22 Mart 2016 14:26

Zarrab soruşturması AKP’ye de dokunacak

Paylaş

Ercan KARAKAYA
İstanbul

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Hayırsever iş adamı’ dediği, Hükümet Sözcüsü  Numan Kurtulmuş’un ödül verdiği, 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun bir numaralı şüphelisi Reza Zarrab’ın, Amerika’da tutuklanması gözleri Türkiye’ye çevirdi. İran’a yönelik yaptırımları ihlal ederek ABD’yi dolandırmak, bankacılık sahtekarlığı ve kara para aklama suçlamalarından tutuklanan ve 75 yıl hapsi istenen Zarrab’la ilgili hazırlanan iddianamede, 17 Aralık yolsuzluk soruşturması dosyasında adı geçen isimler ve şirketler de var. 

Bölge Yargıcı Richard Berman’ın baktığı davada, savcılık Zarrab ve beraberinde gözaltına alınan diğer iki kişi için ABD’yi dolandırmaktan beş yıl, ABD’nin İran yaptırımlarını ihlal etmekten 20 yıl, bankacılık sahtekarlığından 30 yıl ve kara para aklamaktan 20 yıl olmak üzere toplam 75’er yıl hapis istendi.

İDDİANAMEDE YOK YOK

İddianameye göre Zarrab, İranlı İş Adamı 29 yaşındaki Kamelia Cemşidi ve yine İran’ın en büyük bankalarından devlete ait Bank Mellat’ın üst düzey yöneticilerinden 65 yaşındaki Hüseyin Necefzade’yle birlikte, İran’a uygulanan yaptırımları delmek amacıyla bir şebeke kurup yüz milyonlarca dolarlık yasa dışı bankacılık işlemi yapmakla suçlanıyor.

İddianamede Zarrab ve diğer şüphelilerin Türkiye ve ABD’deki bazı şirketler aracılığıyla da bu komployu gerçekleştirdikleri yer aldı. Türkiye’deki şirketler Royal Holding, Durak Döviz bürosu, Al Nafees Exchange (döviz bürosu), Royald Emerald Yatırım, Asi Kıymetli Madenler Turizm Şirketi, ECB Kuyumculuk İç ve Dış Sanayi Ticaret Limitet Şirketi, Güneş Genel Ticaret /Güneş General Trading) olarak sayıldı.

‘AMBARGOYU 5 YIL BOYUNCA DELDİLER’

ABD’li savcı tarafından hazırlanan iddianamede, Zarrab’la birlikte adı geçen iki kişinin, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki firmalar aracılığıyla 2010’dan 2015’e kadar 5 yıl boyunca, İranlı şahıslar ve devlet bankası Bank Mellat’ın, ABD yaptırımlarına yakalanmadan, iş yapmasına yardım ettikleri ifade ediliyor.

ABD Adalet Bakanlığının açıklamasına göre iddianamede hem İran hem Türkiye vatandaşı olduğu vurgulanan Zarrab’ın, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) Royal Holding AŞ dahil bir şirketler ağının sahibi ve yöneticisi olduğu, Cemşidi’nin Royal Holdingde çalıştığı, ikilinin Necefzade’yle birlikte İran hükümeti ve İran’ın başka kurumlarının yararına olacak biçimde birtakım bankacılık işlemlerini gizleyerek İran’a yönelik ekonomik yaptırımları deldiği belirtildi.

Zarrab, Jamshidy ve Najafzadeh’in uluslararası mali para transferi yaptıkları, bu mali transferlerden, ABD’nin yaptırım koymuş olduğu İran kurumları olan, İran hükümetinin sahip olduğu Bank Mellat, İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC), Naftiran, Hong Kong’daki aracı şirket KHICO, İsviçre ve Hong Kong ile, İngiltere’deki bazı şirketlerin yararlandığı bildirildi.

İddianamede  üçlünün Türkiye ve BAE’deki firmaları aracılığıyla 2010’dan 2015’e kadar İranlı şahıslar ve Bank Mellat dahil kurumların ABD yaptırımlarına yakalanmadan iş yapmalarına yardım ettiği de kaydedildi. 

GÖZLER TÜRKİYE’DE 

Zarrab’ın tutuklandığının açıklanmasının ardından gözler hemen Türkiye’ye çevrildi. 17 Aralık rüşvet operasyonunun bir numaralı şüphelisi olan Zarrab’ın adı, AKP’li 4 bakan, bakan çocukları, Halkbank ve birçok kurumla birlikte anılıyordu. Soruşturmada adı geçen 4 bakanla ilgili kurulan Soruşturma Komisyonunda yer alan CHP’li Erdal Aksünger, ABD’de açıklanan iddianameyi okuduğunu ve 17 Aralık soruşturması dosyasında okudukları bazı bilgileri gördüğünü dile getirdi. ABD’de açıklanan iddianamenin odağında Türkiye olduğuna dikkat çeken Aksünger, “O zaman suçluları aklayanlara uluslararası bir suç örgütünü aklıyorsunuz. Biz yargılamazsak  birileri yargılar demiştik. Bu şebekenin İran, Amerika ve Rusya ile ilişkisi olduğunu söylemiştik. Zarrab’ın bakanlarla tanıştığı, emniyetteki bağlantıları, kurumlarla bağlantıları MİT raporuyla Başbakanlığa verilmişti. Raporu dikkate almadılar ama Zarrab’a vatandaşlık verdiler” diye konuştu. İddianamede adı geçen şirketlerin ve kişilerin 17 Aralık dosyasında da olduğuna vurgu yapan Aksünger, “Siyasi irade her şeye kilit vurdu ve 4 bakan aklandı. Bu adamlar itibarlı kişiler diye dışarı çıktı ödül verildi” diye konuştu. Türkiye’de yürütülen soruşturmanın ‘darbe girişimi’, ‘Cemaatin oparasyonu’ gibi suçlamalarla karşı karşıya kaldığını hatırlatan Aksünger, “Ancak o soruşturma dosyasında olan telefon dinlemeleri, raporlar, izleme tutanakları gerçekti. Şimdi 17 Aralık’ın bir darbe olmadığını anlıyoruz” diye konuştu. 

AYKUT ERDOĞDU: SORUMLU ÖNÜNE YATANLAR

17 Aralık operasyonunun yakından takip eden ve birçok belge ortaya çıkaran CHP’li Aykut Erdoğdu gelişmelerle ilgili şunları söyledi: “Türkiye’de eğer adaleti sağlamazsanız başka ülkelerde de yapmaya kalkarsanız başka ülkeler hesabını sorarlar. Reza Zarrab’ın işlemleri kara para aklaması. AKP’nin yargıya müdahalesiyle, güçlü delillere dayanan suçlar yargılanamadı. Şimdi, diğer ülkelerde yaptığı özellikle ADD’de işlediği finansal suçlar nedeniyle tutuklandığını öğrendik. Bir yargılama yapılacaktır. Bu sırada kuvvetle muhtemel Türkiye ve diğer ülkelerde işlediği örgütlü suçları, şeriflerini ve hamilerini açıklayacaktır. 

Bu durum karşısında Türkiye’yi yönetenlerin bu suçlara iştirak ettiği, Türkiye Cumhuriyeti devletinin de bu suçları işlediği anlaşılırsa, Türkiye kara para aklayan ülkeler listesine girebilir. Bu ekonomik felaketin tetikleyicisi olur. Bu krize sebep olanlar Reza Zarrab’tan  rüşvet alan, onun önüne yatan ve yargılanmaktan kurtaran yolsuz yöneticilerdir. 

Süreci yakından takip edeceğiz. İlk yolu bu örgütlü yolsuzluk çetesini iktidardan uzaklaştırmaktır. İddianameyi inceledim. Açıklanan kısmı olayın binde biri bile değil. Derinleşeceğini tahmin ediyorum. 

ALTIN KAÇAKÇILIĞI İLE SUÇLANMIŞTI 

17 Aralık operasyonlarının ardından istifa eden AKP’li Bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki suçlamaları soruşturan Meclis Komisyonu, Çağlayan ve Bayraktar hakkında 2, Bağış hakkında 3, Güler hakkında ise 4 ayrı suçlamayı oylamıştı. 

Zafer Çağlayan: Zarrab’dan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen maddi menfaatler karşılığında, Zarrab’ın İran’a altın ihracatı yapması işlerinde imtiyaz sağlamak. Gana’dan kaçak yollarla yurda sokulmak istendiği iddia edilen 1.5 ton altınla ilgili adli ve idari soruşturmaları engellemek. 

Muammer Güler: Zarrab’ın araçlarına trafikte emniyet şeridi kullanma imtiyazı vermek ve koruma polisi görevlendirmek. Zarrab’la gözaltına alınan bazı şüphelilerin ve yakınlarının yasaya aykırı olarak istisnai yoldan Türk vatandaşlığına geçirilmesini sağlamak. Zarrab’la ilgili adli ve istihbari çalışma olup olmadığının araştırılması için talimat vermek. Zarrab’ın usulsüzlükleri hakkındaki haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak. 

Egemen Bağış: Zarrab’ın turizm belgeli bir otel kiralama girişimi ile yakınlarına vize alınması işleri için aracılık etmek. Zarrab’la ilgili soruşturma olup olmadığını araştırmak. Zarrab’la ilgili basında çıkacak haberlerin engellenmesini sağlamak.

Erdoğan Bayraktar: Bir suç örgütünün yönetici ve üyelerinin kendilerine sağlanan bazı menfaatler karşılığında; kişiye özel imtiyazlı imar planlarını onaylatmalarını, imar planlarına aykırı olarak yapılan bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yummalarını sağlamak. Bakanlıktan iş alan şirketlerin yemek işlerinin yakınlarının ortağı olduğu şirketlere verilmesi için aracılık etmek.

YANDAŞ PARALELE BAĞLADI

Tutuklanma sonrası AKP’ye yakın gazeteler hemen harekete geçti. Vakit kaybetmeden Zarrab’ı tutuklayan ABD’li Savcı Preet Bharara’ya yüklenmeye başlayan Sabah gazetesi savcıyı skandal bir photoshop’la ‘FETÖ’cü ilan etti. Sabah gazetesi Reza Zarrab’ın Avukatı Şeyda Yıldırım’ın ABD’deki operasyonun arkasında Pensilvanya’daki ‘FETÖ’ örgütlenmesinin olduğunu iddia etmesini haberleştirirken, montajlanmış bir fotoğraf kullandı.

Fotoğrafta Savcı Preet Bharara’ya ‘Kimse Yok mu Derneği’ ödülü verilirken görülüyor. Asıl fotoğrafta Savcı Preet Bharara’ya engellediği suçlar için ödül veriliyor. Sabah alay konusu olmasının ardından kaldırdığı haberinde şöyle dedi: “Savcı Preet Bharara’nın FETÖ’nün ABD’deki etkinliklerini kaçırmadığı ve örgüte yakınlığı ile bilinen Kimse Yok mu Derneğinden plaket aldığı ortaya çıktı” 

HALKBANK HİSSELERİ ÇAKILDI

Zarrab’ın, tutuklanmasının ardından, Türkiye’de Halkbank üzerinden İran’a yaptığı işlemlerin tekrar gündeme geleceği endişesiyle Halkbank hisseleri yüzde 5’in üzerinde düşüşle işlem gördü, Bankanın hisseleri saat 11.40’ta yüzde 5.3 düşüşle hareket etti. Aynı saatte BIST-100 endeksi ise yüzde 1.76 düştü.

HEP AKP’LİLERLE BİRLİKTE ANILDI

Zarrab'ın AKP yetkilileriyle kurduğu ilişkiler nedeniyle de birçok kez gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Başbakanlığı döneminde Zarab için ‘hayırsever iş adamı’ demişti. 17 Aralık operasyonunda adı geçen AKP’li Bakan Muammer Güler’in Zarrab’la bir telefon görüşmesinde, “Abicim hiç sen o konuda sen rahat ol sen rahat ol... Vallahi böyle bir şey varsa senin önüne ben yatarım ya... Senin İçişleri Bakanlığında bir şeyin yok  MİT’te bir şeyin yok, Mali de bir şeyin yok” dediği ortaya çıkmıştı. Zarrab, İhracatçılar Meclisinin ödül töreninde Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’un elinden ödül alarak da gündeme gelmişti. 

SAVCI BHARARA: ABD ADALETİYLE YÜZLEŞECEK

Zarrab’ın durumuna ilişkin konuşan Savcı Preet Bharara, “Reza Zarrab yakında Manhattan Mahkemesinde Amerikan adaletiyle yüzleşecek” dedi.

Zarrab’ın tutuklandığının duyulması üzerine Twitter’da Türkiyeli Twitter kullanıcılarının ilgisini çeken Bharara’nın 9 bin civarında olan takipçi sayısı bir gecede 30 bini aştı.

Bharara, ABD saatiyle 21.34’te Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Reza Zarrab yakında Manhattan Mahkemesinde Amerikan adaletiyle yüzleşecek” ifadesini kullandı.

İran’a yönelik uygulanan yaptırımları ihlal etmekle suçlanan Zarrab aleyhindeki iddianameyi hazırlayan Bharara, ABD’de adını diplomatları, siyasileri ve 2008 küresel krizinin ardından 100’e yakın bankacıyı soruşturarak duyurmuş bir isim.

TUTUKLAMA DÜNYA BASININDA 

Tutuklama dünya basınında da yankılandı. Wall Street Journal: Türk iş adamı İran yaptırımlarını ihlal ettiği için tutuklandı dedi. Reuters: ‘ABD, Türk iş adamını İran yaptırımlarını ihlal ettiği için tutukladı’ derken, Bloomberg, ‘Altın ihracatçısı ABD’de tutuklandı’ dedi. 

 

ÖNCEKİ HABER

19 HDP'li vekilin daha fezlekesi Meclis'te

SONRAKİ HABER

Gaziantep sınırında Türkiye girmeye çalışan IŞİD'li canlı bomba yakalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...