03 Ocak 2016 00:30

Tutuklu çocuklar için köklü değişiklikler şart

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

“Taş atan çocukların” avukatı Tugay Bek, çocukların tutuklu yargılanmasının önüne geçecek köklü yasa değişikliklerine ihtiyaç olduğunu belirterek, “Eğitim hayatını devam ettirmekte olan çocukların okul yerine ‘Hoş geldin dayağı’ ile karşılandıkları cezaevine gönderilmesinde ıslaha yönelik nasıl bir kamusal yarar beklenmektedir?” diye sordu.  

Geçtiğimiz günlerde Adana’nın Seyhan İlçesi  Dağlıoğlu Mahallesi‘nde Kürt illerindeki sokağa çıkma yasaklarına karşı gerçekleşen protesto sırasında 16, 15 ve 12 yaşlarındaki biri zihinsel engelli E.G., S.Ö. ve A.B. isimli çocuklar göz altına alındı, örgüt üyesi olma iddiasıyla tutuklandı. Bu çocukların ve pek çok “taş atan çocuğun” avukatı Tugay Bek, çocuk cezaevlerini değerlendirdi.

ÇOCUKLAR KOLAYCA TUTUKLANABİLİYOR

2010’da TMK mağduru çocukların tutuklanması ile ilgili bir kamuoyu oluşmasına karşın yeterli adımların atılmadığını dile getiren Bek, son süreçte şiddet politikalarının devreye giresi ile çocukların yoğun bir şekilde tutuklanmasının tekrar gündeme geldiğini ifade etti. 3 çocuğun evlerinin eylem yerine yakın olduğunu ifade eden Bek, “Neler olduğunu merak edip izlerken gözaltına alınıyorlar. Biri zihinsen engelli, biri 12 yaşını bir ay önce doldurmuş. Mahkeme, bir ay önce ehliyeti bile olmayacak çocuğun ve zihinsel engelli çocuğun tutuklanmasını isteyebiliyor” dedi.

ÇOCUKLAR ‘HOŞGELDİN DAYAĞI’ İLE KARŞILANIYOR

Yaklaşık 10 gün önce benzer bir olayda ayağı polis zırhlı aracı tarafından ezildikten sonra karakoldan cezaevine kadar süren işkenceye maruz kalan 14 yaşındaki B.S. isimli çocuğun tutuklanarak cezaevine gönderildiğini hatırlatan Bek, “Bir gün sonra kendisi ile gerçekleştirdiğimiz avukat görüşünde ilk gece tek başına bir hücrede tutulduğunu 5-6 kişilik infaz koruma memurlarının hücresine gelerek kendisini burada da dövdüğünü anlattı” dedi. Gelen her mahkuma Hoş geldin dayağının Adana E Tipi Kapalı Cezaevi’nin rutin bir uygulaması haline geldiğini ifade eden Bek, “Diğer çocuklar da annelerinden ayrı geçirdikleri ilk günde bu dayak aile karşılaşıyorlar” dedi.

ÇOCUKLARI TUTUKLAYARAK SORUN ÇÖZEMEZSİN

Evde tek başına bırakmakta, servis gelmeden okula göndermekte, tek başına sokağa çıkmasına izin vermekte tereddüt edilen küçük yaştaki çocukların tutuklanmasının zulmetme anlamı taşıdığını dile getiren Bek, “Okula gitmesi gereken çocuklar cezaevine gönderilerek gelişimi, eğitimi için öğretmenlerin üstlenmesi gereken görevler cezaevi ve gardiyanlara mı devredilmiştir?” diye sordu. “Böylesi bir muameleye tabi tutulan çocuğun devlet dendiğinde korku, kin ve intikam hissi dışında ne hissetmesi beklenebilir?” diye soran Bek, toplumsal olaylarla baş etmenin, gerilimi yumuşatmanın aracının çocukların tutuklanması olamayacağını belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Nişanlısını öldürdükten sonra intihar etti

SONRAKİ HABER

Kadınların her türlü sorununun ilk muhatabı: Batıkent'in kadın muhtarları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...