04 Ekim 2015 03:52

Tarihin en iyi astronotları!

Paylaş

Mars’ta akıcı sıvı bulunduğuna dair NASA açıklaması...

Uzay Haftası’nın başlangıcı...

Ve Ridley Scott’un ‘Marslı’ (The Martian) filminin vizyona girmesiyle The Guardian gazetesinden Stuart Husband, popüler kültür semalarında dolaşmış en iyi astronotları seçti.

İlk sırada David Bowie’nin ‘Space Oddity’ şarkısının ‘Major Tom’ karakteri var.

Stuart Husband’ın yaratıcı listesini sizler için kısaltarak çevirdik.



1-Binbaşı Tom
(David Bowie, Space Oddity)

Armstrong ya da Aldrin’i boş verin, insanoğlunun uzay programından bugüne kalan ölümsüz sembol, 1969’un ay-çılgınlığında zirveye yükselen David Bowie’nin Binbaşı(Major) Tom’udur. Bowie’nin şarkısı Apollo 11’in ayın yüzeyine inmesinden birkaç gün önce, Kubrick’in 2001: A Space Odyssey(şarkının adı hem Kubrick’e selam gönderir hem de telif hakkı ödemekten kurnaz bir dil oyunuyla kurtulur) filminden ise 1 yıl sonra çıkmıştı. Şarkıdan 3 yıl sonra Apollo 13 ekibi, binbaşının kaderini yaşamaktan kıl payı kurtulurken 2 yıl önce ise Kanadalı Astronot Chris Hadfield olabilecek en yerçekimsiz karaoke performansıyla şarkıyı Uluslararası Uzay İstasyonu’nda seslendirdi. Bu rol model beklentilerinin ağırlığına bakarak binbaşının daha sonra ‘Ashes to Ashes’ şarkısında bir uyuşturucu bağımlısı olarak karşımıza çıkmasına şaşırmamak gerek.


2- ‘Yaratık’taki Ripley

Ölümünden sonraki yaşamı epey hareketli(Yaratıklar’da vekil anne ve hak savaşçısı, Yaratık 3’te dazlak komando ve Yaratık: Diriliş’te mutant klonu) geçmiş olabilir ama Sigourney Weaver’ın Ellen Ripley’i ilk olarak Nostromo gemisinin mürettebatı içerisinde yer alıyordu.


3- Dave Bowman(2001: A Space Odyssey)

Bu filmin önümüze çıkardığı sorular arasındaki en önemlisi elbette, Dr. David Bowman’ın kaleydoskopik kurt deliği içerisinde kaybolup neoklasik bir yatak odasında, evrenin sırrına vakıf bir çocuk olarak doğmasını hangi uzay uyuşturucusunun sağladığıdır.


4-Nikolai Charukin’in kozmonot posteri

1964’te her Sovyet gencinin hayali neydi? Uzaya çıkmak elbette. Charukin’in Kozmonotlar: Uzay Çağı’nın Doğuşu sergisinde görülebilecek olan afişi, iki tapılası sosyalist-gerçekçi çocuğu tarz bir Vostok fırlatıcısını taşırken gösterir. Üzerinde de “Yeni yılınız kutlu olsun çocuklar” yazmaktadır. Afiş, Valentina Tereshkova’nın uzaydaki ilk kadın olmasının hemen ardından yapılmıştır.


5-Robert Rauschenberg’in Retroaktif tablosu

1962 yılında Başkan John F. Kennedy, Teksas’taki Rice Stadyumu’nda yaptığı konuşmada “Bu on yılda aya çıkmayı ve diğer şeyleri yapmayı , kolay oldukları için değil zor oldukları için yapmak istiyoruz” demişti.

Bir yıl sonra Kennedy öldü ve ABD’nin bir numaralı kolaj ressamı Rauschenberg, Kennedy’yi pek çok şeyle birlikte bir paraşütten inmekte olan astronotla birlikte resmetti.

Sanat eleştirmeni Andrew Graham-Dixon’a göre bu astronot İsa’nın göğe yükselişine katılmaktaydı.

ÖNCEKİ HABER

Zamansız bir ‘Yanlışlıklar Komedyası’

SONRAKİ HABER

‘Uzaylı değil, dünya dışı birey diyeceksin!’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...