9 Mart 2007 01:00

Krizden çıkış yolu emekçilerin birliği


Mülkiyeliler Birliği ve Epos Yayınları’nın birlikte düzenlediği “Sendikal Kriz ve Alternatif Arayışları” konulu sempozyumda, çalışan sayısı artarken sendikaların üye sayısının azaldığı belirtildi. Bu krizin emekçilerde örgütlü mücadeleye karşı güvensizlik yarattığı vurgulanan sempozyumda, sendikaların bu krizden çıkabilmesi için emekçilerin birliği yönünde hareket etmesi gerektiği vurgulandı.
Ankara Üniversitesi Siyasal bilgiler Fakültesi’nde yapılan sempozyumun açılışında konuşan Kamu İşletmeciliği Geliştirme Merkezi (KİGEM) Genel Sekreteri Ayla Yılmaz kapitalist sistemin insanlığa saldırısından en çok payını alan kesimin kadın emekçiler olduğunu kaydetti. Yılmaz son dönemlerde tekstil sektöründeki özelleştirmelerde çoğunlukla bu alanda kadın emekçiler çalıştığı için büyük mağduriyetler yaşandığını dile getirdi. Aç gözlü sermaye gruplarının insanlık karşıtı politikalar geliştirdiğini belirten Yılmaz, kadın erkek tüm emekçileri saldırılara karşı birlikte mücadeleye çağırdı.
Sınıfla bağı koptu
Epos Yayınları Editörü Dr. Fikret Sazak da sendikal krizin varlığı konusunda genel bir mutabakat olduğunu belirterek, bunun temel göstergelerinden birinin çalışan sayısı artarken sendikalıların sayısındaki azalma olduğunu söyledi. Bir diğer göstergenin sendikaların eylem ve etkinliklerine olan katılımın azalması olduğunu anlatan Sazak, sendikaların sınıf ile bağlarının kopmasının sonucu olarak örgütsüzlüğün büyüyen bir eğilim olarak ortaya çıktığını kaydetti.
Sendikal krizin, sendikaların yaşadığı bir kriz olduğunu söyleyen Sazak, diğer yandan sistemin kendi krizinin de sendikal kriz üzerinde etkili olduğunu kaydetti. Sazak, sisteme eklemlenen sendikaların sistemin geçirdiği krizlerle kendilerinin de krize girdiklerini ifade etti. Sendikal krizin nedenleri arasında küreselleşmenin yıkıcı etkisinin getirdiği konjonktürel dalga ve 12 Eylül’ün genel olumsuz etkisinin de sayılabileceğinin belirten Sazak, diğer yandan özellikle AB sürecindeki emperyalist saldırıların ulusal refleksleri sendikal reflekslerin önüne çıkarmasından kaynaklı olarak da bir krizin yaşandığını dile getirdi.
‘Üst federasyon oluşturulsun’
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise “Sendikal krizden çıkış için bize dayatılan sınırlara karşı birlikte mücadele etmeliyiz” diyerek, işçi-memur sendikalarının birlikte yer alacağı bir “üst federasyonda birleşme” çağrısı yaptı. Yeni liberal anlayışın toplumsallığı aşağılayıcı bir eğilim geliştirdiğini belirten Çelebi, bu durumun sendikal krizde de etkili olduğunu kaydetti. Uluslararası alanda sendikaların birleşme eğilimlerinin önemli olduğunu vurgulayan Çelebi, DİSK’in kuruluşundan bu yana işçilerin birliğine önem verdiğini belirterek, çalışma hayatının demokratikleştirilmesi için birlik çağrısı yaptı. Emek Platformu’nun birliği sağlamakta yeterli bir örgütlenme olmadığını söyleyen Çelebi, 12 Eylül döneminden kalan yasaların getirdiği kısıtlamaları tanımadan, uluslararası sözleşmelerin ve Anayasa’nın 90. maddesinin verdiği olanaklar çerçevesinde yeni bir mücadele hattı geliştireceklerini kaydetti.
‘İç demokrasi geliştirilmeli’
KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ise üretime katılımın artmasına rağmen sendikalı sayısında azalma olmasının krizin temel işareti olduğunu kaydetti. Neoliberal saldırıların çalışma ilişkilerini vahşi kapitalizm koşullarına yeniden geri çevirme anlayışına sahip olduğunu belirten Tombul, bu anlayışla bireyselleştirme eğiliminin hakim kılınmaya çalışıldığını dile getirdi. Örgütlü mücadelenin kazanımlar getireceği konusunda güvensizlikler oluştuğunu belirten Tombul, bu durumun aşılması için iç demokrasinin geliştirilerek, üyelerin karar mekanizmalarına katılabileceği şeffaf yapılanmaların oluşturulması gerektiğini işaret etti. Sendikaların toplumsal demokrasi talebini öne çıkarmaları gerektiğinin altını çizen Tombul, yalnızca ekonomik taleplere dayalı bir mücadelenin çıkış getirmediğine dikkat çekti. Tombul ortak örgütlenme konusunda da özellikle tabanda bir istek yaratılması ve örgütsüz kesimlerin bu sürece katılmasının sağlanması gerektiğini ifade etti.
Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ise sermayenin hızlı örgütlendiğini sendikaların bu süreci yakalamak için daha hızlı örgütlenmeleri gerektiğini kaydetti. (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et