04 Temmuz 2015 11:52

Asgari ücretlinin tatili

Ben 8 yıldır evliyim. 8 yıllık evlilik hayatımızda ilk defa eşimle tatile gitmeye karar verdik. Hem kızımıza hem de bize iyi gelecekti. Yıllardır ev, iş derken ne çocuğumuza ne de kendimize zaman ayıramamıştık...

Paylaş

Yüksel YILDIZ
Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği

Ben 8 yıldır evliyim. 8 yıllık evlilik hayatımızda ilk defa eşimle tatile gitmeye karar verdik. Hem kızımıza hem de bize iyi gelecekti. Yıllardır ev, iş derken ne çocuğumuza ne de kendimize zaman ayıramamıştık. Hesaplar yapıldı ne kadara gidilir, kaç gün kalınır, şartları nelerdir. İnanır mısınız tur şirketleri bize soru sordukça eşimle birbirimizin yüzüne bakıp “Valla ilk defa gideceğimiz için bilemiyoruz hiçbir şey. Bize en uygunu, çocuğumuzun da rahat edeceği, kendini iyi hissedeceği bir yer olsun” dedik.
Sağ olsun tur şirketindeki arkadaş bize en uygun yeri buldu. En uygun yer dediğim, ekonomik olarak en uygunu. Ben, eşim ve kızım 5 gece 6 gün tatil yapabilecektik. Yeme, içme, yol dâhil en uygunundan hepsi 9 taksitle, ayda 250 TL ödeyerek tatil yapmaya karar verdik. Tabii ki denize gidileceğinden mayosu, şortu, havlusu, güneş kremidir derken kredi kartı ile yaptığımız harcamaları da katarsak, hatta 2000 TL maaşla geride bıraktığımız borçları ertelersek… Oluyormuş tatil.
Gittik. Kızım hepimizden daha mutlu. “Burası dünya değil cennet” diyor. Neden cennet diye sorduğumuzda bize verdiği cevap, “Çünkü anne, burada sen işe gitmiyorsun, ne yemek yapacağım diye derdin yok, babam ise koşturmuyor. Odamıza geliyoruz her yer tertemiz temizlik de yapmıyorsun ve bana daha fazla zaman ayırıyorsunuz.” Kızıma göre cennet. Biz mutlu muyuz? Değiliz tabii ki otel ve denize sıkıştırılmış bir 5 gece 6 gün; şurada ada turları var - ek ücret, şurada deniz motoru var - ek ücret, hamam, sauna, daha adını bilemediğim birçok aktivite var ama hep ek ücret.
“Biz tatildeyiz. Sinirlerimiz alınacak, bir güzel dinleneceğiz, moral bozmak yok. Ertelenen borçları düşünmek yok. Biz de insanız, bizim de hakkımız değil mi ama tatile gitmek?” diyerek moral veriyoruz birbirimize.
Geldik tatilden. Şimdi hangi taksiti erteleyelim? Kızımı alıp memlekete gitsem bir 3 ay ana ocağında kalsam, o 250 TL ödenir mi? Düşünmeyeyim bunları… Ödenecek bir şekilde. Eşimle oturup diyoruz şimdi “Biz tatil yaptık ya 9 ay bedeli de ödenir.”
Dar gelirli bir ailenin tek çocuğu olacak ki 0-6 yaş arası, ona ücretsiz olanından tatile gidebilsin. Sonra dokuz ay ya çocuğundan, ya ekmeğinden, ya kışın doğalgazından bir şekilde o 250 TL taksiti ödemek için bir şeyler feragat edecek.
Sevgili kız kardeşlerim, biz tatili bu şekilde yaptık, en uygunundan. Sanırım bir 8-10 sene daha geçiririz, tekrar tatile gitmeye anca karar veririz. Yılda bir tatil bizim bütçeyi aşar. Asgari ücretle çalışan bizler için tatil gerçekten hayal. Bu hayali gerçekleştirmek istersen de aylarca hayatından, zorunlu ihtiyaçlarından keseceğin bir taksit borcu bizi bekler.

ÖNCEKİ HABER

En uzun gündüzün mutlu akşamı

SONRAKİ HABER

Yozgat ve Tokat'ta tarım işçilerini taşıyan minibüsler devrildi: 2 ölü 29 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...