18 Nisan 2016 00:58

Prof. Dr. Levent Köker:CHP’nin yeri göğü inletmesi gerekirdi

Prof. Dr. Levent Köker, dokunulmazlık teklifi ile ilgili 'Bu düzenleme geçerse hiç kimsenin bir güvencesi kalmaz' dedi

Paylaş

HDP’yi hedef aldığı hem AKP hem de CHP tarafından açık bir şekilde dile getirilen dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik tasarıyı değerlendiren Anayasa hukukçularından Prof. Dr. Levent Köker, “Bu düzenleme geçerse hiç kimsenin bir güvencesi kalmaz. CHP’nin bu konudaki açıklaması her şeyin iflasıdır. CHP’nin yeri göğü inletmesi gerekirdi” dedi.  

AKP’nin, Anayasa’nın 83’üncü maddesine ek yaparak, Mecliste fezlekeleri bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde verdiği teklifin yankıları sürüyor. HDP’yi hedef alan ve 506 fezleke hakkında “toplu bir dokunulmazlığın kaldırılması” yoluna giden tasarıya ilişkin neredeyse hatırı sayılır bütün anayasa hukukçuları bunun Anayasa ve uluslararası hukuka aykırı olduğu görüşünü dile getiriyor. 

Türkiye’nin önemli Anayasa hukukçularından Prof. Dr. Levent Köker, yapılan düzenlemenin hiç tartışmasız Anayasa ve hukuka aykırı olduğunun altını çizerek, şunları söyledi: “Dokunulmazlıkların kaldırılması bireysel nitelikli işlemdir Anayasa 83’e göre. Her milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması tek tek o milletvekilini ilgilendiren bir işlemdir. Anayasa değişikliği yaptığınız, mevcut fezlekeler için toptan kaldırdığınız zaman bunu çiğnemiş olursunuz.” 

AYM BAŞVURU HAKKI DA ENGELLENİYOR

Anayasa’nın 85’inci maddesine göre dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilinin buna karşı Anayasa Mahkemesi’ne başvurma hakkı bulunduğunun altını çizen Köker, “Fakat geçici madde ile dokunulmazlığı kaldırdığınız zaman, işlem bir anayasa değişikliği oluyor ve bu konuda başvuru yapabilmek için 110 milletvekilin imzası gerekiyor. Böylece Anayasa Mahkemesi’ne başvuru hakkını da milletvekilinin elinden alıyorsunuz” hatırlatmasında bulundu.  

‘HUKUK GERİYE YÜRÜMEZ’ 

Milletvekillerinin dokunulmazlıklarının ceza yargılaması ile ilgili olduğunun altını çizen Köker, bu konuda verdiği örneklerle dokunulmazlığı olsa bile milletvekilleri hakkında tazminat davaları açılabileceğini söyledi. Köker, bu açıdan hukukun en temel kriterlerinden biri olan, “yargılamanın geriye dönük yürütülemeyeceği” hükmünün de çiğnendiğini belirtti. Köker, devamla şunları söyledi: “Sonradan kaldırıp yargılamayı yapmak istiyorsunuz. Oysa kanunlar geriye yürümez. Lehte değişiklik varsa geriye yürür. Aleyhte bir değişikliktir geriye gidemez. Temel engellerden birisidir bu. Eğer bu düzenleme geçerse herkes her şeyi yapabilir Türkiye’de. Bu çok büyük hukuk ihlalidir. Örneğin sıradan vatandaşların suç olup olmadığını bilmedikleri bir konu hakkında daha sonra bir yasa çıkarır onu suç sayar, bunun üzerinden de insanları yargılarsanız bu rejimde kimse yaşayamaz.”

‘KILIÇDAROĞLU’NUN SÖZLERİ HER ŞEYİN İFLASIDIR’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Bu düzenleme anayasaya aykırı ama biz destek vereceğiz” sözlerini de, “Bu her şeyin iflası demek” sözleri ile değerlendiren Köker, Mecliste kanunların adalet ve Anayasa komisyonundan geçmesi gerektiğini belirterek, ‘Hem adalet ve anayasa komisyonun görevi nedir, yapılacak bir kanunun anayasa ve hukuka uygun olup olmadığını denetlemektir. Peki anayasaya aykırı bu düzenlemeyi nasıl kabul edecekler? Bile bile hukuka aykırı anayasa değişikliği nasıl kabul edilir? Biz kabul edelim geçsin gitsin mahkeme icabına baskın diyemezler” şeklinde konuştu. 

Köker, şöyle devam etti: “Ana muhalefet partisi bunun anayasaya aykırı olduğunu biliyor. İktidar da biliyor. Ancak bunu bu haliyle kabul etmek çok büyük zarar veriyor. Bütün siyasi birikimimiz tahrip ediliyor. Bu düzenleme 1994 yılındaki hukuksuzluğun da ötesine geçiyor. O zaman hiç değilse milletvekillerinin dokunulmazlıkları teker teker kaldırılmıştı. Bu konuda Ana muhalefet partisinin anayasaya aykırı olmasına rağmen destek vereceğiz sözlerini çok vahim buluyorum. Ana muhalefet partisinin yeri göğü inletmesi gerekiyor. Kendi önerisi de var. Dokunulmazlıkların bütünüyle kaldırılmasını istiyor. CHP kendi önerisine sahip çıkmadı.”

VEKİLLERİN KARŞI OY KULLANMASI LAZIM

CHP’lilerin “düzenlemeye karşı oy kullanacağız” demeye başladıklarını hatırlatan Levent Köker, “AKP ve MHP içerisinde karşı oy kullanacak vekillerin çıkması bekliyorum” dedi. “Bu düzenleme bile bile lades olur” diyen Köker, meselenin sadece siyasi konular üzerinden tartışılmasının da yanlış olduğunun altını çizerek, “Oysa çok ciddi yolsuzluk iddiaları var onlarla ilgili dosya bile yok anlaşılan” dedi. (AnkaraDİHA)

ÖNCEKİ HABER

1 Mayıs’ a herkesi birleştiren bir tarzda hazırlanmalıyız

SONRAKİ HABER

‘Ahlak Islatan’ öyküler bunlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...