29 Aralık 2015 08:36

Figen Yüksekdağ: Miray bebek güneşi göremeden öldü

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, 'Ölülerimize saygı istiyoruz. Bir halkın ölülerine saygı göstermiyorsanız, bu halkın size saygı duymasını beklemeyin. Miray bebek, sokakta oynayamadan, güneşi göremeden öldü' dedi.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, partisinin grup toplantısında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Roboski katliamını kınayarak konuşmasına başlayan Yüksekdağ, 4 yıldır Roboski'nin hesabının verilmediğini belirterek, "O katliam olduğunda ısrarla şunu söyledik. Bu katliam sorumluları cezalandırılmadığı sürece Türkiye ölümler coğrafyası olacak demiştik. Verdiğimiz mücadeleye, Roboskili ailelerin verdiği mücadeleye rağmen sorumlular açığa çıkmadı. Aslına bakarsanız gayet açıkta olan sorumlular hesap vermedi yargıdan kaçırıldı" diye konuştu.

Besna Encü'nün katliam anmasında hayatını kaybettiğini hatırlatan Yüksekdağ, "Sadece katlederek öldürmüyorlar. Aynı zamanda katliamın hesaplarını vermeyerek bunun yarattığı travma ile insanları öldürüyorlar. Besna Encü de tıpkı Gezi'de evladını kaybeden Besime ana gibi kahrından öldü. Bu iktidar ya doğrudan şiddet ile öldürüyor ya da adaletsizlikle bu düzenin kurbanı haline getiriyor" dedi.

Sokağa çıkma yasakları ile açığa çıkan şiddetin "vahşet" düzeyine ulaştığını belirten Yüksekdağ, "İktidar dilinde şiddet söylemi elinde öldürme enstrümanları dışında başka bir şey tanımıyor" dedi. 7 ilçede halkın canlı hedef haline getirildiğinin altını çizen Yüksekdağ, düne kadar sivil güzellemesi yapanların 10 bin kişilik ordu ile generaller ile 7 ilçeye karşı savaş başlattığını dile getirdi. "Şiddet ve militarizmin zirve yaptığı bir süreç yaşıyoruz" diyen Yüksekdağ, sadece 7 ilçede 129 sivilin katledildiğini, 7 Haziran'dan bu yana ise 360 sivilin katledildiği hatırlattı. "Halkınıza karşı savaş yürütüyorsunuz dediğimizde bağırıp çağırıyorlar bizi linç etmeye çalışıyorlar sadece bu rakamlar nasıl bir vahşet yaşandığını gösteriyor. İlan edilmiş bir savaşta bile bu kadar sivil hayatını kaybetmiyor" şeklinde konuşan Yüksekdağ, uygulanın da özel savaş yöntemi olduğunu söyledi.

BU DÜNYADA ÖBÜR DÜNYADA HESAP VEREMEYECEKSİNİZ?

Sokakta 7 gün boyunca cenazesinin alınmasına izin verilmeyen Taybet İnan'ın cenazesine dikkat çeken Yüksekdağ, "11 çocuklu bir kadının cenazesi 7 gün sokakta kaldı. 10 günden beri cenazeler Nusaybinde bekletiliyor. Bu nasıl bir din, nasıl bir insanlıktır? Siyasi iktidara soruyoruz, önerge veriyoruz. İnkar ediyorlar sivil ölüm yok diyorlar" şeklinde konuştu. Yalanlarla sivil ölümlerin üzerinin kapatılmaya çalışıldığını bu yalana inanmayanların da linç edildiğini belirten Yüksekdağ, "Biz gerçeği söylemeye devam edeceğiz. Bu gerçeğe sırtını dönenler bu dünyada da öbür dünyada hesap veremeyecekler. Kadınları çocukları sivilleri örgüt öldürdü diye, düpedüz devlet tarafından işlenen cinayetlerin üstünü örtüyorlar. Bu cinayet halkın güvenliği için işleniyor. Öldürülenler kamudan sayılmıyor" sözleriyle tepki gösterdi.

ÖLÜLERİMİZE SAYGI DUYMAZSAN BİZ DE SANA SAYGI DUYMAYIZ

"Devlet vatandaşların bir kısmını ayırmış 'Bunların katli vaciptir' diyor, hatta 'Öldürmek yetmez cenazelerin alınmasına izin vermeyeceğim' diyor" hatırlatmasında bulunan Yüksekdağ, morgda 16 cenazenin üst üste bekletildiğini belirterek, "Katledilen çocuklar ölenlerin koynunda bekletiliyor" dedi. Cenazelerin çürütülmeye çalışıldığının altını çizen Yüksekdağ, "Bunlar Bosna'da, Gazze'de yaşandığında vahşet ama Türkiye'de böyle bir şeyin adı bile yok. Halkımız cenazelerini toprağa vermek için mücadele ediyorlar. Bütün inançlar kadim kültürlerde cenazeye saygı vardır. Ölülerimize saygı istiyoruz. Bir halkın ölülerine saygı duymuyorsanız bu halkın size saygı duymasını beklemeyin" dedi.

BU TOPRAKTA ÇOCUKLAR GÜNEŞİ GÖREMEDEN ÖLÜYORLAR...

"İman ettikleri peygamberin hadislerine bir kez bile dönüp bakmayacak kadar vicdansızlaşmışlar" diyen Yüksekdağ, Hz. Muhammed, "Savaşlar döneminde cenazeleri acele gömünüz, üzerinde kor alan ateşin üzerine basıp geçmeyi tercih edin ama mezara basıp geçmeyin. Allah'tan korkun ölüleri incitmeyin" sözlerini hatırlatarak, şöyle devam etti: "Allah'tan korkmuyorlar, ölülerimizden korkuyorlar. Bu halkın haklı direnişinin önünde hiçbir engel yoktur. Bu zulme karşı direnmek haktır. Bu zulme itiraz etmek haktır. Bu süre içerisinde bütün yaşam damarlarını kesmeye çalıştılar." 61 çocuk ve 73 kadının katledildiğini, bunların arasında 3 aylık Miray bebeğin de olduğunu anımsatan Yüksekdağ, "O topraklarda doğan çocuklar sokağa çıkamadan güneşi göremeden ölüyorlar. Bu acıyı yaşayanlar, o çocukların anne babaları mı size saygı duysun? Bu halktan daha ne istiyorsunuz. Bu halkın yaşam damarları kesiliyor. Diz çökmedikleri için, kendi topraklarında özgürce yaşamak istedikleri için mi bu işkenceyi reva görüyorsunuz" diye konuştu. Yüksekdağ, "Bu toprakta çocuklar nüfus cüzdanlarına fotoğraflar yapıştırılmadan ölüyorlar" diyerek, Miray bebeğin nüfus cüzdanını gösterdi.

Kadın ve çocukların "evlerini yaşam alanlarını" terk etmedikleri için katledildiklerini anımsatan ve "Yaşamak için direniş sürüyor" diyen Yüksekdağ, "O kadınların ve çocukların ellerinde silah yoktu. Kimisi tandık yakmak için çıkarken vuruldu, kimisi çocuğunu kapısının önüne çıkarmak için vuruldu. Bir kadın anlatıyordu, ahıra sürünerek gidiyoruz dedi. Kadınlar direnişin ve yaşamın olduğu her yerde, o kadınlar ve çocuklar öldüğü müddetçe asla kazanamayacaksınız. Çünkü bir halk çoluğu çocuğuyla onuruna yaşam alanlarına sahip çıkıyor" şeklinde konuştu.

'ÇÖZÜM İSTİYORUZ' DİYE BİZE SALDIRIYORLAR

DTK'nın ölümler olmasın diye siyasi çözüm deklarasyonu açıklandığını belirten Yüksekdağ, "Bunu açıklar açıklamaz hepimize üzerine linç saldırıları başladı. Niye çünkü içinde çözüm geçiyor. Geçtiğimiz hafta ilan ettiğimiz siyasal çözüm deklarasyonu konuşabilmenin önünü açmak, silahların değil siyasetin konuşabilmesi için ortaya koyduğumuz iradedir. Bu bir çözüm perspektifidir. Karşımızdaki siyasi iktidar çözüm istemiyor. Çünkü bu siyasi iktidar kaosun çatışmanın devam etmesini istiyor. Bu şiddetle seçim kazandılar bununla rejim değiştirmek istiyorlar. O yüzden bu şiddetin bitmesini istemiyorlar" dedi. "Kusura bakmasınlar bizim eylemlerimiz ve sözlerimiz hakkında bir kavram kullanılacaksa o da sadakattir. Bizler halkımıza verdiğimiz sözün ve onun onuruna sadığız" diyen Yüksekdağ, "Bunun için çözüm deklarasyonu yayınladık. Bizi hain ilan edenler çıkıp çözümlerini or taya koysunlar. Sadece nefret dili kullanmaktan başka hiç bir söylem üretemiyorlar" dedi.

SÖYLEYECEK SÖZÜNÜZ KALDIYSA GELİN TARTIŞALIM

Yayınlanan deklarasyonun belki de çözüm için "son şans ve fırsat" olduğunu belirten Yüksekdağ, "Ne zaman konuşacağız. Bu şiddet ortamında çözümü konuşmamız gerekir. Bizim yaptığımız çağrının anlamı budur. Biz bu metni değişmek statik bir metin olarak ortaya koymadık. Her türlü katılıma eleştiriye açık bir metindir. Biz dinamiktir diyoruz onlar statükonun diliyle konuşmaya devam ediyorlar. Gelin dinamik bir tartışma yürütelim söyleyecek bir sözünüz kaldıysa. Kimimizin neyi eksik neyi fazla bunu tartışalım. Kamuoyuna açık tartışalım. Buna açık olmadıklarını bir kez daha gördük. 30 yıldır söyledikleri söylemleri tekrar ederek galibiyet ilan edeceklerini sanıyorlar" dedi.

GÖRÜŞME ERDOĞAN TARAFINDAN İPTAL EDİLDİ

Yüksekdağ, "bölünme" eleştirilerine de, "Bu halkı siz böldünüz, buna karşı bir şans, bir tartışma zemini sunuyoruz. Bunu değerlendirme niyetleri yok" dedi. AKP'nin görüşme olanağını "çaydan sudan bahanelerle" ortadan kaldırdığını belirterek, bu yaklaşımı da "tam bir siyasi ciddiyet ve aymazlık örneği" olarak nitelendirdi. AKP'nin görüşmeyi iptal etmesinin gerçek nedenin "AKP'nin bir görüşme gerçekleştirecek iradesinin kalmamasına" bağlayan Yüksekdağ, "Böyle bir iradesi yok. Bu görüşme neden istenmedi. Malum olanı ayan edelim. Bu zamana kadar Dolmabahçe mutabakat masasını neden devirdiyse o masa kim tarafından devirdiyse, masada da çözüm de yok diye kim dediyse, HDP ile yapılan görüşmede o nedenle ve aynı kesimler tarafından iptal edildi. Saray'ın siyaset üzerindeki meşru olmayan vesayeti siyaset kurumunun işleyişini bozuyor. İstiyorlar ki şiddet denklemi bozulmasın, istiyor ki şiddet motivasyonu bozulmasın. HDP ile görüşme olsa insanlar belki de umut duyacak" dedi. Görüşmeye müdahale edildiğini belirten Yüksekdağ, "Kimse bize siyasi ciddiyet eleştirisi yapmasın" dedi.

ERDOĞAN 'YAPTIM OLDU' DİYOR

"Bütün bu duman dağıldığında oturup çay içecek yüzünüz kalsın" şeklinde konuşan Yüksekdağ, siyasi iktidarın bu ciddiyetten yoksun olduğunu söyledi. Demirtaş ve kendilerinin ihanetle suçlandığını hatırlatan Yüksekdağ, "Bu Cumhurbaşkanı, istesiniz de istemesiniz de bu anayasayı değişmiştir, 'Ben değiştirdim' diyor. Bir tek eleştiri yok. Ama bizim eşbaşkanımız, belediye başkanlarımız tutuklanma derdest edilme ile tehdit ediliyor. Biz bugüne kadar buna rağmen sizin karşınızda durduk. Evet, bir kez daha ifade ediyoruz. Özyönetim haktır sadece bölge için değil, İstanbul, Rize, Ankara için de haktır" dedi.

DTK DEKLERASYONU DIŞINDA TARTIŞILACAK BİR METİN YOK

Yüksekdağ, yayınladıkları deklarasyonun aynı zamanda yeni anayasanın demokratik çerçeve metni olduğunu belirterek, "Birileri çıkıp anayasayı değiştirdik derken bizim anayasayı tartışmaya öneri sunmaya hakkımız var" diye konuştu. "Bizim sunduğumuz metin dışında var mı tartışılacak bir metin" sorusunu yönelten Yüksekdağ, "Bize önerdikleri bir şey var mı? Hayır, yaparım olur diyor. Bugüne kadar sundukları bir çerçeve yok. Biz bu çerçeveyi sunuyoruz halkın talebi budur, buna göre yeni bir hukuk oluşturulmalı diyoruz buna karşı saldırı ve provokasyonlarla karşı karşıya kalıyoruz" dedi. Daha önce Erdoğan'ın, "Eyalet sistemi bizim geçmişimizde var" sözlerini hatırlatan Yüksekdağ, "Bunu biz söylesek ertesi gün bizi idam ederler. Ama gerçek geçmişte bu halkın özerkliği vardı" dedi.

Yüksekdağ, her şeye rağmen masalarının da kapılarının açık olduğunu belirterek, "Siyasi iktidar savaşın dışında bir yöntem olduğunu bilmesi gerekir. Siyasetin işlevi konuşmaktır" dedi.

AKP'nin 2014 yılında hazırladığı "çöktürme planına" da dikkat çeken ve "O zaman hendek mi var" diye soran Yüksekdağ, "Bu halk bunun için size bunun için saygı duymuyor. Hendekler niye var diyorsunuz bunun için var. Bu halka çöktürmek dışında başka bir şey sunmuyorsunuz. Bu kadar küstah bir hükümet. Diz çöktürecek. Diktatörler halka diz çöktürdü, kimisi Saddam gibi halkın karşısında gömüldü, Naziler gibi halkın karşısında yenildi" diye konuştu.

Yüksekdağ, "Bizim derdimiz çöktürmek değil, İnsanları ayağa kaldırmak istiyoruz" dedi. Yüksekdağ, HDP'ye yönelik saldırıları, "Bu meclisin azıcık kalmış saygınlığına saldırıyorsunuz, onu ortadan kaldırmaya çalışıyorsunuz" sözleriyle değerlendirerek, "Siz kaybedersiniz" uyarısında bulundu. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Nokta Dergisi yöneticileri tahliye edildi

SONRAKİ HABER

Emekçiler, barış için iş bırakarak sokağa çıktı: Emekçiler birleşerek barışı kuracak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...