25 Haziran 2016 15:25

Okulumuz bizimdir!

Öğrenci olmamızdan kaynaklı bir yığın sorun ve sorumluluğumuzun olduğu kaçınılmaz bir gerçek.

Paylaş

Kartal Süleyman Demirel Anadolu Lisesi
Dayanışması / İstanbul

Öğrenci olmamızdan kaynaklı bir yığın sorun ve sorumluluğumuzun olduğu kaçınılmaz bir gerçek. Eğitimin dinci gerici mezhepçi politikalarla içeriğinin doldurulması, okullara yandaş müdürlerin atanmasıyla birlikte biz öğrencilerin sanatsal, kültürel ve sportif faaliyetlerimiz engelleniyor. Toplumsal olaylara duyarlı gençler müdürün tehditlerine maruz kalıyor. Panel forum, söyleşi düzenlemek istediğimizde yasaklar yüzümüze çarpıyor. Kendimizi geliştirebileceğiz alanlara ulaşmamıza izin verilmiyor. Eğitimin bilimsellikten arındıran sermaye hükümeti AKP, tek tip, biat eden, dindar, kindar bir nesil yetiştirmek ve böylece gerçeklerin üstünü örtmek istiyor. 

TALEPLERİMİZ ETRAFINDA


Her geçen gün geleceğimiz kötüye bir adım daha yaklaşıyor. Bunun farkında olan liseli gençler olarak son dönemde bir şey yapılması gerektiğini biliyorduk. İstanbul Erkek Lisesi'nde yandaş müdüre öğrencilerin sırtlarını dönmesiyle başlayan protestolar ülkemizin birçok yerine yayılmaya devam ediyor. Liseli arkadaşlarımızın verdiği demokrasi ve özgürlük mücadelesine SDAL Dayanışması olarak kayıtsız kalamazdık. Çünkü bizler yaşadığımız tüm bu sorunlar karşısında SDAL öğrencileri olarak mücadele alanlarımızı geçmişten bugüne örmeye çalışıyoruz. 
Okulumuz, kulüplerimiz ve kürsümüz olan ÖTK'ler bizimdir dedik. Ve biliyoruz ki bizim olanı kimse bizden alamaz. İşte bu yüzden okul dayanışması olarak Soma'dan Berkin'e, Metal Direnişinden bugün ki lise ayaklanmalarına kadar dayanışmamızla mücadelemizi büyütmeye devam edeceğiz. Tüm liseli arkadaşlarımızı da bilimsel, demokratik, parasız eğitim taleplerimiz etrafında birleşmeye çağırıyoruz. Aydınlık günler adına, karanlığa sırtımızı dönüyoruz!


LİSELERDE NELER OLUYOR?

Selin KESEN
Adana

Türkiye'nin en köklü liselerinden biri olan İstanbul Erkek Lisesi'nde düzenlenen mezuniyet töreninde, öğrenciler okul müdürünün konuşması sırasında sırtlarını dönerek protesto etti.
Galatasaray Lisesi öğrencileri hiçbir padişaha kölelik yapmamış müdür istediklerini belirterek 'Acil müdür aranıyor' ilanı verdi. Kadıköy Anadolu Lisesi'nin 'sansürlü bildiri' si sahaya hızlı bir şekilde dâhil oldu. Ardından birçok ilde birçok lise bildiriler yayınlayarak ''karanlığa sırtını dönen'' arkadaşlarının protestosuna omuz verdi ve dayanışmada olduklarını gösterdiler. Böylece biz liseliler memleket gündeminin merkezine girmiş olduk.

TÜM ÇÜRÜMÜŞLÜKLER LİSELERDE!


Yaşadığımız yerler, okullarımız farklıydı ama karşılaştığımız sorunlar benzerdi. Hepimiz okul idarecilerinin baskılarından şikâyetçiydik. Hükümetin her türlü gerici politikasının okullarımızda uygulanmasından rahatsızdık. Dinci, gerici, mezhepçi eğitim istemiyorduk. Sadece sınavlara hazırlanmaya programlanmış sanılmaktan ve kutlu doğum haftası dışında başka bir etkinliğe izin verilmemesine 'isyan' ediyorduk. Çocuklara karşı cinsel istismara ses çıkarmayan, kadınların öldürülmesine, kadınlara şiddet uygulanmasına, kadınların tecavüze uğramalarına kayıtsız kalan ahlak anlayışlarının sonucunda bize dayatıldığı gibi giyinmek, davranmak zorunda olmaya karşı çıkıyorduk.

PEKİ, BİZLER NE İSTİYORUZ?


Laik, demokratik, bilimsel, anadilinde eğitim veren hükümetin eliyle gericileştirilmeyen liseler istiyoruz. Bunun içinde 'isyan'ımızı daha da büyüteceğiz. Omuz omuza verip mücadele edeceğiz. Birlik olduğumuz zaman sesimiz daha da gür çıkacak çünkü.
 

ÖNCEKİ HABER

Turnuvadan bize kalan barış ve kardeşlik oldu

SONRAKİ HABER

Euro 2016'da ilk çeyrek finalist Polonya oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...