18 Ağustos 2008 00:00

Menderes Tekstil’de sendika nöbeti

Denizli Sarayköy’de Kurulu Menderes Tekstil’de sendikalaşmak isteyen işçilere baskılar, sürgünler ve işten çıkarmalar devam ediyor.

Paylaş

Denizli Sarayköy’de Kurulu Menderes Tekstil’de sendikalaşmak isteyen işçilere baskılar, sürgünler ve işten çıkarmalar devam ediyor. Sendikanın girmemesi için Menderes patronun fabrikayı Mısır’a bile taşımayı planlandığı açıklanmıştı.
Son olarak da 10 yıllık işçiler Enver Yıldız ve Rafet Çoban sendikalı oldukları için işten çıkarıldı. İşçilerin işten çıkarılmasını protesto etmek için TEKSİF Sendikası fabrika önünde nöbet tutmaya başladı. Fabrika önünde bir basın açıklaması yapan TEKSİF Genel Örgütlenme Uzmanı Asalettin Arslanoğlu, Menderes Takstil patronunun anayasal haklara saygı göstermesini isteyerek, hukuk dışı uygulamalara son vermesini isterdi.
Menderes Tekstil’e sendika girene kadar mücadeleyi sürdüreceklerini belirten Aslanoğlu, sendikanın fabrika önündeki nöbetini ise işçilerin sahipsiz ve örgütsüz olmadığını göstermek için başladıklarını kaydetti.
Ailesi ile birlikte sendika nöbeti tutan işten çıkarılan işçilerden Enver Yıldız işten çıkarılmasını şöyle anlatıyor: “10 gün günlük raporluydum. Raporum bitince iş döndüğümde amirlerin hal ve hareketleri değişmişti ve benim sendikacılarla dolaştığım yönünde haberler yayıldı. Ertesi gün beni çağıran personel müdürü ‘yarın Bakan Mehmet Şimşek geliyor tuvaletleri sen temizleyeceksin’ dedi. Ben 10 yıldır makine bölümünde kalite kontrolde çalışıyorum şimdi böyle bir işe neden geçiyorum 1 günlükse yaparım değilse çalışmam demem üzerine sürekli o işi yapacağım söylendi. Ben de kabul etmeyince zorla bana çıkış kâğıdı imzalatmaya çalıştılar. Ben de imzalamayınca işten attılar.” İşten atılmasının asıl nedenin sendikalı olmak olduğu söyleyen Yıldız, işe dönene kadar mücadeleyi sürdüreceğini kaydetti. İşten atılan diğer işçi Rafet Çoban ise spiral yaparken kolu yanmasına karşın fabrika doktoru tarafından ‘çalışmana engel yok, tek kolluk bir iş yap’ denilerek çalışmaya yeniden gönderilmiş. Çoban, gazetemize kolu yandıktan sonra akşama kadar çalışmaya devam ettiğini ve akşam doktora gidince 10 gün rapor aldığını, rapor süresi dolduktan sonra işe döndüğünde ya sürgün yeri olan sera da çalışmaya gönderildiğini kabul etmeyince de işten atıldığını ifade etti.
Baskılar durana kadar nöbet
Fabrika önünde pankart açarak ve masa kurarak sendikal haklar için nöbete başlayan TEKSİF Denizli Şube yöneticileri işçilerin vardiya değişimleri sırasında işe girip çıkarken, işçileri sendikaya çağıran, patronun uygulamalarını deşifre eden sesli ajitasyonlar yapıyor.
Mücadelelerinin tüm Denizli’deki işçilerin mücadelesi olarak gördüklerini belirten Şube Başkanı Recep Oktay, Menderes’te işçi kıyımı son bulana kadar bu nöbetin devam edeceğini söyledi. Menderes Tekstil işçilerin bu mücadelesinin diğer sendikalar tarafından desteklenmesi gerektiğini belirten Oktay, fabrikayı ziyaret etmesi beklenen Devlet bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmeye çalışacaklarını söyledi. (Denizli/EVRENSEL)
Deniz İpek
ÖNCEKİ HABER

Burgaz Rakı’da direniş başladı

SONRAKİ HABER

Sır gibi saklanan taslakta esnek çalışma var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...