17 Ağustos 2008 00:00

Yeni bebek ölümler kapıda!


Sağlık Bakanlığı verileri, Türkiye genelinde yenidoğan ünitelerindeki tablonun, bebek ölümleriyle gündeme gelen Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi’ndeki nden farklı olmadığını gösterdi.
Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi’nde bebek ölümlerinin bir nedeninin de fazla hasta kabul edilmesi ve personel yetersizliği olduğu belirtilmişti; ancak Sağlık Bakanlığı verileri yetersizliğin sadece Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi’nde değil, tüm Türkiye’de olduğunu gösterdi. Verilere göre, 2008 itibariyle Türkiye’de 156 adet yenidoğan merkezi bulunuyor. Bu merkezlerden 106’sı Sağlık Bakanlığı hastanelerine bağlı. 2008 itibariyle Türkiye genelindeki yenidoğan yoğun bakım yatak sayısı ise 3 bin 306 olarak ifade ediliyor.
Uzman ve personel yetersiz
Sağlık Bakanlığı verileri, yenidoğan uzmanı sayısındaki yetersizliğe de dikkati çekiyor. Buna göre, Türkiye’de yenidoğan uzmanı sayısı 103. Yenidoğan yoğun bakım yatağı başına düşen hemşire sayısı ise 0.8. Öte yandan 2007’de tüm Türkiye’de yenidoğan ünitelerine 64 bin 986 bebek kabul edildi. Bu ünitelerdeki bebek ölüm oranı ise 2007’de yüzde 10 oldu.
Bakanlık, bir ayda 49 bebeğin yaşamını yitirdiği ve referans hastane olarak gösterilen Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi’ndeki durumu da gözler önüne serdi. Hastanede, yenidoğan ünitesinde sadece 4 yenidoğan uzmanı mevcut. Bu ünitedeki hemşire sayısı 80 iken, yenidoğan yoğun bakım yatağı başına düşen hemşire sayısı 0.7 olarak belirtiliyor. Bu sayının 1’i bile bulmadığı hastane, 2008’in ilk 7 ayında 3 bin 370 bebek kabul ederken 2008’de görülen bebek ölüm oranı yüzde 7.5 oldu. 2007’ye bakıldığında ise, Ankara’da yenidoğan ünitesine kabul edilen 11 bin 428 bebeğin, 4 bin 944’ünün Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi’ne alındığı, bu ünitedeki bebek ölüm oranlarının yüzde 8 olduğu görüldü.
Sorumlular yargılansın
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), birkaç kişi suçlanarak hastane yönetimi ve Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluktan kaçamayacağına dikkat çekti.
Basın toplantısında konuşan SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun, ölümlerin hastane enfeksiyonu salgını ve hemşire sayısının yetersizliğinden kaynaklandığının raporla teyit edildiğine dikkat çekti. Hastanede Ocak ayında tespit edilen ‘klebsiella’ bakterisinin Mayısta salgın halde görüldüğünü belirten Yorgun, salgın hastane yönetimi tarafından gizlenmeseydi ve önlem alınsaydı bebek ölümlerinin yaşanmamış olabileceğini dile getirdi. Birkaç sağlık emekçisi, morg görevlisi suçlanarak, sadece hemşire eksikliği vurgulanarak hastane yönetimi ve Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluktan kurtulamayacağına dikkat çeken Yorgun, “Sağlık çalışanları yaşananların sorumlusu değil, ağır iş yükü altında ezilen mağdurlarıdırlar” dedi. Sorumlular hakkında soruşturma başlatılmasını isteyen Yorgun, sorunun uygulanan sağlık politikaları, personel yetersizliği, siyasi kadrolaşma, performansa dayalı ücretlendirme, taşeronlaştırma ve özelleştirme gibi uygulamalarla doğrudan ilgisi olduğunu vurguladı. (Ankara/EVRENSEL)

Bebekler enfeksiyondan öldü

Sağlık Bakanlığı Komisyonu, Ankara’daki bebek ölümleriyle ilgili raporunu tamamladı. Ölümlerin “enfeksiyon salgını”ndan kaynaklandığı belirtildi. Sağlık Bakanlığınca Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi yenidoğan yoğun bakım ünitesindeki bebek ölümlerini araştırmak üzere oluşturulan İnceleme Komisyonu raporunu tamamladı. Raporda özellikle enfeksiyonun ağustos başında salgın ölçüsünde olduğu net şekilde ortaya konularak 1-5 Ağustos tarihleri arasında 25 bebeğin 19’unun enfeksiyon nedeniyle öldüğü belirlendi. Raporda ağustos ayının ilk haftasında mortalitenin (ölüm oranı) belirgin artış gösterdiğine dikkat çekiliyor.