27 Ocak 2016 11:58

CP işçileri Mecliste: Haklarımızı geri istiyoruz

Paylaş

İkramiyelerinin gasbedilmesine karşı çıktıkları ve DİSK/Gıda-İş’te örgütlendikleri için işten atılan Manisa Turgutlu CP Piliç işçileri Mecliste işten atılmalara ve baskılara tepki gösterdiler.

CHP Manisa Milletvekili Dr Tur Yıldız Biçer’in konuğu olarak Mecliste basın toplantısı düzenleyen işçiler, sendikalaşmalarının ardından mobbinge maruz kaldıklarını, yemeklerin kötüleşip, lavaboların temizlenmediğini, kötü çalışma şartlarına maruz bırakıldıklarını, ardından da haklarını ellerinden alan sözleşmeyi imzalamadıkları için işten atıldıklarını anlattı. Gıda-İş Genel Sekreteri Levent Gökçek ise yasaların işçileri korumadığını, hak arama yollarını uzattığını da kaydetti. Gökçek, tek çarenin tüm fabrikalarda, işyerlerinde birlik olup sermayeye ve sermaye hükümetlerine karşı mücadele etmek olduğunu söyledi.

CHP Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer de Türkiye’de sendikalaşmak isteyen her işçinin başına gelenin CP Piliç işçilerinin de başına geldiğini söyledi. Buna AKP’nin eksik ve yanlış asgari ücret politikasının neden olduğunu dile getiren Biçer, kötü niyetli işverenlerce daha ucuz ve kayıt dışı istihdama geçişin zeminini hazırladığını dile getirdi.  Biçer çözüm için, işçilerin ikramiye haklarının korunması, dayatılan sözleşmeden vazgeçilerek, atılan işçilerin geri alınması ve kötü çalışma koşullarının giderilip, sendikal baskılardan vazgeçilmesini istedi. 

PSİKOLOJİK BASKI UYGULANIYOR

Basın toplantısında işçiler de tek tek söz alarak yaşadıklarını anlattı. 5 yıldır CP Piliç’te çalıştığını belirten Ümmühan Yalçınkaya Aralık ayı sonunda kendilerine ikramiye haklırın ortadan kaldıran yeni bir sözleşme dayatıldığını, ama kabul etmediklerini ve sendikalaştıklarını söyledi. 

Umut Yaşar Satılmış da sendikaya üye oldukları andan itibaren mobbinge uğradıklarını, baskıların arttığını, yemeklerin kötüleştirildiğini, lavaboların temizlenmediğini anlattı. Eskiden “Kaşıkla verip kepçeyle geri alıyorlar” sözünün şimdi, “Kaşıkla verip, tencereyle geri alıyorlar” şeklinde uygulandığını kaydeden Satılmış, haklarını geri istediklerini söyledi. 

2,5 yıllık CP işçisi Songül Tanko da uygulanan psikolojik baskılara atıf yaptı. Kendilerine “birkaç baldırı çıplak” denilerek hakaret edildiğini belirten Tanko, haklarını ve insanca yaşam istediklerini söyledi. 
5.5 yıllık CP işçisi Zeynep Bal da “Aile gibi çalışıyorduk, sözleşme dayattılar; kabul etmedik, sendikaya üye olduk. 25 gün sonra da bizi işten attılar” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TMMOB: Barıştan yana seslerin susturulmaya çalışılması kabul edilemez

SONRAKİ HABER

İzmir’de Tüm Bel-Sen’in yetkisi gasbedildikten sonra TİS kayıpla sonuçlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...