07 Ocak 2016 10:52

EGO çalışanlarına re'sen emeklilik baskısı

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde memur kadrosunda çalışan EGO emekçileri, re'sen emeklilik tehlikesiyle karşı karşıya. EGO Genel Müdürlüğü aralarında daha önce sürgün ve 'vardiya cezaları'na maruz kalanların da bulunduğu kamu emekçileri üzerinde emeklilik baskısı kuruyor. Re'sen emeklilik halinde emekçiler 61 yaşına kadar emekli aylığı alamayacak, sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanamayacaklar.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Otobüs İşletme Daire Başkanlığı'nda memur kadrosunda çalışan emekçiler, re'sen emeklilik tehdidiyle karşılaştılar. Geçtiğimiz günlerde EGO Genel Müdürlüğü'ne bağlı kurumlara gönderilen yazıyla “Hizmet verimliliği yeterli olmayan, verilen görevleri yerine getirmeyen, kasıtlı olarak çok sık rapor alarak sıhhi izne ayrılan, çok sık disiplin cezası alan, çalışma mesaisine uyum sağlamayan veya biriminizde sair nedenlerle hizmetine ihtiyaç duyulmayan” gibi gerekçelerle 30 hizmet yılını tamamlamış çalışanların arasından re'sen emekliliğe sevk edileceklerin bildirilmesi istendi. 

Öte yandan emekli olması istenen kamu emekçilerinden boşalacak kadroların da seçim öncesi vaat olarak kullanıldığı belirtiliyor. AKP'ye yakın kişilerin yandaşlara haber vererek iş teklif ettiği iddia ediliyor. 

EMEKLİ OLMAYANA YILLIK İZİN YOK

Konuyla ilgili görüştüğümüz Tüm Bel-Sen Ankara 1 Nolu Şube Sekreteri Sadrettin Aydemir, çoğunluğu sendikalarına üye olan onlarca EGO emekçisinin Ankara'nın en uzak ilçelerine sürgüne gönderildiklerini, sonra da fabrika gibi üçlü vardiyaya geçilerek üzerlerinde baskı uygulandığını söyledi. Şimdi de EGO çalışanlarının re'sen emeklilik tehdidine maruz kaldığını belirten Aydemir, kurum yöneticilerinin çalışanlara sözlü olarak 15 Şubat'a kadar süre verdiklerini vurguladı. Ayrıca emeklilik dilekçesi vermeyen çalışanların yıllık izine de çıkarılmadıklarına dikkat çeken Aydemir, “30 yılını dolduran arkadaşlarımız kaygılı. Re'sen emekli olduklarında 61 yaşına kadar emekli aylıklarını alamayacaklar, sağlık haklarından yararlanamayacaklar. Dava açtıkları durumda yargılama bitene kadar aylıkları olmadan geçimlerini nasıl sağlayacaklar?” diye konuştu. 

Aydemir, önceki yıllarda kadrolu işçilerin Ankara Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ'ye gönderildiklerini, yerlerine de taşeron işçiler alındığını hatırlatarak, kurumun boşaltılmak istendiğini söyledi. 

ANAYASAYA MAHKEMESİ AYKIRI DEMİŞTİ

Emekçilerin bu şekilde emekliliğe zorlanmalarının hukuka aykırı olduğunu belirten Aydemir, Anayasa Mahkemesi'nin re'sen emeklilikle ilgili kararına işaret etti. Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın 2. maddesinde belirtilen hukuk devleti ilkesine göre düzenlemelerin açık, öngörülebilir ve sınırlarının belirli olması, keyfiliğe neden olabilecek uygulamalara yol açmaması gerektiğini belirterek, ''Re'sen emekliye sevk edilecek kişilerin belirlenmesinde yetkiyi tamamen idareye bırakan kuralın hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmadığı açıktır. Ayrıca, yasa ile esasları belirlenmeden, çerçevesi çizilmeden idareye yetki verilmesi yasa ile düzenleme anlamına da gelmez'' demişti. 

61 YAŞINA KADAR EMEKLİ AYLIĞI YOK!

Re'sen emeklilik ne anlama geliyor? Kanun maddesine göre, kurumlar, 30 hizmet yılını tamamlamış Devlet memurlarını lüzum görmesi durumunda yaş kaydı aranmadan resen emekliye ayırabiliyorlar. Ancak, 30 hizmet yılını doldurması nedeniyle kurumları tarafından lüzum görmesi nedeniyle resen emekli olanlara kesinlikle sadece 30 yıl hizmetleri olması nedeniyle aylık bağlanamıyor, bu kişilere ancak 61 yaşlarını dolduracakları zaman aylık bağlanabiliyor. 30 hizmet yılı olan memuru kurumu daha genç yaşta emekliliğe sevk ederse kişi 61 yaşını doldurana kadar sosyal güvenlik kapsamının dışında kalıyor ve emekli sayılmıyor. 

MAMAK BELEDİYESİ'NDE 28 TAŞERON İŞÇİ İŞSİZ KALDI

Ayrıca Mamak Belediyesi'nde çalışan taşeron işçiler de  yeni yıla işsiz girdiler. 31 Aralık'ta yenilenmeyen sözleşme nedeniyle çoğu Yeşilbayır bölgesinde çalışan işçiler yeniden işe alınmadılar. Konuştuğumuz işçiler, belediyeye tepkili olduklarını ve dava açacalarını söylediler. 

Emeklilik baskısı intihar getirmişti

ÖNCEKİ HABER

CHP sanat raporu yayımlandı: 2015’te ifade özgürlüğüne yönelik 104 ihlal

SONRAKİ HABER

BES: Adalet Bakanlığı adil davransın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...