İş ve ekmek mücadelesi verirken barışı da savunmalıyız
Tuncay SAĞIROĞLU
Tekirdağ
Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde temizlik sünger ve bez ile birlikte yalıtım malzemeleri üreten Sanifoam sünger fabrikasından dört işçi BATİS Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikasına (BATİS) üye oldukları için işten atıldı. Tazminatlarının senet ve müşteri çeki ile yapılmasını kabul etmeyen işçiler, fabrika önünde kurdukları çadırda direnişe başladılar.
İki vardiya şeklinde 12 saat çalışmanın olduğu Sanifoam’da çalışan 150 kadar işçi ortalama bin lira ücret alıyor. Hiçbir işçi sağlığı ve güvenliği önleminin alınmadığı fabrikada sürekli iş kazalarına uğrayan işçiler el ve parmaklarını kaybediyor. İş kazalarından sonra fabrika yöneticilerinin kazanın dışarıda olduğunu söylemeleri için baskı uyguladığını belirten işçiler rapor alan işçilere bile iyi gözle bakmadıklarını belirtiyor.
MASKE ELDİVEN YERİNE KOKU PİRİMİ
Kimyasal bölümünde çalışan işçilerin çoğunda solunum rahatsızlığın yaşandığını belirten işçiler fabrikanın eldiven, maske gibi iş güvenliği malzemeleri vermediği için kimyasal bölümde çalışan işçilere yüzde 10 koku primi verdiğini söylüyor. Kimyasal kokular içinde gaz dolu ortamda uzun süre çalışan bir işçinin iki böbreğini de kaybettiğini belirtiyor.
Ortalama 1000 lira ücretle çalışan işçiler, kendilerine işe girerken 08.00-18.00 saatleri arasında çalışma olduğu söylenmesine rağmen sürekli on iki saat çalıştıklarını, fazla mesai ücretlerini ise ancak iki ay sonra alabildiklerini belirtiyor. İşçiler cenazeleri olsa bile “Gitmesen olmaz mı?” diyen fabrika yönetiminin en ufak isteklerine kulaklarını kapattıklarını anlatıyor.
DİRENMEKTEN BAŞKA YOL BIRAKMADILAR
Beş yıldır fabrikada çalışıp işten atılan işçilerden Bilal Saç “Ben işe girdiğimden beri fabrika sürekli makine alıp üretimini birkaç kat arttırırken hâlâ asgari ücret ile çalışıyorum. Hakkımı arayınca da işten atılıyorum. İçeride tazminatım, ücretim ve iki aylık mesai param var. Bana direnmekten başka yol bırakmadılar” diye konuştu.
SİLAHLARIN KONUŞTUĞU YERDE SESİMİZ DUYULMUYOR
İşten atıldıktan sonra fabrika önüne çadır kurup direnmeye başlayan işçiler, patronun çalışan işçileri kendilerine karşı kışkırtmak için AKP’nin yaptığı gibi terör meselesini kullandığını belirtiyor. “Patron kendi çıkarı için bizleri teröristmiş gibi göstermeye çalışırken, ülkedeki savaş ortamından yararlanıyor” diyen işçiler, silahların konuştuğu, ölümlerin olduğu bir ortamda kendi seslerinin duyulmadığını belirtiyor. Hakları için mücadele ettikleri direniş çadırından çatışmaların bir an önce durdurulması talebini dile getiren Sanifoam Sünger işçileri, “Bu çatışmalı ortamdan en çok patronlar faydalanıyor. Bunun için tüm işçileri barışın sağlanması için taraf olmaya çağırıyoruz” diyor. İşçiler, işleri ve ekmekleri için mücadele ederken, barış mücadelesinin de ne kadar önemli olduğunu kavradıklarını dile getiriyor.
Evrensel'i Takip Et