01 Nisan 2012 15:47

İlk şiir kütüphanesi Nilüfer’de

Türkiye’nin ilk şiir kütüphanesi Bursa’nın Nilüfer ilçesinde açıldı. Nazım Hikmet Kültürevi adıyla açılan binada, çeşitli sergi salonları, şairlerin el yazısı şiirleri, kişisel eşyaları ve birçok şiir kitabı yer alıyor. Nilüfer Belediyesi, Akkılıç Kütüphanesi, Üçev

İlk şiir kütüphanesi Nilüfer’de
Paylaş
Önen Ersin

Birçok şair ve edebiyatçının katıldığı açılış etkinliğinde Yapı Kredi Yayınları Genel Yayın Yönetmeni şair Cevat Çapan kısa bir konuşma yaptı. Çapan, bütün kütüphanelerin çok değerli olduğunu fakat bir şiir kütüphanesinin açılmasının bu alandaki eksikliği giderme bakımından çok daha değerli olduğunu söyledi. Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdür Yardımcısı Semra Atınç ise bu girişimi çok değerli bulduklarını belirterek, Nilüfer Belediyesine teşekkür etti. Açılışta, Nilüfer Belediyesi Başkanı Mustafa Bozbey, Kent Merkezine Bursa’nın en büyük kütüphanesini açacaklarının müjdesini verdi. Ayrıca etkinlikte, Nilüfer Belediyesi katılımcılara ücretsiz olarak Nazım Hikmet’in Kuvayi Milliye Destanı kitabını dağıttı.

ÜVEY EVLAT GİBİ GÖRÜLÜYOR

Mustafa Bozbey, Semra Atınç, Sennur Sezer ve Cevat Çapan’ın birlikte kestikleri kurdeleyle şiir kütüphanesinin açılışını yaptı. Kurdelenin kesilmesi ile birlikte açılışa katılan şairler ve katılımcılar, kütüphaneyi gezdi ve kütüphanenin sorumlularından bilgi aldı. Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı şair Mustafa Köz, yazılı kültürden uzaklaşıldığı günümüzde, şiir kütüphanesi kurmanın çok anlamlı bir girişim olduğunu söyledi. Bu zamana kadar böyle bir çalışma yapılmamasını tuhaf bulduğunu söyleyen Köz, bunun Türkiye’deki şiirin yazının üvey evladı olarak algılanmasından kaynaklandığını belirtti. Köz, Türkiye’nin her yerinde bu kütüphanelerin çoğalması gerektiğini vurguladı.

Adnan Özyalçıner, bugün açılan kütüphanenin Türkiye’deki ilk şiir kütüphanesi olduğunu söyleyerek; bu kütüphaneler genişletilmesi gerektiği çağrısında bulundu. Nazım Hikmet Kültürevi’nde açılan bu kitaplığın çok farklı yönleri olduğunu vurgulayan Özyalçıner, kütüphanede şairlerin sade kitaplarına değil, şairlerin sesli, görüntülü eşyalarına da yer ayrıldığını belirtti. Özyalçıner son olarak, bu kütüphanenin okuru kütüphaneye çekecek bir çok özellik barındırdığını söyledi.

YAZAN ÇOK OKUYAN AZ

Yazar Güney Özkılınç, şiir yazanın çok ama okuyanın az olduğu ülkede, bu kütüphanenin oldukça önemli olduğunu belirtti. Bu şiir kütüphanesinin bir şiir müzesi işlevi göreceğini söyleyen Özkılınç, Nilüfer Belediyesini ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Türkiye’de basılan şiir kitaplarını, şiir dergilerini nerede bulunacağının hep problem olduğunu belirten Sennur Sezer; ellerindeki birikmiş dergileri, şiir kitaplarını bağış yaparak kütüphaneye destek olamaya çağırdı.
(Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Bu yasayı tanımıyoruz’

SONRAKİ HABER

Engelli adaylara YGS işkencesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...