4 Ocak 2008 00:00

ESK’da görüşme komedisi


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Ekonomik ve Sosyal Konsey (ESK) toplantısı, ağır eleştirilerin hedefi oldu.
CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu, Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı’nın Meclis’te olduğunu, ancak hükümetin Ekonomik Sosyal Konseyi yeni topladığını belirterek “Bu demek oluyor ki; toplantıda herkes görüşünü söyleyecek, AKP dinleyecek. Sonra da Parlamento’da istediklerini yapacaklar. AKP’nin uzlaşma anlayışı bu” dedi.
Başbakan Erdoğan’ın açış konuşmasının ardından basına kapalı devam eden toplantıda, ‘‘Sosyal Güvenlik Yasası’’ ve Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi üyelerinin belirlenmesi konuları ele alındı.
DİSK, ESK toplantısına katılmadı
DİSK, ESK toplantısına davetli olduğu halde katılmadı. Ekonomik ve Sosyal Konsey’in hükümet politikalarını onaylama aracı ve göstermelik bir danışma kurulu olarak şekillendiğini belirten DİSK Genel Merkezi, konseyin bütün emek örgütleri, TTB ve TMMOB başta olmak üzere meslek odaları ve derneklerin katılımıyla gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı. Ankara’da Konsey toplantısının gerçekleştirildiği saatlerde DİSK’in İstanbul’daki Genel Merkez binasında, bağlı sendikaların yöneticilerinin de katılımıyla basın toplantısı düzenleyen DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, “Emeğin değersizleştirildiği bu toplantıda yer almayacağız” dedi.
Tartışılıyormuş gibi yapılıyor
Gündem maddesi olan SSGSS’nin bütün aşamalardan geçerek yakında Meclis Genel Kurulu’nda tartışılacağını hatırlatan Çelebi, “Bu durumda bu yasanın tartışılması mı, yoksa tartışılıyormuş gibi yapılması mı söz konusudur” diye sordu. DİSK olarak IMF ile tartışılan ve sonuca bağlanan bir konuda hükümetin beklediği onayı vermek niyetinde olmadıklarını söyleyen Çelebi, dün olduğu gibi bugün de emek karşıtı uygulamaların karşısında olmayı sürdüreceklerini belirtti. ESK’nın en önemli gündem maddesini sağlık oluştururken ESK toplantısına Türk Tabipleri Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliği ve Türkiye Eczacılar Birliği’nin çağrılı olmadığı bir toplantının amacına hizmet etmediğini vurgulayan Çelebi, “Kamu çalışanlarının tümünün temsil edilmediği, başta Gazeteciler Cemiyeti olmak üzere yıpranma payı ile ilgili kazanılmış hakları yok edilen kesimlerin çağırılmadığı, KESK’in, Memur-Sen’in, Türkiye Barolar Birliği’nin TMMOB’un ve TÜRMOB’un dinlenmediği bir platform göstermelik olmaktan ileri gitmeyecektir” diye konuştu.
Başbakan’dan itiraf
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Herkesi sosyal güvenlik çatısı altına alacağı” gerekçesi ile sahiplendiği Sosyal Güvenlik Yasası öncesi, toplumun yüzde 90’ının zaten güvenlik çatısı altında olduğunu söyledi. “Sistemin aktöryel dengelerinin bozulmasından dolayı sosyal güvenlik kuruluşlarına her yıl bütçeden büyük miktarlarda transferler yapılmaktadır. SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı’na bütçeden yapılan toplam transfer 2006 yılında yaklaşık 23 milyar Türk Lirası’dır. Bu rakam GSMH’nin yaklaşık yüzde 4’ünü oluşturmaktadır. Sosyal güvenlik kurumlarına bütçeden ödenen tutarı geleceğimizi inşa eden yatırım bütçesinin neredeyse iki katıdır” diyen Başbakan, amacın güvenceden çok maliyetleri düşürmek olduğuna işaret etti. (EKONOMİ SERVİSİ)
Kimler katıldı?

Başbakanlık yeni binadaki Bakanlar Kurulu Salonu’nda yapılan toplantıya Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Nazım Ekren ve Hayati Yazıcı, Devlet Bakanları Mehmet Şimşek ve Kürşad Tüzmen, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker katıldı.
Toplantıda ayrıca aralarında Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Bolat’ın da yer aldığı temsilciler bulunuyor.

Evrensel'i Takip Et