor. Anketimize geri dönüp ‘kendini hangi sınıftan görüyorsun?’ sorusuna geldiğimizde ‘orta sınıf’ cevabını alıyoruz arkadaşımızdan ve yanından ayrılıyoruz. 


BU KOŞULLARDA ARABESK ŞARKI DİNLENİR


Bir genç üzerinden anlattığımız anket sonuçları aslında aşağı yukarı bütün gençlerin cevaplarına denk düşüyor. Uzak yerlerden staj yapmaya gelen gençler dışında normal çalışan gençlerin 16 yaşından bile daha küçük olduklarını görüyoruz. Çalışma koşullarının kötü olduğu bu organize sanayi bölgesinde bütün genç işçiler koşullardan epey rahatsızlar. Sabahın erken saatlerinde çalışmaya gelen gençler için tatil yapmak kuru bir hayal olarak kalıyor. Bu gençlerin %70’i halı sahaya bile gidemiyor. Bunların yanı sıra tartışmaya en açık konu ‘orta sınıf’ konusu. Çünkü burada staj yapan gençlerin çoğu Ostim’de bulunan çıraklık ve akıllı liselerde okuyan gençlerden oluşuyor. Lise bittikten sonra direkt çalışacaklarını belirten gençler, işçi sınıfının parçası olacaklar ama şu an kendilerini işçi sınıfının bir parçası olarak görmeyip, bunca sömürüye rağmen kendilerini ‘orta sınıf’ görüyorlar. 

ÖNCEKİ HABER

Genç kadınlar kampa hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

Madencinin ayak sesleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...