07 Mart 2016 17:16

İlk e-postayı gönderen Ray Tomlinson kimdir?

Paylaş

Tüm dünyada artık bir iletişim aracı olarak kabul edilen e-postanın mucidi olarak Ray Tomlinson gösteriliyor. Asıl adı Raymond Samuel Tomlinson'dur. 1941 yılında New York’ta doğdu. Önce New York’taki Broadalbin Central School’da, 1963 yılında Rensselaer Polytechnic Institute'de (RPI) Elektrik Mühendisliği üzerine lisans eğitimini tamamladı. RPI’dan mezun olduktan sonra 1963 yılında Massachusetts Institute of Technology'de (MIT) masterını tamamladı. Tomlinson’un e-postayı dünyamıza kazandırması, onun Bolt Beranek and Newman'da (BBN) çalıştığı yıllara denk geliyor.

Tomlinson 1967 yılında BBN’de çalışmaya başladı. Burada TENEX adındaki bir süre-paylaşım sisteminin geliştirilmesinde programcı olarak görev alıyordu.
Ray Tomlinson, bunun yanı sıra bir dosya transfer programı olan CPYNET üzerinde çalışıyordu. Ancak Tomlinson’un istediği, şirketinin kullandığı ARPANET üzerinden farklı bilgisayarlardaki insanlar arasındaki iletişimi sağlayan bir yazılım üretmekti. Bunu yapmasına yardımcı olabilecek SNDMSG adında elektronik mesaj iletme programı zaten bulunuyordu ancak gelişmesine katkıda bulundukları SNDMSG sadece tek bir bilgisayar üzerinden mesajlaşmayı sağlıyordu. Yapması gereken, CPYNET ve SNDMSG yazılımlarının her ikisini birden yapabilen ve farklı bilgisayarlar arasında veri aktarımını sağlayabilen bir yazılım üretmekti. Bunun adı daha sonraları e-posta olacaktı. Postaların saklandığı posta kutuları, eklenecek her bir dosyanın posta kutusunun sonuna eklenmesi ve bu eklenme sırasında da var olan dosyaların üzerine yazılmaması ilkesine göre tasarlanmıştı.

Tomlinson ilk e-postasını 1971 yılında, kendi bilgisayarının hemen yanındaki bilgisayara attı. Gönderdiği dosyanın içinde ne yazdığı konusunda çeşitli spekülasyonlar var ama kendi söylediğine göre ne yazdığını pek hatırlamıyor. Ancak klavyedeki yakın tuşlar olan QWERTYUIOP olma ihtimalinin büyük olduğunu söylüyordu. Bu işlem başarıyla gerçekleştikten sonra çalıştığı grup arkadaşlarının hepsine e-posta attı ve e-posta sisteminin temelini atmış oldu.

Ray Tomlinson ilk e-postasını atarken kullanıcı adı ve bilgisayar ismini beraber yazabilmek için bu iki isim arasına @ karakterini koydu. Bu sayede, hangi bilgisayarda hangi kullanıcı var bilgisine ulaşmamızı sağlıyordu. Kullandığı ilk e-posta adresi ise [email protected] idi.

Ray Tomlinson, geçirdiği kalp krizi sonucunda 74 yaşında hayatını kaybetti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bölgedeki katliamları oyun yaptılar!

SONRAKİ HABER

Cihan Haber Ajansı'na kayyım atandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...