17 Şubat 2007 01:00

Şemdinli’nin arkası derin!


Ermeni Gazeteci Hrant Dink suikastıyla gündeme gelen ‘derin devletten’, Şemdinli olaylarında haber elemanı olarak kullanılan Veysel Ateş’i 39 yıl hapis cezasına mahkum eden Van 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi de dert yandı. Mahkemenin Ateş’le ilgili kararının gerekçesinde ‘derin devlet’ vurgusu yapılarak “Sanıkların böylesi bir eylemi tek başlarına planlamaları ve uygulamaları hayatın olağan akışına aykırıdır” denildi. Kararda, olayın arkasındaki ilişkilerin çözülmesinin, bölgedeki diğer kamu görevlilerini de kapsayacak ölçüde güç ve karmaşık olduğu belirtildi.
Şemdinli olaylarında mahkemeden derin devlet itirafı... Şemdinli’de Umut Kitabevi’nin bombalanmasıyla ilgili davada astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile Veysel Ateş yargılanırken Ateş’in dosyası ayrılmıştı. Haber elemanı olan Veysel Ateş’in, 39 yıl hapis cezasına mahkum edildiği kararın gerekçesi açıklandı. Derin devlet vurgusu yapılan gerekçede, şu ifadeler dikkat çekti: “Askeri bir emir komuta zinciri içinde bulunan sanıkların, böylesi bir eylemi terör eylemlerinin yoğun olarak yaşandığı bir bölgede tek başlarına planlamaları ve uygulamaları, hayatın olağan akışına aykırı ve olanak dışı olup söz konusu olayın derinliği, çok yönlü araştırılmasını gerekli kılmakla birlikte olayın arkasındaki ilişkilerin çözülmesinin, bölgedeki diğer kamu görevlilerini de kapsayacak ölçüde güç ve karmaşık olduğunu ortaya çıkardığından, soruşturma ve kovuşturma safhasında bu kişilerin varlığı tespit edilememiş, var ise de kendilerine ulaşılamamıştır.”
Çatlı hatırlatıldı
Gerekçeli kararda, kamu görevlilerinin muhbirlerle çeteleştiğine vurgu yapıldı. Gerekçeli kararda Veysel Ateş ve astsubayların ilişkisi değerlendirilirken Yargıtay 8’inci Ceza Dairesi’nin Susurluk davasına ilişkin kararından alıntı yapıldı. Daire kararında, yine bir zamanlar haber elemanı olarak kullanılan Abdullah Çatlı ve diğer sanıkların ilişkilerine vurgu yapılarak “Sanıkların terörle mücadele adı altında yola çıkıp bir süre sonra yasaların kendilerine verdiği yetkileri tam bir sorumsuzluk içinde ve kendi çıkarlarını gözeterek her türlü yasadışılığı meşru sayıp amaçlarına ulaşmak için tam bir dayanışma ve işbirliği içinde hareket edip çeteleşme sürecine girmişlerdir” denildiğine dikkat çekildi.
Çeteleştiler
Yargıtay’ın bu kararına atıfta bulunulan gerekçeli kararda, “Kamu görevlisi olan sanıklar, yanlarına kamu görevlisi olmayan itirafçıyı da alarak terörle mücadele adı altında yola çıkıp bir süre sonra yasaların kendilerine yetki verdiği alanlarda her türlü yasadışılığı meşru sayıp yeterli delil elde edilememesi sonucu terörle mücadeleye yönelik olduğu kabul edilen amaçlarına ulaşmak için tam bir sorumsuzlukla yasadışı her yöntemi benimseyerek ve uygulayarak aralarında tam bir dayanışma ve işbirliği içinde çeteleşme sürecine girerek hareket ettikleri anlaşılmaktadır” denildi.
‘Birliği zayıflatıyor’
Kararda, kamu görevlileri ile haber elemanlarının beraber hareket ederek işledikleri suçların, insanların devletten uzaklaşmasına neden olduğu belirtildi. Kararda dikkat çeken bölümler şöyle: “Bu suçlar, devletle halkı karşı karşıya getiriyor; devletin bölgedeki saygınlığını, egemenliğini ve bağımsızlığını zarara uğratıyor; nihai olarak üniter devlet olgusu bir başka açıdan zedeliyor.”
“Kamu görevlileri ve muhbirlerin bu olayları, halkı devletten uzaklaştırmaktadır. (...) Sanıkların görünürdeki amaçlarının, en azından yasadışı yollarla, keyfi ve hukuka aykırı metotlarla terörle mücadele etmek olduğu konusunda şüphe bulunmamaktadır. Sanıkların bu tarzdaki yaklaşım ve eylemlerinin, devletin birliğinden çok birliğin zayıflamasına, huzurdan çok huzursuzluğa, güven ortamından çok güvensizliğe hizmet ettiği; devletin ve ülkenin her yanında terörle mücadele eden güvenlik güçlerimizin amacının bu olmadığı ve olamayacağı düşünüldüğünde, sanıkların terörle mücadeleden başka amaçlar taşıyor olabilecekleri şüphesi doğmaktadır.”
Ateş, 23 takdir aldı
Kararda, “haber elemanı” Veysel Ateş’in 27 operasyona katıldığı ve Jandarma’dan 23 kez takdir aldığı belirtilirken Astsubay Ali Kaya’dan ayda 600-700 YTL para aldığını açıklandı. Hakkari İl Jandarma Komutanlığı’ndan mahkemeye yazılan yazıda da haber elemanlarına istihbari bilgi karşılığında herhangi bir ödeme yapılmadığı, operasyonel faaliyetlere katılmaları halinde ödeme yapıldığı belirtildi. (Ankara/ANF)

Evrensel'i Takip Et