15 Nisan 2012 16:42

Tekirdağ F Tipi Cezaevi önünde ekoloji dersi verildi

Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma Platformu, Eğitim Sen ve bir grup akademisyen, Türkiye’de 600’ü aşkın öğrencinin tutuklu olmasına ve öğrencilerin eğitimlerinden geri kalmasına tepki göstermek amacıyla İstanbul’dan Tekirdağ Cezaevi’nin önüne giderek temsili ders eylemi yaptı. “Öğrencime dokunma” panka

Tekirdağ F Tipi Cezaevi önünde ekoloji dersi verildi
Paylaş

PANKART ASMAK DEVLET MALINA ZARAR!

Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nin önünde bulunan jandarma barikat tabelalarına pankart asmak isteyen eylemcilere jandarma izin vermedi. Pankartın asılmasını “Devletin malına zarar vermek” şeklinde yorumlayan jandarma, eylemi engelleyemedi.

Beyaz tahtada akademisyenler ders verirken, öğrenciler, akademisyenler ve yurttaşlar yapılan yoklamada tutuklu öğrencilerin yerine buradayız diyerek derse başlandı. Cezaevinin önünde verilen ilk dersi Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Beyza Üstün verdi. Üstün, ekoloji dersi vererek çevre ve toplum üzerinde durdu. Tutuklu olan öğrenciler özgür olmadan kimsenin özgür olmayacağını ifade eden Üstün, Anadolu’da bulunan tüm suların metalaştırıldığını, suların 49 yıllığına tutsak alındığını hatırlattı. Su şişelerinde olan suların sağlıklı gerekçesiyle satılarak sermayeye katkı yaparken, doğadaki su oranının yok edilmesine neden olduğunu anlatan Üstün, yapılması planlanan HES’lerin de, çevresinde bulunan insanları yoksullaştıracağını, yaşam alanlarını ve yaşam hakkını yok edeceğine dikkat çekti.

‘BİR KİŞİ ÖZGÜR DEĞİLSE HEPİMİZ TUTSAĞIZ’

HES’lere karşı halkın mücadele verdiğini, bu mücadelenin ise herkes için verildiğini vurgulayan Üstün, su hakkının yaşam hakkı olduğunu dile getirdi. HES inşaatı sırasında 300 işçinin hayatını kaybettiğinin altını çizen Üstün, 49 yıllığına 2 bin şirkete satılan suların insanlığa büyük bir zararı olmasının göze alınmayıp sermaye adına satıldığını kaydetti. Üstün, “Bir kişi bile özgür değilse tutsaklık herkesi içine alır. Öğrencilerin yeri özgür alanlardır” şeklinde dersini sonlandırdı.

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Saysel ise, bu yüzyılın bir ekolojik kriz yılı olduğunu anlattı. Özgürlükler çerçevesinde ekolojinin ve çevrenin çok önemli bir rol oynadığını belirten Saysel, muhalif kesimlerin ekolojik çevre ile barışık olması gerektiğini hatırlattı. Saysel, 20 yıl öncesine göre çevre sorunlarının arttığını ve yapılması düşünülen HES’lerle doğal yaşamdaki canlıların ve insanların yaşam hakkının engelleneceğini kaydetti.
Ekoloji dersinin ardından tutuklu öğrencilere kart gönderildi. (TEKİRDAĞ)

ÖNCEKİ HABER

KESK’li kadınlar iki aydır tutuklu

SONRAKİ HABER

Gebze’de sınav sistemi protestosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa